Poradna Thorma Filex Marburg černá

Autor: | Vloženo: 29.10.2019 000 09:21 | Témata: Poradna Thorma Filex Marburg černá

Info ohledně větších polen do kamen Filex Marburg

Po rozhoření v kamnech, dále po rozhoření menších kusú dřeva, příkládáme větší polena, která padají do hluboké šachty a máme obavu, aby nedošlo k poškození při nárazu do kamen. Existuje způsob, jak zabezpečit, aby k tomuto poškození nedošlo?

  • Petr M.

    Petr M.

    29. října 2019

    Hezký den
    U kamen s vyzdívkou, jakou mají i tato, je pokud možno dobré , vyhnout se nárazům přímo na vyzdívku která je zboku , ve spodní části je navíc mírně ze šikma k roštu, samotný rošt je litinový sem tam nějaký nevelký náraz by měl vydržet. Předejití nárazům na vyzdívku předejdete tak, že polena budete směřovat shora svisle nebo na plocho (pokud nejsou od kraje ke kraji šachty ) zhruba prostředkem šachty (protože u kraje je zkosení vyzdívky). Nárazům na rošt předejdete již Vámi zmíněným roztopením malými kousky dřeva, ty jednak náraz dostatečně ztlumí a i když vyhoří na žhavé uhlíky ztlumí dobře pak i tyto uhlíky.... Vlivem tep. namáhání a užívání přesto i bez nárazů dojde často k vlasovému popraskání vyzdívky, proto je dobré kamna cca 1 za rok dva roky dle stavu vyzdívky před sezonou vyšamotovat, tj. vymazat řídkým šamotem nebo vodou zředěným kamnářským tmelem, samotné praskliny nejsou na závadu v užívání, nesmí pouze dojít k vypadení celého kusu šamotu, neboť tak by vznikla zevnitř díra až na plášťový plech, jež by se mohl propálit pokud by na něm ležely žhavé uhlíky. K vydrolení však nedochází často a lze napravit kamn. tmelem nebo vlepením části šamotu, či výměnou vyzdívky.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Břetislav

      22. listopadu 2019 - Břetislav

      Co k tomu říct. Přestat vyrábět šmejdy a opět vkládat do kamen kvalitní silnostěnný šamot se zámkem. Taková kamna vydržela padesát let s minimální údržbou. Odzkoušeno. Kamna za deset tisíc která se po dvou sezonách rozpadnou je další podvod na zákazníka. To už neumíme vyrobit kamna ? To se musím bát přiložit ? Kamna za takovou cenu a šamot nic nevydrží ?


    • Petr M.

      22. listopadu 2019 - Petr M.

      Zdravím
      Vyzdívka bude vždy tou "křehčí částí kamen" co se týká nárazů apod. Jinak s Vámi ale musím plně souhlasit, kvalita šamotů i provedení šla hrubě dolů, (obecně sleduji to napříč výrobci i jejich výrobky) tedy výrobce vyrobí kamna s nižšími náklady a tudíž by tomu měla odpovídat i cena za kterou si kamna koupíte u obchodníka, opak je však pravdou, kamna jsou nezřídka hrubě předražena (viz. tady vidím nyní přes 10 tisíc !!!!! přitom se i se ziskem prodávala kolem šesti tisíc a jsou to stále ta stejná kamna!!) jenže tím předražením se kamnům prakticky "nepřidává žádná kvalitativní ani kvantitativní hodnota navíc" , zákazník ale právem očekává za vyšší cenu vyšší kvalitu,které se mu samozřejmě nedostane. Proto je někdy výhodnější, koupit vhodná zachovalá kamna např. přes inzerci v bazaru za "rozumnou cenu" kdy stačí jen např. opravit šamoty (u nových kamen se tomu časem stejně také nevyhnete) příp. nátěr apod. , navíc můžete narazit konkrétně např. u těchto kamen na tzv. "Á"čkovou verzi, která se nyní na trhu neobjevuje (pokud se nepletu) tedy s kulatým tálkem a měla by tam být i tmelená vyzdívka, zkrátka šlo o kvalitnější provedení.......


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.