Poradna Thorma Filex H černá

Autor: | Vloženo: 03.01.2013 000 18:59 | Témata: Poradna Thorma Filex H černá

Jde o tak zvaná šachtová kamna?

Vážení přátelé, v jedné z diskusí o tom kterém druhu kamen jsem četl, že pro dlouhodobější nutnost tepla v místnosti jsou lepší tak zvaná šachtová kamna . Využívá se toho, že nad splovacím prostorem / roštem se využije prostor šachty, která slouží jako zásobník paliva . U kamen se sklem jako poloviční zásobník , bez skla plný. Jiným názvem to bylo nazváno jako poloautomatická kamna.
Platí shora uvedené i pro tato kamna? Kolik hodin v nich lze udržet teplo i žhavé? Rád bych je na chatu, kdy jí ohřejeme, pak jdeme třeba na 6 hod ven a pak bychom rádi ve vytápění pokračovali i měli v chatě jakési teplo. Prosím radu.

Díky Ervín

  • Petr M.

    Petr M.

    4. ledna 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den
    Ano, pokud jsem se dobře díval tak tato kamna mají šachtu, jejíž výška je dána vzdáleností spodních a horních dvířek od sebe. Čili tato kamna můžeme využít obdobně jako třeba Kerpen 2u4p rozdíl je pouze v rozměrech této šachty. Osobně s těmito kamny bohužel nemám zkušenosti takže nemohu uvést délku stáložáru,která může být dosažena odhořívá-li shora hn. uhlí.
    Mohu uvést jen pro kamna Kerpen 2U4P zde při odhořívání hn. uhlí ořech 1 shora kdy jsou kamna plná dosahuji stáložáru (celkové doby bez obsluhy) cca 10-12hodin při minimálním nastavení lze dosáhnout i přez 15 hodin. (viz. energoportál čím topit v kamnech zn. Petry)
    Dále mohu uvést dobu stáložáru pro kamna Calor A od SVT Wamsler
    při minimálním nastavení dosáhnete stáložáru s hn. uhlím ořech 1 jsou-li kamna plná hnědého uhlí až neuvěřitelných 25 hodin. (Tady je ale třeba zaslepit kamnářským tmelem díru jež výrobce nyní vrtá ve spodní vzduchové klapce, jež se po rozhoření (cca do hodiny dle tahu komína) nastavuje pod stupeň jedna, čili na malilinkou škvíru, jestliže chcete takto dlouhý stáložár.) Toto by mělo platit i pro typ Calor T a S jelikož velikost šachty by měla být stejná. Tolik mé osobní zkušenosti.
    S pozdravem Petr M.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      4. ledna 2013 - Petr M.

      Ještě poznámka.
      Stáložárného provozu dosáhnete i při užití hnědouhelných briket. Kamna klasicky roztopíme (dle návodu) a přikládáme brikety, množství dle nároku na teplo. Jakmile poslední přiložená dávka briket již nehoří plamenem ale jen červeně žhne, můžeme přívody vzduchu uzavřít nebo přivřít. Kamna takto budou hřát sama dlouhou dobu bez nutnosti přikládat. Kamna lze pak kdyko-li znovu zprovoznit tak, že na žhavé brikety přiložíme např. z osum čerstvých mírně proroštujeme a otevřeme opět přívody vzduchu a pokračujeme v dalším přikládání. Kamna lze takto roztopit bez nutnosti podpalu i za 24hodin tak, že do popele z předchozího topení přihodíme nové brikety mírně proroštujeme a na chvíli otevřeme spodní dvířka. Pokud bylo v popelu kamen dostatek žhavého z předchozího topení kamna znovu chytnou velice rychle.(cca do 5 minut..)
      Takto lze topit prakticky bez přerušení a nutnosti podpalu nepřetržitě.
      I když jsou hnědouhelné brikety dražší než uhlí dle mých zkušeností je jejich spotřeba nižší a nemusíme roztápět což je velice pohodlné, navíc se nemusí čistit rošt kamen lopatkou, stačí jen pomocí roštového táhla protože po briketách na rozdíl od uhlí nezústávají na roštu tuhé zbytky.
      Rovněž lze brikety kombinovat se dřevem například topíme-li jen dřevem pak nám brikety k závěru topení zajistí jednak stáložár a jednak snadné roztopení druhý den. Petr M.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.