Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 12.10.2016 000 16:22 | Témata: Poradna Krbová kamna

Stačí 5 kw do stareho domu?

kvuli rekonstrukci chci tyto kamna použít na jednu zimu do ložnice co sousedi preš jedny dveře s obyvákem s kuchyní.V obyváku s kychyní se dá topit radiatory, kotel plyn. Ložnice ma rozměr 5x5x2,50 a kuchyně s obyvakem 9 x 5 x 2,50 . otázka je jestli kamna budou mít dostatečnou vyhřevnost.Obvodove zdivo domu je v pruměru 70cm a je smišené cihla,kamen atd.Okna kastlová a nepodfukuji. Kamna bych po rekonstrukci domu využíval v chatě o vnitřní velikosti 6x6x3.Budu rád za každou radu nemam absolutně žádnou zkušenost s tímto druhem topení. děkuji

  • Petr M.

    Petr M.

    12. října 2016

    Dobrý večer
    Čili kamna mají vytopit pouze tu ložnici anebo mají vytopit i obývák s kuchyní když tam ale jsou radiátory a dá se topit plynem?
    Zda budou kamna vyhovovat se dá určit přesněji pouze na základě tep. ztráty, přesto však i vzhledem k ceně kamen je také možné určit i "orientačně" dle vytápěného objemu s přihlédnutím k "za" nebo "nezateplení " zdí. U vytápění kamny hraje velkou roli také akumulace zdí což znamená že v přechodném období jaro/podzim je možné topit například jen "ob-den" naopak zase v zimním období je dobré topit každý den čímž se zdi teplem neustále "dokrmují" a kamna pak snáze vytopí při menší spotřebě paliva na den než kdyby se topilo nárazově.
    Co se týká vytopení pouze ložnice tj. 62,5 m3 neměl by být problém a to i v případě že nebude zatepleno. V případě přebytku tepla lze přepustit dveřmi do obýváku s kuchyní. Pokud by kamna měla vytopit i kuchyň s obývákem, pak by bylo dispozičně lepší (nutné) umístit je spíše v té kuchyni sousedí-li přímo i s tou ložnicí, přesto však počítám-li dobře je již celkový objem 175 m3 a to je již na tyto kamna moc. Pro tuto variantu by bylo nutné volit výkonnější kamna a to buď Thorma Marburg (7kw) anebo případně možná ještě Kamino 8 klasik (bez skla) nebo nostalgia (se sklem) a kamna umístit tedy cca "vprostřed" v kuchyni aby z jedné strany bylo otevřeno do ložnice a z druhé otevřené nebo propojené do obýváku. Máte-li ale možnost to případně v kuchyni a obýváku "dokrmit" plynem postačí pro vytopení ložnice vpohodě tato 5 kw kamna + v době "špiček" (kdy kamna hoří plamenem a intenzivně sálají) přitopíte i tu kuchyň .
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Co se týká chaty, opět záleží na zateplení, a také z "čeho je" pokud je zděná a nezateplená a bude se topit "nárazově" pak by v době mrazů na ten objem 108 m3 dle mne kamna nestačila , pokud by byla zateplená anebo dřevěná (zateplená) kde by nehrozilo že stěna v době nepřítomnosti "naakumuluje" chlad zvenku odhaduji že by to mohlo jít....
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    U vytápění kamny ještě záleží na "způsobu" topení a užitém palivu, čili pokud by jste volil tato kamna Bozen s objemem šachty cca 7 dm3 na vytápění převážně té ložnice pak jako palivo vedle dřeva doporučuji hnědouhelné brikety a to proto, že tyto brikety při přikládání do kamen na rozdíl od uhlí "nekouří" a mají velmi dlouhou stáložárnou fázi- což je fáze kdy po odhoření briket na žhavé můžete bez obav stáhnout vzduchy na "minimum" a kamna pak budou velmi dlouho samostatně sálat při nižším ale delším výkonu což je velmi příjemné je to v podstatě jako "radiátor" kdy ráno nebudete z postele vstávat do "chladné místnosti". Rovněž tak s briketami lze topit "kontinuálně" bez přerušení, cyklus je asi takovýto:
    ROZTOPENÍ DŘEVEM, pak BRIKETY (ze začátku třeba ze tři ty větší nebo ze čtyři pět menšího formátu) necháte řádně rozhořet musí hořet plamenem, pak postupně přivíráte růžici na spodních dvířkách aby brikety plynule hořely ale nehasly přičemž šoupata na horních dvířkách necháte spíše otevřené aby se plyny z briket dobře dopalovaly, pak se z komína nekouří a kamna krásně hřejí. Když brikety po rozhoření plynule a klidně hoří ještě než dohoří můžete přiložit jednu (větší formát) příp třeba ze dvě (menší formát) brikety a nechat je pomalu hořet za sníženého přívodu na primáru (dle tahu komína) jakmile již přikládat nebudete necháte dohořet na žhavé vzduchy můžete úplně zavřít spodní buď na mililiškvíru nebo taktéž zavřít=dlouhý nízký příjemný výkon. Ráno pak hodíte do popele ze čtyři nové brikety mírně aby vše žhavé nebylo v popelníku pohnete roštem vnějším táhlem přidáte vzduchu nebo na škvíru pootevřete spodní dvířka kamna se vznítí a cyklus se opakuje pak je to:
    BRIKETY PŘIKLÁDÁNÍ HOŘENÍ-STÁLOŽÁRNÁ FÁZE-RESTART-PŘIKLÁDÁNÍ HOŘENÍ-STÁLOŽÁRNÁ FÁZE- RESTART a tak stále dokola....Pokud roštujete nebo kamna zbavujete popele pak vždy za uzavřených dvířek a vzduchových růžic řádně proroštovat nechat cca 2-5 minut odstát pak opatrně otevřít a vynést popel= čili lze si zachovat čistotu na velmi dobré úrovni bez prachu z popele v místnosti (mám ověřeno)
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    DRUHÁ MOŽNOST je pořídit kamna s vyšší šachtou např. Kerpen 2u4p (5kw doporučuji starší verzi A nebo PETER A-zesílená ) a topit "poloautomaticky" hn. uhlím oř. 1 s tím, že se topí s větším předstihem před tím než jdete spát a taktéž by jste měl vícero "přebytků" kterými můžete lépe "tepelně sanovat" tu kuchyň =větší úspora plynu. Topí se násypným způsobem. Kvůli zachování čistoty v domácnosti je nutno si pořídit hranatý násypný uhlák který se uhlím plní zásadně mimo obytné prostory. Kamna se při uzavřených spodních dvířkách a růžici na nich naplní uhlákem na čistý rošt tak že se do horního otvoru uhlák zcela "zanoří" řádně vyklepe a než se vytáhne minutku se posečká tímto jednoduchým způsobem si "paradoxně" můžete doma zachovat větší "čistotu" než při přikládání jakýmkoliv jiným palivem /klapka do komína je-li musí být otevřena aby komín mohl odsát "mikroprach" směrem ven/. Nahoru na násyp se dá podpal kamna se zapálí za zvýšeného přívodu spodního vzduchu rozhoří seřídí na požadovaný výkon a v závislosti na nastavení hřejí pak úplně sama bez obsluhy cca od 9-12 (dovřete-li ve stáložárné fázi klapky pak na minimum i 15 a víc) hodin počítáno od zapálení - schládnutí. Výhodou tohoto systému je že se uhlí spaluje čistě hospodárně z komína se v podstatě nekouří komín ani roury se nezanáší (minimálně) Nevýhodou je že kamna je nutno vždy 1x denně zbavit popele (opět nejdřív roštovat za zavřenými dvířky) a vždy po násypu znovu zapálit shora.(nelze sypat na žhavé= kouřivost) Nastavení je celkem variabilní viz.něco málo je zde: (důležité je během hoření prvních cca 3-4 hodin nepodkročit min. množ. vzduchu na primárním spodním vzdušníku)
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    V případě potřeby lze výkon navýšit přimícháme-li do hnědého uhlí i něco černého stačí obohatit cca o 20-30% (ořech případně menší frakce) samo černé většinou odhořívá shora neoptimálně proto nedoporučuji samotné...
    Systém se blíží "peletovým kamnům". Lze užít i "prosklené" typy jako např. Calor A Wamsler (nemá ale vnější ovládání roštu) anebo Vulkan S Alfa plam tady ale zase nevím jak je řešen přívod sekundárního vzduchu ale lze i v případě "přednastavení"z výroby. U vyšších výkonů (8 kw) tak lze topit například s kamny Kamino nostalgia, klasik =/bez skla/ , keramik, mátra apod.(rovněž nemají vnější ovládání roštu) anebo s kamny Marburg 7 kw ty jsou na to původně přímo určené podobně jako Kerpen 2u4p ("petry") ačkoli se to dnes již neuvádí.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jaroslav

      14. října 2016 - Jaroslav

      Dobrý den! Kamna chci používat pozdeji v chajdě (místní klub). Chajda je postavena ze dvou unimobuněk takžě takova dřevostavba zateplená.Topit chci dřevem a uhlím ale i podle toho co nám bude vyhovovat nejlepe. Nevím pro které kamna se rozhodnout bud: THORMA FILEX H černá, THORMA BOZEN černá/béžová, WAMSLER COLORADO béžová. Vydrží některé topit když naložím a budu se řídit vašimi instrukcemi cca.8-10hod? V tom pořadí jak jsem napsal mi jsou ty kamna i sympaticka.Našel jsem staré ale funkční petry ve stodole a v podkroví jsou litinové krbovky jotuli ale nevyužívané a tak mě napadlo je z podkrovy přestěhovat dolu do ložnice ale? Ty krbovky mají asi 10 kw tak nevím jestli bych to uškrtil natolik aby z ložnice nebyla sauna. A ješte je tam kouřovod 150 a v ložnici 120 a vnitřní pruměr komína je cca,30cm.Předělat otvor do komína není problém ale můžu to tak realizovat. A nebo ty petry kde je kouřovod 120? U thorma filex nevím jestli je rošt na pevno nebo jako u THORMA BOZEN. Děkuji Vám mnohokrát.


    • Petr M.

      14. října 2016 - Petr M.

      Hezký večer zdravím!
      THORMA FILEX- původně vyráběna neprosklená a na uhlí, pochopitelně zvládnou i jiná v podstatě téměř všechna paliva. Čili lze:
      Hn. uhlí odhořívání shora-dobu výhřevnosti žel nemám odzkoušenu, nechci se dopouštět "mystifikace" typuji ale že např. přez noc nebude problém
      Brikety dřevo přikládáním .
      Varná plotna je, roštování dobře řešeno. Jako nevýhodu vidím "formát" přikládacích dvířek v případě plnění uhlákem, zase ale na dřevo přiložíte "na šířku",využitelný objem šachty pokud jsem dobře měřil je cca až 12 dm3 (ale dole je zkosení počítejte raději méně,+ nepřesnost měření)
      Thorma Bozen psal jsem, plotna roštování dobře řešené, odhořívání uhlí shora také lze ale přece jen vyšší šachty jsou v tomto nesrovnatelně výhodnější, filexy by měly mít pokud jsem dobře měřil objem šachty o něco větší, než Bozeny. Vedle Bozenů můžete také volit další typy odvozené od Kerpen 2u4p a to Milano 2,(volba zda topit konvekčně nebo spíš sálavě, reguluje se deklem plotny otev. zavřeno) Verona, Merano, Meran = mají boční plechy čili spíše konvekční šíření tepla, jinak topeniště jsou v podstatě obdobná jako u Bozenů tj. cca 7-8 dm3 a jde také o "půlené" Kerpeny ty jsou cca 14 dm3 využitelného objemu šachty. (cca 9 až 12 hodin s uhlím)
      Wamsler Colorado- lze užít obdobně jako verze odvozené od Kerpenů vzhledem ale k tomu, že jsem při prohlídce těchto kamen narazil na nepohyblivý rošt, nedoporučuji (horší čištění i restart v případě stáložárných paliv)
      Můžete užít i "staré petry" jsou-li v pořádku, zejména je důležitý šamot, smí být praskliny ale nikoli "výdroly" (lze opravit) ovšem záhodno je aby kamna měla sekundární přívod vzduchu na horních dvířkách, pokud ne (a pozor některé petry jsou celkem "malinké")ale petry vám jinak "nevadí" pak velmi dobrou službu a praktická jsou nová Kerpen 2u4p, na všechna paliva vč. uhlí se sekundárním vzduchem ale doporučuji pořídit verzi A (dělená plotna "tálek", masivnější dvířka) jelikož nyní se začaly celkem dost "šidit", zánovní seženete i po bazarech. Co se týká Jotulů o jaký jde typ? Zkušenosti s nimi nemám ale jde-li o tento typ
      http://www.mamtechnika.cz...
      Pak jsou sice jen na dřevo nicméně lze praktikovat odhořívání ze předu dozadu pak se žhavé shrábne dopředu a cyklus se opakuje jsou možností, jde-li o jiné typy neporadím ale máte-li na půdě, je možné užít na tu chatu zkusit?------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Co se týká paliva "dřevo /uhlí" pak máte-li kamna i na uhlí (ideálně ale vyšší šachty) pak tam je jednoznačně výhodou snadnější skladovatelnost uhlí (lze udělat zásobníky z plech sudů) manipulace (naložíte 4 násypné uhláky a 4 dny nemusíte vystrčit nos+ krabice s dřevěnými skolky podpalem) energie kdykoliv po ruce, zatopíte kdykoliv, přikládat se nadlouho nemusí ale nejideálnější jsou "vyšší šachty", u "polovičních" či nižších šachet se nedá tolik využít ten "komfort" kdy kamna stačí obsloužit prakticky jen 1 denně pakliže výkonově "odpovídají" tzn. nebudete-li vytápět příliš velký prostor 5 kw Kerpeny, v opačném případě by byly výhodnější např. ty Marburgy 7 kw (větší prostor)nebo Kamino 8 nostalgia (sklo) ovšem nevýhodou je absence vnějšího roštovacího táhla (u kamin). Pro správné zvolení výkonu je nejlépe "zkusit" čili lze v bazaru pořídit např. levnější Kerpeny a pak se uvidí. Se sklem by šla podobně užít kamna Vulkan S ale nevím jak mají řešen sekundární vzduch, na odhořívání hn. uhlí postačí alespoň přednastavený..viz.
      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      Shrnuto:
      Nechcete-li se vázat pouze na dřevo případně uhelné brikety je třeba volit kamna kde máte vyšší šachtu což je zárukou že naplníte-li je hn. případně mix. ořechem získáte celkem dlouhý velmi výhřevný bezobslužný a nekouřivý způsob topení.....Pokud budete volit kamna se šachtami spíše "polovičními" pak jsou dobrým palivem hn. uhelné brikety, sice je ze začátku přikládáte ale po odhoření na žhavé mají také pěkný dlouhý stáložár. ------------------------------------------------------------------------------------------
      Co se týká dřeva, aby kamna se dřevem vydržela dlouho pak je třeba buďto volit kamna typu "jezevčík" s horizontální spal. komorou jako mnou výše uvedené jotuly, lze ale volit i daleko větší např. Dovre 300 apod., anebo pak kamna s pomalým hořením (nejznámnější kanady) nebo s katalyzátorem např. Dutchwest apod. ovšem cenově jsme někde jinde a vzhledem k "pracnosti" a větším nárokům na skladovatelnost dřeva (předsušení tzn. vždy mít na příští sezonu předzásobu) jsou tato kamna otázkou. Dnes je dřevo "trend" má ale také svá "ALE" s těmito kamny dále neposloužím neboť nemám osobní zkušenosti, ale jistě jsou "možností"
      ------------------------------------------------------------------------------------------
      Jinak tedy ona je ta otázka celkem "obsáhlá " protože se dá probrat z různých stran, čili eventuelně se ptejte......
      Vedle těch Filexů by mohla být praktická i tyto kamna (přikládací otvor) ale jsou "větší výkonnější" a nemám s nimi osobní zkušenost, jsou také dražší a nevím jak s odhoříváním uhlí shora jak a jakých při tom dosahují "parametrů"
      http://www.abx-kamna.cz...
      Zkuste také u každých kamen číst recenze, povšimněte si čím dotyční topí, někdy se zmiňují i o "výdrži" nebo jaký objem tím vytopí na základě toho si uděláte jistý obrázek


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.