Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 18.09.2013 000 19:11 | Témata: Poradna Krbová kamna

Krbová kamna

Prosím o vysvětlení, co jsou to krbová kamna s dvojím spalováním? Které můžete doporučit na vytápění 150m3.
Potřebuji krbové kamna se zadním vývodem. Děkuju Tureček

  • Petr M.

    Petr M.

    18. září 2013

    Dobrý den
    Pokud se tedy nepletu, tak tímto bývá většinou myšleno to, že kamna jsou mimo primárního čili základního většinou spodního přívodu vzduchu, jenž jde pod palivo vybavena i dalším přívodem vzduchu tedy zvaným sekundárním, který bývá situován nad vzduchem primárním je veden většinou do plamenů a jeho cílem je dopálit nespálené složky jež by jinak unikly komínem ve formě kouře. Tímto se spalování v kamnech stává efektivnějším neboť dopálením nespálených nedohořelých částic získáme jednak ještě nějakou tepelnou energii a jednak také topíme čistě, bez zbytečného kouře z komína. Sekundární vzduch většinou k čistému a efektivnímu spalování stačí, v rámci dalšího zefektivnění spalovacího procesu přivádí někteří výrobci u některých modelů ještě další vzduch terciální atd.atd.
    Regulace vzduchu u kamen závisí hlavně na užitém palivu a způsobu spalování. (je rozdíl jestli topíme uhlím a to ještě jestli klasicky nebo odhoříváním, dále jde-li o uhlí hnědé nebo černé také záleží na jeho velikosti frakci, nebo topíme-li hněd. uh. briketami a to přikládáním nebo prohoříváním ze spod,nebo dřevem a dřevěnými briketami atd. atd., na nastavení mají vliv též tahové podmínky, i konstrukce kamen množství paliva atd. atd.
    K těm kamnům, to je velice široká otázka. Kamen se zadním vývodem je mnoho, některé ze základních věcí jež bychom měli před pořízením zvážit jsem uvedl viz.https://krbova-kamna.heureka.cz...
    Já osobně, na základě osobních zkušeností většinou lidem doporučuji kamna "klasická" nebo od "klasických" odvozená jež mají šachtu. Jde o kamna většinou univerzální na uhlí brikety a dřevo, dá se v nich topit vícero způsoby, v případě užití hn. uh. briket a uhlí vynikají dlouhým stáložárem,což umožňuje topit relativně pohodlně a s malými nároky na obsluhu. Jejich plné a efektivní využití ale předpokládá spíše užití hn.uhlí a hn, uh, briket. Vyrábí se ve výkonových třídách většinou 5 a 8 kw. Bývají i prosklené a vyrábí je řada výrobců, takže zde je také možno volit. Tolik má zkušenost, tím nechci samozřejmě vyloučit další možnosti, zejména u dřeva je paleta velice široká od nejobyčejnějších kamen až po ta nejdražší na trhu, tady záleží co od kamen chceme, a jaké jsou naše finanční možnosti. Dobré je také dotazovat se přímo uživatelů kamen o něž máme zájem např. na diskusních forech, energoportál, tzb.info, poradte.cz atd.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.