Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 24.07.2017 000 08:24 | Témata: Poradna Krbová kamna

Návrh kamen

Potřebuji vytápět zateplenou chatu přízemí přilehlý pokojík a půdní vestavba. pokoje. menší dole 15m2. vedle to samá. Vrchní půda 18m2. Půdní prostor by se vytápěl od spoda.

  • Petr M.

    Petr M.

    24. července 2017

    Dobrý den

    Prvně je třeba si určit potřebný výkon kamen, nejpřesněji lze určit dle tepelných ztrát objektu orientačně pak dle topidla které tam bylo před tím (např. Petry správně "Peter" apod.) a zda prostor vyhřát stačila či nikoliv, nebo dle vytápěného objemu. Nevím jaké jsou výšky stropů a podstřešní část bude možná "zkosená" čímž se objem ještě snižuje. Orientačně budu-li počítat v přízemí výšku stropu cca 2,3m a v podkroví zaokrouhlím vzhledem ke zkosení (pokud je) na cca 2 m, pak jsou-li dole dva pokojíky 15m2 pak krát výška stropu (cca 2.3) = cca 69 kubíků + 18 krát cca 2 = 36 což se celkově rovná zhruba 105 kubíků. Pokud je chata zateplená postačí kamna o výkonu cca 4- 5 kw, pakliže ne (+ např. netěsná okna apod.) můžete volit kamna o vyšším výkonu např. 7 kw apod. Je třeba ale mít na paměti že výkon kamen se dá přesně určit jen dle tep. ztrát, jinak jde o orientační určení.
    Dále pak záleží na tom zda-li jsou kamna jediným vytápěcím zdrojem tzn. jiný zdroj tam není anebo budou pomáhat např. el. vytápění apod. Jsou-li kamna hlavním zdrojem pak by měla umět hřát co možná nejdéle sama na jedno naložení. V případě dřeva to znamená volit kamna spíše s horizontální spal. komorou ( tzv. "bezroštový systém" dřevo by mělo odhořívat ze předu do zadu pak se žhavé shrábne dopředu kamna se doloží a cyklus se opakuje praktické zkušenosti s nimi ale nemám) aby se cyklus na jedno naložení protáhl, nevím zda by se oplatila a výkonově odpovídala některá kamna ze skupiny kamen napr. kanadských apod. (vyšší cena) Z kamen na dřevo by mohla tedy vyhovovat "klasika" např. Jotul f 602 výkon udávají sice vyšší nicméně k dispozici budete mít do těchto kamen jen dřevo.
    Pak jsou kamna kde můžete topit vedle dřeva i uhelnými briketami jež zajistí mírné ale dlouhé sálání kamen např. přez noc. Sem patří různé typy odvozené od klasických "peter". napr. kamna od Thormy Bozen, Milano, Merano, Meran, Verona apod. Nebo také od SVT Wamsler např. kamino 6 kw (klasik bez skla) či nostalgia se sklem.
    Dále pak jsou na trhu kamna "násypného typu" tedy "uhelná klasika" velmi dobrá leč nedoceněná kamna. Princip topení je jednoduchý, kamna se shora pomocí nás. uhláku nasypou hn. uhlím (ideal oř. 1 hnědé Bílina) nahoru na násyp uhlí se vyskládá dřevo kamna se zapálí nechají rozhořet seřídí na pož. výkon a pak hřejí sama od 9- 12 a více hodin v závislosti na nastavení mn. uhlí. (při odhořívání shora bez kouře a smradu) Pokud např. kamna za 3,5 -4 h po rozhoření (nastává stáložárná fáze) seřídíte na nízký výkon pak mohou pokrýt bez problému i 15 a více hodin. Kamna na uhlí jsou ale celkem výkonná neboť jsou schopna dodávat teplo permanentně po mnoho hodin vzhledem k zateplení je možné je užít i jen na uhel. brikety a uhlí mít jako možnost.
    Z menších typů lze doporučit např. kamna thorma Filex H (sklo) nebo klasicky petry Kerpen 2u4p lepší ale starší verze A (bez skla) anebo např. kamna Vulkan se sklem apod. Doplňkově lze také topit klasicky přikládáním dřeva, na dřevo ale nejsou tak úsporná.
    Dobrou alternativou především na uhel. brikety a dřevo mohou být i kamna ABX Kelt ačkoli mají udaný výkon cca 6- 7 kw v případě uhel. briket lze dobře regulovat výkon jejich přiloženým množstvím a ve stáložárné fázi např. přez noc dají pochopitelně v závislosti na tom výkon nižší.
    Pokud je chata velmi dobře zateplena tep. ztráty jsou nízké pak lze užít i jakákoliv designová kamna na dřevo s krátkým spal. cyklem do 5 kw (nebo i méně v závislosti na tep. ztrátách) s tím, že vzhledem k velmi nízkým tep. ztrátám teplota přez noc bez topení neklesne na více než např. na 18 st. to také ale záleží na jakou teplotu jste zvyklí. (Známý vytápí takto s tím že při nižší teplotě se lépe spí, někoho zase ale pak "budí zima" je to na zvážení)
    Možností je samozřejmě vícero udělal jsem jen stručný "nástin" některých možností......
    Samostatnou kapitolou jsou automatická peletová kamna, výhodou bude jistě min. obsluha, možnost lepší regulace výkonu, nevýhodou je cena pelet jež se dnes v podstatě u nás rovná vytápění plynem (ovšem budou-ly tep. ztráty nízké nebude taková spotřeba) a někdy také vyšší hlučnost a náchylnost k poruchám (dle typu a vzhledem k tomu že jde o složitější systém) Pokud ale nemáte vztah ke kamnům na dřevo příp. na stáložárná paliva i toto může být možnost.......

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.