Poradna Thorma Kerpen 2U4P černá

Autor: | Vloženo: 02.02.2014 000 08:05 | Témata: Poradna Thorma Kerpen 2U4P černá

Princip třístupňového spalování

V parametrech se uvádí třístupňové spalování. Mohl by měkdo vysvětlit o co se jedná a případně jak nastavit otvory na dvířkách, aby to správně fungovalo? Děkuji

  • Petr M.

    Petr M.

    2. února 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den (večer)
    Pokusím se. Kamna mají dvě vzduchové růžice, dole na dvířkách na přívod "primárního vzduchu"a nahoře na dvířkách "sekundárního vzduchu". Primárně proudí vzduch přez spodní růžici, ale hned za dvířky se "dělí" část vzduchu od spodní růžice jde za 1. pod rošt pod palivo,za 2. část prostupuje do komory přez ta malá litinová, zatápěcí nebo-li vnitřní dvířka (jsou tam "škvíry")hned nad spodní vrstvu paliva co leží na roštu, no a 3.vzduch (stupeň spalování) jde vzduchovou růžicí na horních dvířkách,tj. již zmíněný sekundární vzduch.
    Zjednodušeně, vzduch jde za prvé pod rošt, za druhé nad rošt a za třetí nahoře růžice přivádí sekundární vzduch. Dříve totiž mívala kamna (např. historická) dvířka 3, pod roštěm, u roštu a nahoře. Nyní je regulace zjednodušena tak, že spodní růžicí přivádíte vzduch zároveň pod i nad rošt a horní růžice pak vede vzduch nahoře do plamenů.

    Nyní k topení. Záleží především jaké palivo zvolíte. Pokusím se v jednoduchosti.

    Topení hnědé uhlí ořech 1 odhořívání shora. (bezobslužné, stáložárné, 10-12h do úplného vychladnutí kamen.
    Vsypem hranatým násypným uhlákem palivo,( hnědé uhlí ořech 1)na čistý rošt, můžeme až po spodní okraj horních dvířek. Nahoru na násyp noviny, třísky, šišky, drobná polínka lepší než noviny je podpalovač např. pepo, ten zapálíme a ihned dvířka uzavřeme, růžici na nich nastavíme krátce na max. otevřeno (dřevo se rozhoří) a pak ji přivřem tak, aby kamna nehučela, nebo ji hned dáme na "polovinu" tzn. z poloviny otevřená z poloviny zavřená zobáček růžice směřuje kolmo dolů k zemi. Spodní dvířka úplně otevřeme a necháme rozhořet, (můžeme začít i se zavřenými spodními dvířky a spodní růžice na max., je-li dobrý tah komína, pokud je tah horší, nechme spodní dvířka otevřena déle ale pod dohledem!, aby násyp uhlí shora "nasál oheň".) Po krátkém rozhoření spodní dvířka uzavřeme a vzduch. růžici na ni necháme úplně otevřenou tak dlouho, dokud se uhlí řádně nerozhoří, zde záleží na tahu komína, může to trvat 10 -15 minut, nebo i 30 minut. Jakmile vidíme přez horní růžici zlatobílý plamen a kamna dobře "prudčeji hoří", můžeme spodní růžicí vzduchu ubrat (trvale úplně otevřenou ji s plnými kamny uhlí nenechávejte!,naopak pokud uhlí dáme jen do poloviny šachty a méně, můžeme ji nechat otevřenou) A nyní(po důkladném rozhoření):
    Chceme-li 1.delší výkon (optimum)pak spodní růžici dáme na "polovic", zobáček kolmo dolů a horní růžici dáme na cca 75% +,- čili ze třetiny přivřená.
    2. Chceme-li okamžitý vysoký výkon (ale na úkor délky výhřevnosti) pak spodní růžici dáme o málo víc jak na polovic, nebo až tak, že je ze cca 60-70%otevřená a horní růžici dáme na "polovic", zde ale vyzkoušejte napřed pod dohledem kamna pomalu ale jistě mohou nabrat příliš velký výkon, je-li dobrý komínový tah,tak aby se zbytečně nepřetěžovala.
    3. Další možností je nastavit obě klapky "na polovic" výkon bude vyšší ale podstatně kratší.
    4. Pokud se vám náhodou stane, že se kamna rozpálí, pak uberte vzduch spodní růžicí a pootevřete nebo úplně otevřete tu horní, kamna se začnou ochlazovat a žár poklesne.
    5. Pokud užijete k topení hn. uh. kostku, není to vhodné ale je třeba udržovat ve spalovací komoře vyšší žár, čili horní klapka na polovic nebo méně a spodní více jak polovic, ze začátku při roztápění delší dobu na max.
    6, Uvedené nastavení je orientační, protože záleží na tahu vašeho komína, bude-li tah slabý (poznáte, kamna hoří neduživě) hodnoty klapek budou vyšší (tzn. více vzduchu) a naopak. Před tím, než necháte kamna pracovat samostatně několikrát takto topte a kamna sledujte, abyste věděl jaké nastavení klapek je "optimální" . Je také důležité spodní klapkou "nepodkročit" minimální množství vzduchu které je ještě potřeba aby kamna odhořela a neuhasla (u mně je to na polovinu, tzn. z poloviny otevřená z pol . zavřená zobáček dolů nebo také na 50%)atd. Pak také záleží na množství paliva, dáte-li uhlí jen do poloviny šachty, je dobré ze začátku přihodit ještě pár polínek a spodní růžici můžete nechat spíše otevřenou a horní např. na polovinu nebo méně. Samozřejmě dalo by se to rozebrat ještě podrobněji.

    Černé uhlí, lze odhořívat shora, ale není to optimální v průběhu odhořívání se může nad komínem přece jen objevit slabý trvalejší kouř, proto je lepší míchat s hnědým uhlím nebo polovina kamen černé polovina hnědé. (to už záleží na uživateli)

    Černé uhlí přikládání viz. návod nastavení klapek+doporučená dávka paliva, dosáhneme poměrně čistého spalování bez velkého dýmu.
    Obecně pro černé uhlí platí, že vyžaduje více vzduchu než uhlí hnědé, jinak má tendenci nedohořet.

    Dřevo.roztopíme klasicky dřevem, tzn. na čistý rošt dáme papír nej. novinový na to třísky, dřevní vlnu, nebo šišky a hrst drobných dřívek ze dvě malá polínka zapálíme, horní dvířka máme při tom těsně uzavřená a pro lepší rozhoření můžeme na chvíli zavřít i růžici na nich. Spodní dvířka necháme otevřená dokud se dřevo řádně nerozhoří a přiložíme další polínko, až již dřevo praská uzavřeme spodní dvířka a růžici úplně otevřeme rovněž i horní otevřeme a postupně přikládáme dřevo a pomalu postupně přivíráme spodní růžici tak, aby plamen neuhasl. Při klasickém přikládání dřevem platí poměr klapek cca 1:2 tzn. spodní klapka bude vždy otevřená méně než horní, jestliže již přikládáme déle a na dně je žhavá vrstva, můžeme spodní růžici úplně zavřít a nechat otevřenou jen horní za předpokladu že plamen nebude uhasínat a takto pokračujeme v topení dřevem přikládáním. Ve spodní části šachty se hromadí žhavé odhořelé dřevo, jakmi-le již nechceme přikládat, necháme poslední přiložené dohořet a zavřeme obě klapky, kamna pak sálají formou stáložáru do vyhasnutí cca 3-4 hodiny bez obsluhy.Jsou i jiné způsoby nastavení klapek ovšem toto je jen do začátku.

    Hnědouhelné brikety roztopení je stejné jako viz. dřevo, je dobré vytvořit napřed žhavou vrstvu (ze dřeva) ale můžeme ze začátku s přikládanými polínky přiložit i brikety, ze začátku můžeme dát 5-7 briket najednou a spodní i horní klapku necháme úplně otevřenou pro dobré rozhoření briket, později platí podobně jako u dřeva postupně přivíráme spodní klapku na min. a dále přikládáme brikety přičemž žhavé se hromadí na dně šachty. Po skončení přikládání až brikety nehoří již plamenem uzavřeme obě vzd. klapky a spodní můžeme nechat na min. kamna dosáhnou stáložáru až 10 hodin (pasivní sálání bez obsluhy) a lze je roztopit i druhý den pouhým vhozením nových briket do popele krátkým jemným proroštováním a otevřením spodních dvířek, kamna se sama "restartují" cca do 5 minut, za předpokladu že z předchozího topení zbylo v kamnech dostatek žhavého (čili topíme briketami již na plno ne jen přitápíme)
    Hn. uh. brikety lze spalovat i prohoříváním ze spod. , ovšem kamna musí být řádně roztopena (již nějakou hodinku topíme). Na žhavou vrstvu dáme více briket najednou, uzavřeme úplně horní růžici a spodní nastavíme tolik vzduchu aby se z komína nekouřilo, pokud by se kouřilo "můžeme změnit režim" pak přestavíme spodní klapkou na min a horní na max. (otevřeno) aby plyny vyhořely.
    Topení dřevěným uhlím: Na důkladnou žhavou vrstvu shora nasypeme kvalitní dřevěné uhlí horní růžici uzavřeme a spodní dáme na polovinu nebo min.= bezobslužné nekouřivé spalování bez kouře z komína´, na nízký výkon (udržovací)
    Způsobů a postupů topení v kamnech Kerpen je více, záleží na druhu paliva, množství paliva, kombinaci paliva, atd.atd., popsat všechny nyance není snadné.
    To je tak ve stručnosti do začátků, samozřejmě to co jsem psal není "dogma", lze topit i jinak (zkušení uživatelé)
    Lépe by bylo, abyste napsal palivo, které Vás zajímá, pokusil bych se podrobněji (svedu-li to) Petr M.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.