Poradna Wamsler OF 804 Kamino Nostalgie černá

Autor: | Vloženo: 31.10.2016 000 20:39 | Témata: Poradna Wamsler OF 804 Kamino Nostalgie černá

Dobrý den, dají se kamna použít jako plotýnka na vaření? Děkuji

  • Petr M.

    Petr M.

    31. října 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý večer
    Ano, horní litinová "plotna" lze užít k ohřevu potravin. Je ale nutné brát v úvahu, že kamna tohoto typu tedy se šachtou "násypná" jsou řešena tak aby většinu tepla předávala především svým pláštěm neboť primárně slouží k vytápění, šlo-li by především pouze o vaření pak by bylo výhodnější volit spíše sporák.
    Jinak jde o kamna praktická, umožňující spalovat téměř všechna tuhá paliva, dřevo, dřevěné uhelné rašelinové brikety, hn. uhlí. V případě užití uhlí doporučuji hn.uhlí ořech 1 a ztápět "násypným způsobem" nebo-li odhoříváním shora, což je velmi efektivní čistý bezobslužný způsob, napřed se kamna naplní uhlím (max. cca po spodní okraj horních dvířek) a nahoře na násypu se teprve rozdělá oheň pomocí dřeva, po rozhoření a seřízení na požadovaný výkon pracují kamna na dlouho samostatně bez nutnosti jakkoliv do procesu zasahovat. Ostatní paliva spíše "klasicky přikládáním."
    Snad jediným nedostatkem jinak solidních a praktických kamen je roštování, otočný rošt není možné ovládat zvenku pomocí táhla, jinak ale "poctivá osvědčená klasika" která na vytápění "nezklame".
    Díky dobře řešenému deflektoru mají kamna dobrou účinnost, před pořízením je také třeba zvážit zda budou kamna vyhovovat výkonově. (určí se dle tepelných ztrát nebo orientačně dle vytápěného objemu místností s přihlédnutím k tepelněizol. vlastnostem objektu)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.