Poradna Thorma Filex Marburg černá

Autor: | Vloženo: 07.11.2012 000 18:22 | Témata: Poradna Thorma Filex Marburg černá

Primární a sekundární přívod vzduchu

  • Petr M.

    Petr M.

    17. listopadu 2012

    U kamen marburg je primární vzduch na spodních dvířkách a sekundární na horních dvířkách. Kamna jsou konstrukčně podobná kamnům Kerpen 2u4p čili "novodobým Petrám" akorát jsou větší. Jestli rozumím otázce chcete vědět jak se v těchto kamnech dá topit? Tak tedy:
    Topení dřevem.
    Na čistém roštu rozdělejte oheň ze smačkaných novin a třísek nebo suchých borových šišek a pár drobných polínek. Oboje klapky nechte úplně otevřené a postupně přikládejte až se kamna dobře rozhoří. Pokud hořet nechtějí pak nechte ze začátku otevřenou jen spodní klapku primární vzduch a horní uzavřete. Postupně přikládáme malým množstvím drobného dřeva jakmile dohořívá předchozí přiložíme dřevo další, ze začátku nedávejte velká polena. Čím více kamna hoří tím více ubíráme primární spodní vzduch růžicí a necháme otevřenou jen horní růžici. Nakonec spodní růžici necháme otevřenou jen na malou škvírku a horní můžeme mírně přivřít. Jakmile se ve spodní části šachty vytvoří vrstva žhavých uhlů pak teprve můžeme přiložit větší poleno. Jakmile chceme topení ukončit necháme poslední dávku dohořet a až nevidíme žádné plameny obě klapky uzavřeme a kamna pak ještě několik hodin sálají. Chceme-li je po 1-3 hodinkách opět zprovoznit otevřeme spodní i horní klapku hodíme hrst drobného dřeva na předchozí uhlíky mírně proroštujeme a opakujeme topení viz. výše.

    Topení hnědým uhlím.
    Existuje dvojí způsob.1. klasické přikládání nebo 2.odhořívání shora.

    Klasické přikládání kamna roztopte dřevem viz. výše až jsou dobře roztopena přikládejte vždy jen 1 nebo max.2 lopatky uhlí do dobře rozhořelých kamen. U kamen která hoří jen chvíli nebo špatně nechte otevřené obě klapky a k přiložené lopatce dejte kousek suchého dřeva. Pokud kamna hoří dobře pak spodní klapku dejte na polovic nebo méně jen na škvíru a horní nechte otevřenou pokud uhlí hned chytá nemusíte k němu házet dřevo pro rozhoření. Chcete-li si práci ulehčit můžete přiložit více jak 2 lop. např. 4 a to tak že je vsypete k jedné straně kamen aby kolem násypu mohl hořet plamen jako dosud. Uhlím nesmíte pokrýt celou plochu ohniště jinak kamna udusíte pak kouří a zanáší kouřovod i komín.
    Při tomto způsobu dbejte aby kamna po přiložení uhlí nezhasla pokud se tak stane pak vždy na čas přidejte vzduch spodní růžicí dokud se řádně nerozhoří.
    Odhořívání shora.
    Nasypte do kamen na čistý rošt uhlí (ořech 1) horními dvířky a to do třetiny poloviny šachty nebo celá kamna cca max 5-10 cm pod spodní okraj horních dvířek. Na násyp dáte noviny třísky šišky drobná dřívka a hrst uhlíků. Palivo na násypu uhlí zapálíte a horní dvířka ihned zavřete a klapku na nich dejte na polovinu.(tzn. z poloviny otevřená a z poloviny zavřená) Spodní dvířka kamen nechte otevřená dokud se kamna řádně nerozhoří. Asi za 15-30 minut pokud kamna již řádně hoří spodní dvířka zavřete a klapku na nich nechte úplně otevřenou a kamna nechte dále sama hořet. Asi za dalších 30-60 minut pokud kamna dobře hoří spodní klapku dejte na polovinu, pokud kamna hoří prudce můžete přivřít i víc ne však úplně uzavřít, pokud kamna hoří špatně pak vzduch spodní klapkou přidejte a po rozhoření opět uberte. Pokud jsou kamna plná uhlí nenechte spodní klapku úplně otevřenou po celou dobu topení, kamna by se mohla žárem poškodit. Pakliže tedy kamna po stažení spodní klapky plynule hoří nechte za průběžného dozoru vyhořet. Pokud by se příliš žhavila přivřete o něco vzduch spodní růžicí a horní můžete pootevřít.
    Kamna takto spalují uhlí samostatnně bez přikládání čistě z komínu se nekouří bez obslužně. Na jeden násypný uhlák to je cca 10-11kg uhlí by kamna měla hřát 10-12 hodin čistě a bez obsluhy. Potom budˇ opakujete nebo proroštujete a můžete pokračovat klasickým přikládáním. viz. výš.
    Topení hnědouhelnými briketami.
    Kamna roztopte nejdřív dřevem viz. výše topení dřevem. Ke dřevu přikládejte postupně brikety,(např. po 3-4) až kamna dobře hoří prim. vzduch na min. a sekundární to je horní nechte otevřený nebo mírně přivřete při klasickém topení vyjma roztopení kamen platí, že kamna dlouho a čistě hoří jsou-li dobře roztopena rozehřáta a je-li spodní primární vzduch vždy růžicí nastaven o něco málo méně než vzduch sekundární. Až se předchozí brikety dobře rozhoří přiložíte další dávku např.3-4 brikety. Takto postupujete dokud chcete topit. Jakmile přikládání ukončíte nechte poslední dávku briket vyhořet a až nehoří již plamenem a jen červeně žhnou obě klapky kamen zavřete, spodní můžete nechat na malilinkatou škvírku otevřenou. Kamna mnoho hodin sama sálají a pokud v nich bylo dostatek briket roztopíte je i druhý den tedy za cca 24 hodin jen tím. že do popele z předchozího dne hodíte z 8 briket mírně proroštujete otevřete spodní dvířka a zavřete až se kamna znovu vznítí, primární růžici na max otevřete a po důkladném rozhoření pokračujete opět v topení viz výše.
    Stápění briket prohoříváním ze spod nahoru.
    Podmínkou tohoto topení je, že máte v kamnech vytvořenou již určitou žhavou vrstvu ze dřeva a uhlí nejlépe aspoň 8-10cm vysokou. Na tuto dobře rozžhavenou vrstvu žhavého uhlí z briket dřeva nebo i uhlí můžete nasypat najednou více briket např. z dvacet množství dle nároku na teplo. Horní růžici uzavřete nebo dáte na min.(škvíra) a spodní nastavíte tak aby se z komínu nekouřilo, ze začátku vzduchu klidně více. Kamna by pak měla též pracovat sama a po úplném prohoření a vyhoření na červené uhlíky je můžete zase zavřít aby sálala i pasivně. Rizikem tohoto způsobu topení je malá a nedostatečně žhavá vrstva pod briketami kamna pak mohou kouřit a hořet špatně. Pokud tento problém vznikne a neodstraní se ani přidáním primárního spodního vzduchu můžete způsob topení změnit tím že spodní klapku přivřete tak aby kamna nehasla např. na polovvinu a horní klapku otevřete buď úplně nebo tak aby byla otevřena o něco více než klapka spodní. Plyny by měly odhořívat nad briketami a kouřit z komína by se nemělo. Pokud se v horní komoře nahromadí více plynu na čas otevřete horní dvířka ale jen na škvírečku a nechte plyny odhořet jakmile se kamna uklidní dvířka opět uzavřete.
    Tento způsob topení je odvozen od topení v petrách jelikož kamna Marburg jsou principielně stejná akorát větší měly by pracovat dle tohoto návodu optimálně. Návod není dogma je třeba ho zkusit a najít si svůj systém, berte to jako vodítko. Princip těchto kamen umožnuje velké množství různých způsobů spalování. Bohužel jak jsem si všiml kamna Marburg dělají uživatelům problémy se zakuřováním při přikládání nejsou to ojedinělé případy. Dle mne je to způsobeno ne příliš šťastně řešeným deflektorem v těchto kamnech, pokud má komín ještě o něco menší tah mohou nastat tyto problémy. Pokud toto nastane zaměřil bych se na reakci odhořívání uhlí shora viz. výše kde přikládat nemusíte kamna pouze kontrolujete a klapkami řídíte.
    S pozdravem Petr M.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      7. ledna 2013 - Petr M.

      POZNÁMKA K VÝŠE UVEDENÉMU POPISU SPALOVÁNÍ HNĚDÉHO UHLÍ ODHOŘÍVÁNÍM SHORA:

      Asi za 15-30 minut pokud kamna již řádně hoří spodní dvířka zavřete a klapku na nich nechte úplně otevřenou a kamna nechte dále sama hořet. Asi za dalších 30-60 minut pokud kamna dobře hoří spodní klapku dejte na polovinu................

      V této větě viz. článek výše jsem uvedl časy rozhořívání, které prosím berte opět pouze orientačně. V praxi může jít o mnohem kratší intervaly, pak je zbytečné nechávat kamna takto dlouze hořet např. s otevřenými spodními dvířky a spodní klapkou na max.. Uvedené časy se odvíjí od tahu toho kterého konkrétního komína, pochopitelně čím je tah komínu vyšší tím kratší je čas nutný k řádnému rozhoření kamen a naopak. Ze začátku je nutné mít kamna vždy pod kontrolou. Pokud se kamna příliš "rozpálí" stačí ubrat vzduch spodní vzduchovou růžicí tím se výkon sníží a zároveň pootevřít horní vzduchovou růžici, tím se kamna ochladí, zároveň se hoření v kamnech zpomalí. Pomocí vzduchových klapek je tedy možné průběh odhořívání nastavovat mnoha způsoby v závislosti na tom chceme-li delší hoření a stáložár při nižším výkonu, nebo naopak. Podmínkou jakéhokoliv nastavení klapek ale je aby kamna již nějaký čas hořela a z horní části násypu se vytvořila žhavá vrstva uhlí, která je již schopná hoření v kamnech udržet i při nastavení nižšího a delšího výkonu kamen, to je ale nutné si individuálně vyzkoušet, aby nám kamna například tak zvaně "nezdechla" a nezačala samovolně kouřit. Jednou z možností jak např. prodloužit stáložár kamen na mnoho hodin je přivřít spodní klapku (ne úplně uzavřít) tehdy, až násyp uhlí prohoří celý až k roštu, což uvidíme podíváme-li se skrz spodní vzduchovou růžici. Možností je mnoho.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.