Poradna Thorma Merano černá/šedá

Autor: | Vloženo: 01.12.2015 000 16:32 | Témata: Poradna Thorma Merano černá/šedá

Da se na nich varit (varna horni plotynka)?

  • Petr M.

    Petr M.

    1. prosince 2015

    Dobrý den
    Ano, horní plotna se dá užít k vaření v aktivní fázi (kamna hoří plamenem) i ohřevu ve stáložárné fázi (palivo jen žhne)

    Kamna je výhodné užít převážně na hn. uhelné brikety případně dřevo, doplňkově lze i uhlí (zejm. hnědé odhořívání shora). Speciálně jen na uhlí jsou ale výhodnější kamna s vyššími šachtami....

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • PM

      1. prosince 2015 - PM

      Jeste k topeni uhlim - sype se shora, maji odklopne viko?


    • Petr M.

      1. prosince 2015 - Petr M.

      Ne, uhlí se vsype předními prosklenými dvířky na čistý rošt (zbavený popela) nejlépe užít hnědé uhlí ořech 1 velmi dobré zkušenosti mám s Bílinou, uhlí nasypte až po spodní okraj rámu horních (prosklených dvířek)
      Na uhlí vyskládejte suché větvičky , klacíky ideálně cca 2-3cm silné tak, aby pokryly celou plochu vsypaného uhlí, na to kousek tuhého podpalovače např. pepo na to opět třísky ideálně smrkové nebo pár suchých borových šišek (cca hrst) drobná polínka ze dvě tři. Spodní vzdušník otevřete na max. šoupata na dvířkách také po zapálení ihned uzavřete horní prosklená dvířka a dle tahu komína nechte řádně rozhořet, dobrý tah cca 5-15 minut horší tah i více, po rozhoření se spodním vzdušníkem nastaví jen tolik vzduchu aby uhlí plynule odhořívalo a nehaslo. Chcete-li vyšší výkon pak nastavíte spodním vzdušníkem více vzduchu a horní šoupata trochu přivřete, výkon bude vyšší ale kratší, chcete-li nižší a delší výkon pak šoupata spíše otevřená nebo na max a spodním vzdušníkem jen tolik vzduchu aby uhlí plynule plamenem odhořívalo a nehaslo.
      Jakmile uhlí prohoří až k roštu (cca za pár hodin) přes spodní růžici uvidíte dole "červené", pak můžete přívody vzduchu na horních dvířkách uzavřít nebo na úplné min. a na spodním vzdušníku také malililinkatou škvírku čímž prodloužíte výhřevnost kamen bez obsluhy o mnoho hodin. Po vychladnutí kamen uzavřete úplně všechny přívody vzduchu dvířka necháte zavřena řádně mnohokrát vyroštujete táhlem roštu a necháte kamna chvíli odstát pak teprv opatrně kamna otevřít povytáhnout popelník malá roštová dvířka otevřít vybrat pevné zbytky z roštu a můžete cyklus zopakovat.
      Při odhořívání uhlí shora je kouřivost minimální spíše nulová vyjma podpalu po celou dobu provozu kamen.
      Chcete-li výkon kamen rapidně navýšit stačí do hnědého uhlí přimíchat trochu uhlí černého samotné černé totiž odhořívá shora neoptimálně.
      Ke vsypu uhlí do kamen užijte hranatý násypný uhlák, který naplníte mimo obytné prostory, při vsypu uhlí do kamen mějte vyjma přikládacích dvířek spodní dvířka s klapkou dobře uzavřeny, uhlák zanořte a řádně vyklepněte do kamen a chvíli posečkejte komínový tah odsaje mikroprach tudíž si doma nenaprášíte, byť lepší jsou na to kamna s menším vsypovým otvorem např. Kerpen 2u4p ,spěcháte-li přikryjte uhlák před vytažením z kamen kusem papíru.
      Chcete-li využít kamna pro delší a vyšší samostatný výkon pak doporučuji kamna s vyšší šachtou, např. Kerpen 2u4p, nebo Vulkan S ty mají i sklo.........
      http://kamna.cenovyradce.cz...

      (výborná odhořívací kamna na hn. uhlí dř. brikety + ostatní paliva přikládáním doporučuji chtít verzi A je malinko bytelnější nebo Thorma peter verze A to samé v " bledě modrém")
      nebo
      https://krbova-kamna.heureka.cz...

      Pokud se tedy chcete specializovat na to uhlí pak stojí zato pořídit kamna s vyšší šachtou zejména tehdy vytápíte-li větší prostor nebo chcete-li využít delší stáložárné fáze tzn. kamna hřejí sice méně ale déle jako "radiátor" bez toho že byste musel přikládat či se jakkoliv o kamna starat.............varné plotny mají

      http://www.zbozi.cz...

      neocenitelný pomocník v rychlém a čistém naložení kamen (lopatkou si naprášíte)

      Chtěl-li byste topit uhlím nepřetržitě (což je vzhledem k době výhřevnosti kamen s vysokou šachtou většinou zbytečné) pak je lepší pořídit kamna se spodním odhoříváním zn. CLUB anebo jim podobné seženete v bazaru, taktéž dobrá kamna s možností doplnovat uhlí za chodu , pozornost je ale třeba věnovat nakládání uhlí neboť zde není možné využít součinnosti komínového tahu při odsátí mikroprachu při vsypu neboť uhlí se zde sype shora a odtah do komína je dole u roštu =pozor na čistotu v domácnosti :-)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.