Poradna Thorma Merano černá/šedá

Autor: | Vloženo: 14.09.2013 000 15:44 | Témata: Poradna Thorma Merano černá/šedá

Dobrý den mohu v těchto kamnech topit hnědým uhlím-ořech 1 . Děkuji za odpověď

  • Petr M.

    Petr M.

    14. září 2013

    Dobrý den
    Ano, můžete, tato kamna jsou odvozena od kamen Kerpen 2u4p, která jsou primárně určena na spalování hnědého uhlí,odhoříváním i prohoříváním, prohořívání ze spod nahoru ale nedoporučuji. Nejideálnějším způsobem je topit odhoříváním shora dolů. (viz. energoportál, čím topit v kamnech zn. Petry) Spodní část šachty se naplní palivem hn. uh. ořech 1 a na tomto násypu zatopíte dřevem podobně, jakoby pod ním žádné uhlí nebylo. Necháte-li spodní primární vzd. růžicí na menším přívodu vzduchu až minimu, nebo např. na polovinu dle tahu komína, hned od začátku a vzduch budete přivádět zejména šoupátky u dvířek,pak můžete delší dobu přikládat jen dřevem, po skončení přikládání až je na násypu žhavé dřevěné uhlí, přidáte spodním vzdušníkem vzduch na max. čímž začne ve zvýšené míře odhořívat předem vsypané hn. uhlí. Po dobrém rozhoření uhlí na povrchu násypu,můžete spodní růžicí výkon opět snížit (uberete vzduch), uhlí by při tom mělo plynule odhořívat a nemělo by hasnout, pokud hasne vzduch opět přidáte, pokud se naopak kamna příliš "rozehřejí" pak spodním vzdušníkem opět vzduch uberete. Až uhlí prohoří za několik hodin až k roštu (ze spod přez růžici uvidíte žhavé) můžete spodní klapkou vzduch ubrat na minimum, přičemž není dobré úplně uzavřít, a máte zajištěnou poměrně dlouhou výhřevnost, formou stáložáru. (Viz. také na heurece kamna bozen poradna, je to v podstatě stejné)
    Ze začátku je dobré si odhořívání uhlí shora několikrát vyzkoušet a na kamna při tom dohlížet, abychom si našli "optimální nastavení" klapek, tzn. chceme-li vyšší výkon, přivádíme více vzduchu spodní růžicí a méně šoupátky, chceme-li nižší ale delší výkon, pak po důkladném rozhoření přivádíme méně vzduchu spodní růžicí a více šoupátky,atd. Obecně platí, že část času kdy kamna hřejí, uhlí prohořívá shora dolů (např.2-3 hodiny) a zbývající hodiny vytápí kamna formou stáložáru (žhavé uhlí v kamnech), fázi stáložáru jak jsem již uvedl lze dodatečně prodloužit tím, že přivřeme spodní vzd. klapku na minimum, neměli bychom ji ale zavřít úplně, neboť žhavé uhlíky by uhasly předčasně, čímž bychom se o část výkonu vlastně ochudili. Jestli chceme topit takto jen uhlím,(bez předchozího přikládání dřevem) pak na násyp uhlí narovnejte na těsno suché větvičky silnějšího průřezu a na tom rozdělejte klasicky oheň z papíru třísek a dřívek,horní dvířka po zapálení uzavřete, ale hned od začátku nechte na chvíli otevřená spodní dvířka a pak i spodní růžici na max, aby se násyp uhlí rozhořel ihned, po čase, např. 10-30min. dle tahu zregulujete stejně jako již popsáno výše, na uhlí nutně tedy nemusíte napřed přikládat dřevem,jde o jednu z možností.
    Další možností je topit hnědouhelnými briketami. Kamna klasicky roztopíme dřevem a přikládáme hn. uh. brikety, po dobrém důkladném rozhoření, stáhneme spodní vzd. růžici a přivádíme více vzduchu šoupátky, přičemž by brikety měly stále plynule hořet a neměly hasnout. Postupným přikládáním a odhoříváním briket, se tyto rozžhavené postupně hromadí ve spodní části šachty. AŽ přikládání ukončíme, necháme poslední dávku dohořet až jen rudě žhně a pak uzavřeme přívody vzduchu do kamen, s tím, že spodní růžici můžeme ponechat na velice malou škvíru. Takto budou také kamna dlouho sálat a druhý den je možné opět roztopit za předpokladu, že z předchozího dne máme v popelu dostatek žhavého tím, že přihodíme nové brikety do popela proroštujeme, na chvíli otevřeme spodní dvířka a kamna se opět rozhoří. Takto je možné provozovat kamna i kontinuálně bez nutnosti neustále podpalovat.
    Z hlediska bezpečnosti je dobré kouřovod ke kamnům zafixovat hřebíčkem nebo drátkem a rovněž, je-li to možné i v místě vstupu do komína, zejména pokud by byl volný.
    K násypu uhlí do kamen doporučuji pořídit si násypný uhlák (má zúžené hrdlo a obsah cca 10kg ) usnadní práci.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      14. září 2013 - Petr M.

      Ještě poznámka, k přímému přikládání jsou vhodné hnědouhelné brikety, jež po dobrém rozhoření nekouří a tudíž nezanáší kouřovod komín a sklo.

      Hn. uhlí ořech 1 je pak nejlépe spalovat odhoříváním shora, neboť tímto způsobem dosáhneme po dobrém rozhoření taktéž velice čistého provozu, nekouřivosti, a tím i čistoty komínu kouřovodu a skla, navíc po rozhoření a dobrém zregulování jde o spalování nevyžadující další obsluhu.
      Pro lepší rozhoření násypu uhlí shora, je dobré podpalové dřevo po odhoření na žhavé a hořící uhlíky, dodatečně lehce poklepat uhelnou plechovou lopatkou, čímž se tyto dřevěné uhlíky rovnoměrněji rozloží po násypu uhlí a tím lépe uhlí shora zapálí a malou kouřivost při roztápění ještě více omezí, většinou až k nule. (toto platí jen pokud jsme před tím na uhlí již delší dobu netopili dřevem, viz . výše, tam je to zbytečné) A I když chceme například výkon nižší, ze začátku necháme kamna vždy nejprve řádně a dobře rozhořet, pak teprve přistoupíme k regulaci klapkami.


    • Petr M.

      14. září 2013 - Petr M.

      Klapku kouřovodu, je-li, (není však většinou nutností) je lepší neuzavírat při regulaci hoření a ve stádiu stáložáru úplně, z důvodu bezpečnosti.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.