Poradna Thorma Merano černá/šedá

Autor: | Vloženo: 27.11.2014 000 16:49 | Témata: Poradna Thorma Merano černá/šedá

Jak topit

Dobry den nevite nahodou jak v kamech co nejefektyvne topit a jak zabranit porad se spinicim sklem.Dekuji

  • Petr M.

    Petr M.

    27. listopadu 2014

    Dobrý večer přeji
    Tato kamínka, jsou velice "univerzální" tzn. můžete se rozhodnout, jakým palivem chcete převážně topit anebo naopak můžete zvolit palivo dle toho, co od kamen "požadujete". V těchto kamnech můžete spalovat dřevo, hnědé uhlí, (i černé) hnědouhelné brikety, dřevěné brikety, rašeĺinové brikety, dřevěné uhlí. Každé z těchto paliv se ale spaluje jiným způsobem, což je dobré dodržet proto abychom topili "čistě" tzn. bez zbytečného kouře z komína ,bez zbytečného zanášení skla kouřovodů atd.
    Dřevo- spaluje se klasickým přikládáním, při rozhoření užijte drobnější, ze začátku spodní růžice na max. otevřeno horní šoupata také po dobrém rozhoření se postupně přivírá spodní růžice tak, aby kamna plynule hořela a nehasla přičemž horní šoupata nechte spíše otevřené pro čisté vyhoření plynů tzn. při topení klasickým přikládáním ať jakýmkoliv palivem se po rozhoření nastavuje vzduch na kamnech většinou tak aby primár (sp. vzduch růžice) byl vždy o něco méně otevřený než vzduch přiváděný šoupaty. Po odhoření dřeva na žhavé uzavřete přívody vzduchu do kamen a primár nechte na úplné milililiminimum, přivřením klapek vzduchu zamezíte odtažení tepla z kamen předčasně do komína, kamna tak budou ještě několik hodin sálat.
    Dřevo též můžete zapálit obráceně tzn. vyskládáte hraničku dřeva, dolů na rošt větší polínka směrem nahoru menší na to podpalovač třísky drobné dřevo. Zapálíte a v tomto případě nastavíte vzduchy naopak než při klasickém roztápění tzn. šoupaty méně vzduchu a primární vzduch dole na max., dokud se dřevo řádně nerozhoří, ze začátku lze chvíli i všechny přívody vzduchu na max. , pakliže mají kamna problém s rozběhem pak lépe nastavit jak výše uvedeno.

    Hnědé uhlí (ořech 1) a hnědouhelné brikety- s těmito palivy dosáhnete v těchto kamnech asi nejlepších výsledků, uhelná paliva jsou stáložárná tudíž ve své stáložárné fázi kdy je palivo již odhořelé na "žhavé" a jen červeně žhne stačí přivřít přívody vzduchu na minimum a dosáhnete dlouhého mnohahodinového stáložáru kdy kamna budou hřát sama, bez nutnosti přikládat či je jinak obsluhovat. ALE POZOR!
    Hnědé uhlí spalujte nejlépe odhoříváním shora, tzn. napřed šachtičku naplníte uhlím a až na něm rozděláte oheň, jedině tak budou kamna dobře regulovatelná nebudou kouřit a zanášet sklo a později získáte kýžený stáložár. Velice důležité je nahoře na násypu uhlí vyskládat dřevo a kamna nechat řádně rozhořet, nikoli nechat doutnat! Výhodou je vyjma naložení malá obslužnost, nevýhodou nutnost kamna nechat schládnout a cyklus zopakovat, na žhavé lze i později klasicky dokládat dřevem či jiným palivem vyjma uhlí k přikládání není vhodné= kouřivost. Na přímé přikládání jsou vhodné hn. uhelné brikety, a později lze do žhavého opět přiložit i po mnoha hodinách, kamna nechat rozhořet, a jedete znovu, tzn. možnost topit kontinuálně.
    Podrobněji pro tato paliva jsem to popsal zde:

    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Výhodné leč "drahé" (oproti uhlí a hn. uh. briketám) mohou být i brikety dřevěné, lze ztápět klasicky přikládáním anebo velice efektivně odhoříváním shora jako hn. uhlí akorát kamna nenechávejte ze začátku rozhořívat ale ihned na nalámané a do šachty na těsno vyskládané dř. brikety položte podpalovač na něj pár kousků dř. briket a seřiďte na požadovaný výkon, zde platí že spodní růžicí nastavíte podstatně méně vzduchu než u uhlí, přičemž horní šoupata ponechte spíše otevřená.

    Ke špinění skla:
    U klasického přikládání (všechna paliva vyjma uhlí) nastavit přívody vzduchu v poměru cca 1:2 tzn. primár nejlépe vždy méně než sekundární vzduch zejména ve fázi intenzivního hoření
    U odhořívání shora (hn. uhlí, dřevěné brikety) pokud se palivo špatně podpaluje, kamna mají trvale malý výkon, nebo chceme aby měla velký výkon nastavíme spodním vzdušníkem více vzduchu než horními šoupaty. (zejména u uhlí) a naopak (pomalejší ale delší odhořívání a stáložár)

    Zvláštní kapitolou je dř. uhlí stápí se prohoříváním ze spod podobně jako koks, tzn. kamna se roztopí dřevem a na žhavé dř. uhlíky se nasype dř. uhlí, horní šoupata se uzavřou (nebo na min.) a spodní klapka se nastaví na požadovaný výkon, kamna bez kouře pomalu prohoří zespod nahoru, občas se dosype palivo a proroštuje lze topit non-stop (podobně jako s koks 2 ten se nechá jen ze začátku rozhořet)
    Nejlépe je koupit si od každého paliva "trochu" a vyzkoušet jaký způsob a styl by Vám nejlépe vyhovoval, až pak zakoupit větší množství paliva nebo paliva střídat dle potřeby. Při orientaci speciálně jen na uhlí zejména vzniknou-li požadavky na delší samostatný provoz nebo vyšší výkon je pak vhodné volit kamna s vyšší šachtou.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      27. listopadu 2014 - Petr M.

      Často se špinící sklo může být způsobeno i vlhkým dřevem což na první pohled není vždy znát, kamna se pak nejen zanáší ale i hůře nabírají "vyšší výkon". Topíte-li zejména dřevem, pak doporučuji zakoupit "něco málo" hnědouhelných briket, jež se klasicky přikládají spolu se dřevem s tím, že nám pomohou "podstatně zvýšit" teplotu v topeništi a tím omezit zanášení skla ba může dojít i k jeho dočištění (žár), jejich výhodou je po vyhoření a stažení klapek na min. i velice dlouhý stáložárný provoz bez obsluhy, za předpokladu, že jsme přiložili dostatečné mn. briket pak kamna roztopíte jen ze žhavého i za velice dlouhou dobu, (hodíte ze 4 nové brikety krátce proroštujete přidáte vzduch a topíte dál) výhodou těchto kamen je otočný rošt (při čištění kamen "proroštováním" mějte uzavřená spodní dvířka a klapku na nich, než dvířka otevřete a popel vynesete chvíli posečkejte=čistota v interiéru) Pozor, popel z hn. uh. briket je dlouho horký !!!!


    • Neo

      29. listopadu 2014 - Neo

      Dekuji za radi.Momentalne topim ruf briketami.


    • Petr M.

      29. listopadu 2014 - Petr M.

      ¨Není zač, osobně mohu doporučit ještě vyzkoušet brikety hnědouhelné :-) (velice dobré stáložárné palivo, čisté spalování i při klasickém přikládání)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.