Poradna Thorma Merano černá/šedá

Autor: | Vloženo: 11.01.2015 000 13:53 | Témata: Poradna Thorma Merano černá/šedá

Dvojité spalování

Dobrý den. Mají kamna Thorma Merano dvojité spalování?

  • Petr M.

    Petr M.

    11. ledna 2015

    Dobrý den

    Za "dvojité spalování" bývá většinou pokládán ještě další "terciální" stupeň spalování kdy do kamen proudí mimo primárního a sekundárního vzduchu ještě "další" většinou předehřátý vzduch do horní části spalovací komory "nad plameny" který má za cíl maximálně zefektivnit spalovací proces (o něco málo vyšší účinnost a prodloužení přikládacích intervalů což je výhodné zejména u "dřeva" které není stáložárným palivem, proto se také vývoj ubírá tímto směrem)

    Z výše uvedeného "pohledu" se u kamen Merano dvojité "terciální" spalování neuvádí, i když tato kamna mají přívod vzduchu řešen takto:

    1.Primární vzduch je přiváděn spodní vzduchovou růžicí, hned za dvířky se dělí, část jde pod rošt část nad rošt.
    2.Sekundární vzduch je přiváděn ve dvou úrovních, pomocí "pásků" "šoupat" jednak na spodní a pak na horní hraně dvířek, dalo by se to tedy brát i tak, že kamna mají vzduch primární sekundární pod dvířky a třetí je v horní části dvířek.

    K čistému nekouřivému a i efektivnímu provozu u těchto a "příbuzných" typů kamen "sekundární vzduch" (druhé spalování, dopalování) jímž jsou kamna vybavena bohatě stačí .

    V těchto kamnech se dá topit téměř všemi palivy, pokud chcete topit pouze dřevem pak doporučuji pořídit vždy něco hnědouhelných briket, které vám bezpečně udrží kamna v provozu po delší dobu, např. přez noc a ráno je lze znovu roztopit bez podpalu. Brikety se ke konci topení postupně přikládají se dřevem a nechají odhořet na žhavé, po té se uzavřou přívody vzduchu do kamen a primární vzdušník (na spodních dvířkách) nastavíte na úplné min. (malinkatá škvírka) ,kamna budou hřát bez přikládání řadu hodin (stáložárná fáze) jakmile budete chtít pokračovat v "intenzivním topení" přikládáním pak krátce proroštujete, do žhavého popele dáte čerstvé palivo spodní vzdušník na max. nebo krátce otevřete spodní dvířka a pokračujete. Tímto způsobem lze kamna provozovat bez nutnosti vždy znovu podpalovat (kontinuální provoz)
    Mimo to můžete topit i dřevěnými briketami (klasicky přikládat nebo vyskládat nalámané a nechat odhořívat shora) rašelinovými briketami (podobně jako hnědouhelné ale výkon je pocitově mnohem nižší) taktéž lze užít i hnědé uhlí ořech (např. 1) do kamen se nejdříve vsype a zatopí nahoře na násypu (odhořívání shora) černé uhlí je lepší užít v menší "frakci" např. ořech 2 a míchat s hnědým pro lepší odhoření (shora) (vyšší výkon kamen), atd. atd.
    Pokud chcete topit výhradně uhlím, pak doporučuji kamna s vyšší šachtou kde je možnost bezobslužného spalování uhlí "odhoříváním shora" bez kouře a smradu po mnoho hodin (12-24)....
    Další výhodou těchto kamen, podobně jako i všech dalších verzí odvozených od Kerpen 2u4p je systém roštování, kdy lze proroštovat i při zavřených spodních dvířkách, před vynesením popele z kamen doporučuji po roštování chvíli nechat kamna odstát se zavřenými dvířky=čistota v domácnosti,je to velká výhoda, není třeba vysavače popela.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (12)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.