Poradna Thorma Merano černá/šedá

Autor: | Vloženo: 10.04.2018 000 16:10 | Témata: Poradna Thorma Merano černá/šedá

Převoz kamen

Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit. Chystáme se pořídit tyto kamna na chatu a řešíme dopravu. Myslíte že by kamnům mohl uškodit převoz v kombiku? Tedy na ležato. Nebo si mám domluvit dodávku?
Děkuji za radu

  • Petr M.

    Petr M.

    10. dubna 2018

    Hezký večer
    Jelikož jsou u většiny dnešních kamen šamotové vyzdívky koncipované jako " vyskládané" nikoli tmelené, hrozí při transportu "polohování kamen" vypadnutí šamotových kachlí ze svých pozic a je riziko jejich poškození, tj. potlučení, rozbití. Z toho důvodu se kamna před transportem uvnitř "vycpou" čímkoliv co zamezí posuvu šamotové vyzdívky tj. může jít o kartónový papír či jakýkoliv jiný papír pevnější plastové pytle či cokoli čím lze vnitřní prostor kamen celý vyplnit tak, aby při náklonu nebo položení kamen bylo zabráněno uvolnění šamot. dlaždic z jejich polohy a pokud se již posunou aby se opřely o vycpávku a "nerozbili se". Jsou-li kamna důkladně vycpána od spodu až nahoru po deflektor (doporučuji dát papír i z druhé strany deflektoru za odtahové hrdlo) tak, aby šamoty nemohly vypadnout ze svých pozic lze kamna převézt i v ležaté pozici, je ale třeba opravdu důkladně kamna uvnitř vyplnit, a naklápět je pomalu. Mnohem lepší je kamna převážet v "sešikmené" poloze tzn. aby se vlezly postaví se jakoby na výšku a k jedné straně se skloní (většinou k té zadní straně s odtah. hrdlem) zajistí proti pohybu nebo se po dobu cesty přidržují, tím se vlezou do auta a sešikmená poloha není tak riziková na vypadnutí šamotů jako poloha ležatá.
    A pozor neméně "rizikové" je opětné postavení kamen do svislé polohy, vycpávku je pak třeba vytahovat opatrně pomalu zároveň sledovat zda nejsou šamoty vypadlé posunuté, pokud vidíme že ano zároveň je rukou opatrně ustavujeme do správné polohy, tj. nestačí kamna postavit a chvatně vytáhnout vycpávku šamoty by mohly v té chvíli být posunuté a "vypadnout" a rozbít se čili přeprava bude OK ale pak ouha :-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • V. Brychta

      10. dubna 2018 - V. Brychta

      Hezký večer
      Děkuji za odpověď, nebudu to zbytečně komplikovat a půjčím si dodávku. Vidím to jako nejmenší zlo.
      Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji hezký večer


    • Petr M.

      10. dubna 2018 - Petr M.

      Jistě, ale ten vnitřek i když budete kamna přepravovat ve svislé poloze stejně vycpěte jak jsem uvedl tam stačí drncnutí nadskočení a šamot může vypadnout, oni to automaticky většinou už mají vycpané k transportu ale pokud ne, je dobré i při svislé poloze tam něco strčit jak jsem psal. Jinak normálně jsem kamna výškově stejná jen jiný typ ("sesterský") od Thormy převážel tak že jsem je nahl k zadní sedačce čili ze šikma v nízkém os. autě a také to šlo, není-li to na delší vzdálenost.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.