Poradna Thorma Milano II černá

Autor: | Vloženo: 12.01.2015 000 20:45 | Témata: Poradna Thorma Milano II černá

Topení černým uhlím a briketami

Dobrý den, potřebuji kamna ve kterých se dá topit černým uhlím i briketami z černého uhlí. Máme zásoby na chalupě, ale staré Petry dosloužili.
Děkuji M.

  • Petr M.

    Petr M.

    12. ledna 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý večer
    Kamna Milano II, jsou odvozena od základní verze kamen Kerpen 2u4p, podobně jako i další verze jako např. bozen, merano, meran, verona....
    Původní základní typ tedy Kerpen 2u4p /petry/ byly kamna původně určena ke spalování hnědého uhlí případně i dřeva, později (bez materiálové a konstrukční změny) výrobce do návodu uvedl místo hnědého uhlí hnědouhené brikety a černé uhlí. Vzhledem k tomu, že se odvozené verze od "základní" materiálově neliší (mají pouze sklo což není na závadu spalování uhlí) lze i ty užít ke spalování i černého uhlí.

    Brikety jsou povětšinou vhodné k přímému přikládání protože takto nekouří a nezanáší kamna a komín, dá se využít i dlouhé stáložárné fáze (brikety jen žhnou) kdy při přivřených přívodech vzduchu do kamen lze kamna roztopit ze žhavého i např.druhý den.

    Uhlí lze taktéž přikládat ale efektivnější a výhodnější je napřed ho do kamen na čistý rošt vsypat a zapálit shora (odhořívání shora nejlépe pro hnědé uhlí ořech 1) abychom v případě uhlí černého dosáhly dobrého odhoření je dobré míchat toto uhlí s uhlím hnědým (ořech 1 nebo 2)
    Pokud chcete ale využít velice dlouhého bezobslužného provozu kamen při odhořívání uhlí shora, je výhodnější místo "prosklených verzí" volit raději "konzervativnější základní typ" tedy Kerpen 2u4p.(nevyniknou vzhledem ale funkčně jsou to výborná kamna, vyrábí se ve verzi a) a b) doporučuji verzi a) je malinko "bytelnější" jinak stejné) Takovým dobrým "kompromisem" mezi kamny Milano II objem šachty cca necelých8 dm3 a Kerpeny objem šachty cca 14 dm3 mohou být kamna FilexH, jež lze užít shodným způsobem jako všechny výše uvedené typy avšak mají mimo skla i větší objem šachty tedy cca 12,88 +,- dm3 dle mého měření.
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    Něco blíže k efektivnímu spalování zejména hnědého uhlí a možným dobám výhřevností v bezobslužném režimu vzhledem k Vašemu výběru kamen doporučuji mrknout zde :-)

    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    V případě jakýchkoliv doplňujících dotazů, budu-li vědět, rád zodpovím.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • Petr M.

      12. ledna 2015 - Petr M.

      P.S.
      Záleží ale také jaký prostor vytápíte, je-li menší nebo zateplený nebo užijete-li navíc uhlí černé (vyšší výkon) pak i kamna Milano II,Verona, Meran, Merano Bozen mohou plně vyhovovat, všechna kamna od Thormy co jsem uvedl ať již prosklená či nikoliv jsou velice praktická a dobrá kamna s velice dobře řešeným roštováním (čistota doma) a prakticky na všechna paliva.
      Kamna "čistě určená" na černé uhlí jsem na trhu doposud nezaregistroval, všechny typy jsou primárně určeny na uhlí hnědé a s tím též dosahují velice dobrých výsledků, ale s černým si poradí při správné obsluze bez problému také :-)


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.