Poradna Thorma Kerpen 2U4P černá

Autor: | Vloženo: 28.12.2015 000 20:33 | Témata: Poradna Thorma Kerpen 2U4P černá

Thorma Kerpen

Je ekonomictejsi popraskany samot v kamnech Thorma Kerpen vymenit nebo kamna koupit nova? V mistech prasklin samotu je vnejsi plast kamen (plech), prohnuty dovnitr. Poradite mi nekdo? Dekuji!

  • Petr M.

    Petr M.

    29. prosince 2015

    Dobrý den

    Šamoty žel praskají a neplatí to jen pro tato kamna je to dnes problém řady výrobců, i u zcela nových kamen se mnohdy popraskání šamotu nelze vyhnout.

    Praskliny samy o sobě nevadí, k propálení kamen nedojde za předpokladu že se nevydrolí větší kousek šamotu jež by "odkryl" plech pláště kamen zevnitř, tam by pak mohl "žhavý uhlík" jenž se "opře" zevnitř o plech plášě kamen způsobit propálení kamen.

    Jsou-li tedy šamoty prasklé (např. na půl) ale ne tak že by se šamot "sypal" (tzn. síťové a husté praskliny větší než vlasové) doporučuji opravit pomocí např.

    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    Kamnářský tmel v kartuši lze i od jiného výrobce (srovnejte si ceny) výhoda je že ho pomocí aplikač. pistole vtlačíte do praskliny kterou tak zcela vyplníte a prstem shora uhladíte....
    nebo
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...

    Lze samozřejmě koupit i celou náhradní sadu šamotů, v případě že je šamot "masivně rozpraskán" na mnoho malých dílů nebo jsou tam "výdroly" (chybí větší kousky šamotů, díry) taktéž lze koupit i jen jednotlivé šamotové díly
    viz.
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    Tato sada šamotů je pro kamna KERPEN 2U4P VERZE B tedy sesazená vyzdívka (netmelená) kamna vypadají takto:
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...

    Vyzdívka pro kamna KERPEN 2U4P VERZE A tedy tmelená vyzdívka je zde:
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    A kamna kerpen verze A vypadá takto:
    http://www.levna-krbova-kamna.cz...

    Po funkční stránce není mezi verzí A a B žádného rozdílu, po materiálové stránce je verze A bytelnější (zejména litiny) dnes méně na trhu častá někdy (ne vždy) prodávaná jako verze PETER s malým litinovým podstavečkem. Další rozdíl je tedy ve vyzdívce kdy původnější verze A má jednotlivé šamoty k sobě sesazené pomocí "úkosů" a je tmelená což je vzhledem k dilataci pláště kamen a tím i praskání šamotů "šťastnější řešení" než v případě verze B kde jsou šamoty jen vyskládány.
    Mám obě verze kamen jak A tak B....
    Při objednávce šamotové sady je tedy nutné vědět zda-li máte starší verzi kamen A nebo novější B.

    Po vysprávce šamotů (kam. tmel. malta) je ideální nechat kamna vyschnout lze-li to ideálně alespoň týden, (déle je lépe, ačkoli jinak viz. návod na tmelu) a to tak, že je kouřovodem napojíme na komín horní růžici zavřeme spodní vzd. růžici otevřeme a necháme kamna "větrat" za pomocí komínového tahu, to samé platí měnímeli vyzdívku a jde o verzi A (tmelená)
    Vždy po sezoně (před další top. sezonou) je dobré 1x ročně kamna vyšamotovat, můžeme k tomu zakoupit přímo šamot, (např. šamot +vodní sklo) nebo lze vymazat "natenko" i kvalitní "jílovicí" nebo jinou přírodní hlínou jež má konzistenci podobnou jako např. cihlářské hlíny apod.

    Kupujete-li kamínka z bazaru, pak dbejte na to aby litinové prvky plotny dvířka rošty apod., nebyly prasklé a zejména u dvířek "zdeformované"to poznáte tak když dvířka "dovřete" a podíváte se doléhají-li není-li tam škvíra, nejsou-li dvířka vyboulená......Rovněž je dobré prohlédnout těsnící šňůry na dvířkách a případně vyměnit. Co se týká plechového pláště ten dilatuje vždy čili mírné prohnutí nebo vyboulení není na závadu leda že by v místě kde jsou našroubená dvířka (rám) byla mezi rámem a plechem "větší mezera"..

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Petr M.

      29. prosince 2015 - Petr M.

      Čili nejlevnější je oprava (není-li vyzdívka ve velmi špatném stavu) pomocí tmele nebo kamn. malty.....
      Na dalším místě je pak šamotová sada cca 1/3 ceny nových kamen
      (vždy ale dobré srovnat ceny)
      Anebo zabrousit na inzerci a podívat se, lidé často prodávají i velmi zachovalá kamna Kerpen verzi A (bytelnější) pár prasklin na šamotu lehce zatmelíte, v případě koupě nové verze A jsou tato kamínka dražší než rozšířená verze B, víte-li ale že vám budou kamínka výkonově vyhovovat a počítáte s nimi na stálo pak i tak lze..

      Pokud jste s kamny zatím do styku nepřišli je opravdu záhodno nejlépe vyzkoušet nějaký čas topit zaučit se a zjistit, je-li výkon dostačující či nikoliv a dle toho se pak zařídit. V oblasti násypných kamen jako jsou tato existují vedle nových verzí i verze historické a to jak v původním tak repasovaném stavu jež lze taktéž pořídit a úspěšně provozovat přičemž tato kamna mohou být i pěkným stylovým bytovým doplňkem.......


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.