Poradna Prity S3 W17 černá

Autor: | Vloženo: 09.11.2019 000 15:45 | Témata: Poradna Prity S3 W17 černá

Jak silný výměník??

Dobrý den, mám zájem o koupi krbových kamen s výměníkem do baráku. Potřebovali bychom poradit jaký výkon máme vybrat. Máme starý přízemní baráček cca 100m2. Okna již máme plastová, stropy zateplené, ale od podlahy jde zima, Topení máme ještě po staru se spádem to znamená obrovské trubky a plechové radiátory. V domě je 5 plechových radiátorů a 2 již nové radiátory + jeden žebřík v koupelně + podlahové topení v koupelně. Krbová kamna nebudou umístěna v obytné místnosti, ale v kotelně. Vzduch vytopí kotelnu a výměník by byl použit do otopné soustavy. Potřebujeme poradit kolika kilowatová krbová kamna máme vybrat, aby nebyl výkon moc vysoký ani moc nízký. Máme předvybrané Prity S3 W13, a nebo W17. Nebo máme vybírat úplně jiná? Děkuji předem za odpověď.

  • Petr M.

    Petr M.

    9. listopadu 2019

    Dobrý den
    Aby jste se co nejvíce přiblížil skutečné potřebě, je dobré znát tepelné ztráty vytápěného objektu. Ty se dají zjistit dvěma způsoby, orientačně na základě spotřeby na vytápění z předchozího období, anebo výpočtem (nechat si spočítat). Ve vašem případě spíše spočítat, neboť opravami rekonstrukcí (zateplení, okna apod.) se tepelné ztráty o něco snížili, těžko tedy budete vycházet z potřebného výkonu původního vytápění radiátorů, jež byly dimenzovány na původní nezateplený domek. Je dobré konzultovat s projektantem a topenářem, čímž získáte potřebný náhled na cca nejoptimálnější řešení. Šlo-li by pouze o "teplovzdušný lokální zdroj" např. kamna, pak v případě že nejde o "drahé" topidlo, lze i "odhadovat" v případě omylu problém lehce vyřešíte pořízením jiného topidla, jakmile ale máte teplovodní rozvod není radno "střílet od boku" aby jste pak nemusel složitě předělávat napojení nebo i část rozvodu apod., což by mohlo být po opravě nepříjemné. Jinak co se týká "samotížného rozvodu" tedy bez nutnosti nuceného oběhu pomocí čerpadla, pak je-li to tech. možné je dobré zachovat , má to své nesporné výhody. (jednoduchost, nemusí se řešit čerpadlo, záložní zdroj napájení apod.)
    Co se týká samotných teplovodních kamen (jsou i sporáky) je vícero možností, můžete se podívat i např. na tyto stránky :
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    atd.
    Ale nejdříve by bylo dobré zjistit si info o tep. ztrátách viz. výše.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
  • 10. listopadu 2019 - Oficiální zástupce obchodu KAMNA KRBY PLCH

    Dobrý den v prvním případě bych spočítal výkon všech radiátorů které budou připojeny na výměník a podle výkonu bych volil kamna

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.