Poradna Thorma Filex Marburg černá

Autor: | Vloženo: 06.11.2012 000 19:33 | Témata: Poradna Thorma Filex Marburg černá

Primární a sekundární přívod vzduchu

regulace a popis pro zatápění a topení dřívím

  • Petr M.

    Petr M.

    18. listopadu 2012

    Základní roztopení a topení dřívím jsem Vám popsal výše. Jak jsem také uvedl je možno topit mnoha způsoby to platí i o dřevu. Nyní bych Vám chtěl popsat jeden ze způsobů spalování dřeva jež můžeme nazvat také přeplňovací způsob topení dřevem nebo žárové spalování dřeva.
    Takže nejdříve kamna dřevem řádně roztopíme jak jsem popsal výše. Ve stručnosti shrnu: Kamna zapálíme při tom horní dvířka jsou zavřená růžice na nich také a spodní dvířka jsou otevřená. Jakmile kamna hoří přiložíme horními dvířky ještě kousky menšího dřeva spodní dvířka zavřeme a klapku na nich necháme úplně otevřenou. Po chvíli až se kamna zahřejí otevřeme i horní klapku a s oběma otevřenými klapkami postupně přikládáme častěji malým množstvím drobnějšího dřeva aby se kamna a komín zahřály. Při postupném přikládání dáváme pak polínka větší a čím lépe kamna hoří tím víc postupně ubíráme spodní růžicí vzduch ale jen tolik aby kamna nezhasla a plynule hořela. Zároveň můžeme přivřít i horní klapku růžici ale snažíme se dodržet hlavně ze začátku topení zásadu aby byla vždy o něco více otevřená než klapka spodní. Čím déle topíme tím větší kusy dřeva můžeme přiložit. Velké špalíky přikládáme až máme v kamnech vytvořenou již základní žhavou vrstvu např.10cm vysokou, jinak by kamna dobře nehořela dehtovala a tepla bychom si z toho také moc neužili. Naopak zase drobné dřevo do prudce hořících kamen už nepřikládáme poněvadž by vzniklo velké množství plynů jež by kamna nebyla schopna spálit a horní růžicí by mohla zakuřovat do místnosti.
    Při roztápění kamna neduste hned ze začátku a např. 30-60minut i víc dle potřeby jim dopřejte dostatečný přívod vzduchu úplně otevřenou spodní klapkou neboli růžicí a neopomínejte přikládat aby se kamna dobře nahřála.Pokud se ze začátku stane, že při prvním otevření horní růžice kamna kouří do místnosti pak ji buď stáhněte nebo zavřete a otevřete ji až poté co se kamna řádně nahřejí. Tolik stručné shrnutí.

    Žárové spalování dřeva:
    Podmínkou je aby kamna byla již určitou dobu v provozu spodní klapka bude již skoro zavřená horní pootevřená a v šachtě kamen bude již vytvořena vrstva žhavých dřevěných uhlíků cca alespoň do dvou třetin výšky šachty. (hromadění uhlíků v šachtě docílíme právě tím,že po roztopení kamen postupně stahujeme spodní primár. klapku na minimum ale ne zcela na nulu. přičemž horní je otevřená nebo skoro otevřená.) Pokud je šachta kamen ještě plnější žhavých dřevěných uhlíků tím lépe. Pak postupujeme následovně: Na vrstvu žhavých uhlíků položíme jedno nebo dvě středně velká polena, dřeva necpeme najednou zase příliš mnoho. Klapky na kamnech horní i spodní přestavíme obě na polovinu stupeň cca 2. V kamnech by se měl rozpoutat žár a do místnosti by se mělo vzápětí uvolnit značné množství tepla, po krátkém zakouření z komína by kamna kouřit již neměla. Po odhoření polínek můžeme přiložit na vrstvu žhavého další přičemž předchozí nemusí být úplně vyhořelé. Je také možné přivřít horní klapku o něco víc ale ne úplně zavřít a spodní klapku ještě o něco pootevřít v případě, že k žárovému spalování dřeva nedochází což poznáme podle toho že komín kouří dlouho.

    Nebo je možné dřevo částečně splyňovat. Na žhavou vrstvu uhlíků položíme větší suché poleno špalík, spodní klapku kamen přivřeme tak aby pouze udržovala žhavé uhlíky v kamnech rozžhavené tedy většinou na minimum ale ne úplně na nulu. Horní klapku úplně otevřeme a měli bychom vidět namodralé modrobílé plameny, pokud mají tyto plameny tendenci hasnout pak horní klapku přivřeme ale jen tolik aby plameny plynule hořely, pokud by i pak měly tendenci hasnout přidáme trochu vzduchu spodním vzdušníkem. Tento způsob spalování je třeba kontrolovat a zásadně takto netopte prosím na noc kdy kamna nejsou pod dohledem!

    Topíme-li hlavně dřevem tak pro udržení žáru přez noc a možné snadné roztopení po ránu bez nutnosti podpalu je dobré mít doma např. ze 5q hnědouhelných briket např. union. Ty přiložíme několik hodin před tím než jdeme spát tak aby do té doby stačily vyhořet a jen červeně žhnuly. Kamna která jsou pak plná žhavého dřeva a žhavých briket a nehoří již plamenem klapkami zavřeme. Spodní klapku můžeme nechat pootevřenou na malilililinkatou škvíru. Kamna pak přez noc temperují ještě pasivně.
    Jak jsem již uvedl návody berte jako vodítko do začátků, nastavení klapek je orientační záleží totiž na tahu komína na jakosti druhu dřeva atd. postupně se naučíte řídit kamna tak aby topila jak potřebujete.
    Tato i jiná kamna jsou pak bezkonkurenční při užití na uhlí ořech 1 a to odhoříváním shora topí sama bez nutnosti přikládat klapkami můžete regulovat výkon dle potřeb a topí čistě bez kouře z komína. V případě uhlí ovšem nepraktikujte nikdy prohořívání ze spodu nahoru kdy uhlí sypete na žhavé, nejen že kamna pak doma zakuřují ale zamořují i Vaše okolí dehtují zanáší komín i kouřovod a ve výsledku ani nevydají tolik tepla a navíc jsou špatně ovladatelná a co chvíli čistíte kouřovod.
    Mnoho zdaru v alchymii topení. S pozdravem Petr M.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne
    • Petr M.

      18. listopadu 2012 - Petr M.

      Ještě poznámka tyto návody jsou odvozeny od kamen Kerpen pro kamna Marburg by měly fungovat také ale je důležité si to ověřit vlastní praxí, kamna Marburg jsou totiž rozměrově odlišná a mají jinak řešený deflektor jízek. Návody berte orientačně jako pomoc do začátků. Petr M.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.