Poradna Wamsler OF 804 Kamino Nostalgie černá

Autor: | Vloženo: 20.12.2017 000 13:53 | Témata: Poradna Wamsler OF 804 Kamino Nostalgie černá

Jak se prosím tedy ten rošt ovládá pokud vůbec je pohyblivý?

  • Petr M.

    Petr M.

    20. prosince 2017

    Přeji hezký večer
    Tato kamna sice mají pohyblivý rošt, avšak není možné ho ovládat zvenku bez otevření spodních dvířek, což je na těchto jinak praktických kamnech "nepraktické".
    Rošt je jinak koncipován jako klasický otočný, avšak jeho "páka" která je u klasických kamen tohoto typu vrtaná a otočená do strany tak že je do ní možno navléct táhlo jež je pak vyvedeno přez plášť kamen ven a jímž je možno roštovat i za uzavřených dvířek, je v tomto případě bez otvoru je vytočená dopředu tak, že se na ni po otevření dá nasadit ovládací klíč a smýkáním ze strany na stranu provedete roštování, což je sice "pohodlné" ale jak jsem již psal nepraktické neboť při otevření spodních dvířek s největší pravděpodobností spadne vždy trocha popela na podlahu podložku.
    Tento stav lze sice "napravit" nejde o velký zásah do kamen ovšem oficiálně je to "nepřípustné" a ze začátku přijdete o záruku.
    Jinak jde o kamna velmi zdařilá a to i materiálově, přední stěna je z litinových dílců, rovněž tak i dvířka a horní plotna. Lze v nich topit klasicky přikládáním a to jak dřevem tak prakticky všemi druhy briket nebo i "odhoříváním" kamna se horními dvířky na čistý rošt shora naplní hn. uhlím ořech 1 (nejlépe Bílina téměř po spodní okraj horních dvířek) a oheň se rozdělá nahoře. Po rozhoření a seřízení na požadovaný výkon pak kamna hřejí velmi dlouho samostatně a jsou schopna udržovat teplotu v podstatě celý den, samozřejmě tento způsob je se třeba naučit není to těžké je tomu ale třeba věnovat trochu pozornosti (je tam spousta nyancí) odměnou pak ale bude relativně čisté příjemné teplo bez přikládání a bez obtěžování sousedů kouřem.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (1)
    • Petr M.

      20. prosince 2017 - Petr M.

      Ovládání roštu shrnuto:
      Otevřete spodní dvířka, pod roštem je vidět páka roštu (trčí směrem dopředu) na tu se nasadí ovládací klíč (součástí dodávky kamen) a smýkáním zleva doprava a naopak se provádí roštování. Nepraktické je, že při tom musí být otevřena spodní dvířka, u takto dobrých kamen je to škoda. Při roštování doporučuji užít rukavici a při topení uhelnými briketami dbát zvýšené opatrnosti. (riziko výletu drobných jisker)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.