Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 24.09.2017 000 14:02 | Témata: Poradna Krbová kamna

Existuje teplovodní výměník na krbová kamna BESKYDY 3

  • Petr M.

    Petr M.

    25. září 2017

    Dobrý den
    Zda-li existuje či je možné dodatečně doplnit teplov. výměníkem přímo pro tato kamna netuším, avšak existují "univerzální" teplovodní výměníky, které lze instalovat téměř snad na všechna kamna respektive na jejich kouřovod. Toto řešení má samozřejmě jak výhody tak také nevýhody. Mezi výhody patří již zmíněná univerzálnost použití, rozhodující je pouze "průměr" daného kouřovodu dle toho pak určíte vhodný výměník. Nevýhodou může být že výměník bude v činnosti převážně v "aktivní fázi kamen" tzn. v době kdy kamna hoří plamenem takže odcházející spaliny mají vyšší teplotu jež lze výměníkem využít ovšem ve stáložárné fázi kdy palivo pouze žhne a tudíž kamna mají snížený přívod vzduchu bude teplota kouřovodu již minimální čili pro výměník téměř nevyužitelná. Další problém může být u kamen jež mají "vyšší účinnost" tzn. jsou konstrukčně navržena tak, aby maximum tepla předávala svým pláštěm a minimum šlo do komína čili i do kouřovodu jež je tím pádem "chladnější" tudíž využitelnost jeho tepla výměníkem je opět snížena navíc může docházet ke zvýšené kondenzaci a zanášení kouřovodu v místě výměníku s čímž ruku v ruce může jít i zhoršení tahu komína a tím funkce kamen. Další nevýhodou může být vyšší či vysoká cena výměníku (v závislosti na firmě), výměníky jsou většinou zhotovovány z nerezu.
    Za jistých okolností (viz. výše) v součinnosti s úpravou stylu topení je ale toto řešení také možností.
    Například tady máte na ukázku teplovodní výměníky na kouřovod:
    http://www.f-zavadil.cz...
    Firem jež se tím zabývají a způsob provedení výměníků je vícero s tím souvisí pochopitelně i cena. Doporučuji tedy zadat do inter. vyhledávače "teplovodní výměník na kouřovod" + průměr odkouření kamen tzn. např. 120,130,150, 180 apod. porovnat různé nabídky konzultovat s danými výrobci/prodejci a topenáři (záleží co a jak chcete vytápět kolik radiátorů apod. aby to také výměník a kamna "utáhl" )

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      25. září 2017 - Petr M.

      Ještě bych chtěl doplnit, pro určení místa umístění výměníku na kouřovod se je třeba pochopitelně řídit pokyny výrobce výměníku, ideální však většinou je, je-li výměník v sestavě kouřovodu umístěn cca co možná nejblíže odtahovému (kouřovému) hrdlu kamen, jelikož tam bývá teplota spalin nejvyšší tím je lepší využitelnost tepla a menší riziko zvýšené kondenzace v kouřovodu. Dle uvedené účinnosti kamen Beskyd 3 výrobcem v návodu tj. 62,5% a také dle uvedené teploty spalin za kouř. hrdlem by užití výměníku neměl být teoreticky problém. Je však ale třeba brát v úvahu že uvedená účinnost je v praxi ovlivněna řadou faktorů včetně stylu topení.......


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.