Poradna Thorma Filex H černá

Autor: | Vloženo: 04.11.2016 000 16:33 | Témata: Poradna Thorma Filex H černá

Dobrý den, mají kamna funkci terciálního spalování? Děkuji

  • Petr M.

    Petr M.

    4. listopadu 2016

    Dobrý den

    Ne tato kamna nemají funkci terciálního spalování, ale mají sekundární spalování (přívod vzduchu, pod horními dvířky) které je možné regulovat a k "čistému i efektivnímu" spalování spolu s k tomu vhodně nastaveným primárním vzduchem (růžice na spodních dvířkách) toto úplně stačí.
    Po rozhoření kdy se nejprve otevřou přívody obou vzduchů na "max." se při klasickém přikládání (dřevo, různé druhy briket) postupně ubírá přívod primárního vzduchu (s ohledem na to aby kamna hořela plynule a nehasla!) tak, aby byl výsledně nastaven vždy o něco méně než vzduch sekundární (pod dvířky) tím se vyprodukuje jen tolik nedohořelých plynů (vlivem primáru) kolik jich stačí sekundární vzduch "dopálit"= z komína pak výsledně nic nevidět nic necítit=což je známka správného seřízení kamen.
    Pokud se jako palivo užije uhlí (ideálně hn. uhlí oř. 1) pak se topí stylem "odhořívání" shora, (což je čisté nekouřivé spalování uhlí) tzn. na čistý rošt napřed uhlí (ideálně něco málo pod spodní okraj horních dvířek čili skoro "plná kamna") a až nahoru na násyp dřevo podpal a opět dřevo. Při rozhoření otevřete primár (dole) i sekundár (pod dvířky) na max.pro lepší rozhoření je pak možné primár na max. sekundár na cca 1/2 (polovinu). Po řádném rozhoření je možné nastavit buďto vysoký ale kratší výkon tzn. poměr primárního : sekundárnímu vzduchu je cca 2:1 (ve prospěch primáru=více vzduchu než na sekundáru) , nebo nastavíte nižší a delší výkon pak bude poměr opačný tzn. méně vzduchu na primáru (dole jen aby odhořívalo a nehaslo) a více na sekundáru...
    Při užití jakéhokoliv paliva a stylu (přikládání /odhořívání) platí, že po odplynění celé vsázky paliva tzn. celý obsah kamen se promění ve žhavé uhlíky a když již přikládat nebudem můžeme uzavřít oba přívody vzduchu do kamen případně necháme primár na mililiškvíru= dlouhá stáložárná fáze kdy kamna sálají mnoho hodin bez přikládání, nižší ale delší výkon (délka a intenzita sálání se odvíjí od užitého paliva, nejlepší jsou na toto paliva stáložárná uh. brikety, uhlí apod.)
    Nutno podotknout že v této stáložárné fázi mají kamna nejvyšší účinnost tzn. výkon je sice nižší zato však většina tepla produkovaná kamny je předána místnosti/(stem) neboť je minimalizovaná "komínová ztráta".....

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.