Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 23.07.2017 000 10:26 | Témata: Poradna Krbová kamna

Jaká krbová kamna?

Ze staré kolny na stroje jsem udělal chatu.Je to dobře zateplená dřevostavba s vnitřním prostorem cca 150m3.Sháním krbová kamna s troubou,plotýnkou a teplovzdušným výměníkem.Prosím,poradte. Děkuji moc.
S pozdravem ing.K.Vit

  • Petr M.

    Petr M.

    23. července 2017

    Dobrý den

    Něco málo k tématu ve stručnosti:
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    Otázka je velmi široká neboť možností na výběr je vícero.

    Co se týká šíření tepla od kamen bez teplovodního výměníku (čili "klasika") pak rozlišujeme kamna konvekční přičemž zdvojený plášť slouží jako "výměník" a kamna radiační sálavá. Rovněž tak lze u obou typů užít i teplovzd. výměník na kouřovod jež je běžně k dostání v různých provedeních. Uvádí se, že konvekční kamna rychleji a lépe vytopí prostor "teplo se lépe šíří," jako negativum se uvádí vyšší víření prachu v místnostech. U radiačních kamen se uvádí opak, ale ze zkušenosti mohu říci že i radiační kamna při vhodné vnitřní dispozici vytopí více než jednu místnost.
    Ať užijete kamna konvekční či radiační prostor vytopíte ALE za předpokladu že kamna budou nejen výkonově odpovídat (určíte dle tep. ztrát nebo orientačně dle vytápěného objemu jež se u topidel uvádí ) ale budou schopna hřát dlouhou dobu i samostatně (např. přez noc - stáložárná paliva,nebo kamna na dřevo s dlouhým cyklem, anebo akumulační stavěná pec, střední až těžká v závislosti na požadavcích) a co je rozhodující vnitřní dispozice objektu musí být "otevřená" (někdy stačí i jen trvale otevřené dveře do pokojů) a kamna vhodně umístěná (pokud jsou jedna pak ideálně uprostřed domu tj. většinou v místnosti která např. přez dveře navazuje na co nejvíce přilehlých ostatních místností chodeb apod. které je třeba vytápět. V případě, že je prostor ve tvaru "nudle" pak jsou lepší dva menší tep. zdroje kamna umístěná ve vzájemně vzdálenějších prostorech místnostech a to tak aby mezi nimi mohl volně cirkulovat vzduch (otevřené dveře či úplně otevřená vnitř. dispozice omezení příček zákoutí apod.)
    ---------------------------
    Dále je třeba si ujasnit, zda mají kamna sloužit převážně k vaření a pečení pak by bylo možno volit i sporák který také vytopí a v případě že bude mít i šachtové ohniště ( některé např. od fi. KVS moravia mají letní/zimní provoz) může mít i delší samost. výhřevnost (stáložár. paliva) což je pro vytápění dřevostavby důležité (malá akumul. schopnost stěn)
    Mají-li kamna sloužit především k vytápění pak je výběr vzhledem k troubě omezenější a v případě kamen na stáložárná topidla dochází vlivem trouby většinou k omezení šachty čímž i omezení užití paliva a délky samostatné výhřevnosti (nelze topit např. tak dobře násypně lze ale užít hn. uh. brikety) do této skupiny patří /ačkoli nyní uvádí jako palivo většinou jen dřevo jež je oblíbené/ bez ohledu na výkon např.

    http://www.oravakrb.sk...

    http://www.oravakrb.sk...


    Na stránkách najdete i mnoho dalších typů jež by vám mohli vyhovovat neopomeňte sledovat výkon jedn. topidel tak aby odpovídal vaším tep. ztrátám.

    Dále je možné volit i litinová kamna (různých výrobců) s troubou na dřevo u nichž je ale vždy dobré se zajímat o efektivitu a tím i délku spalování dřeva neboť to není stáložárným palivem a ne každá kamna umí prodloužit jeho spalovací cyklus.
    Nemáte-li hluboko do kapsy můžete se podívat i na kanadská kamna příp. kanadské vložky jež by měly umět (nemám osobní zkušenost dle mně jsou většinou předražená) vydržet na jedno naložení mnoho hodin (dle typu) někde je možné vidět i s troubou (nevím zda jde o doplněk či pevnou součást)
    Další možností je pak individuálně stavěná pec, omítaná či kachlová u níž není problém zajistit jistou "multifunkčnost" lze zrealizovat přímo "na míru" ovšem ceny jsou mnohdy astronomické.
    Někdy se dokonce kombinuje tech. spal. kanadských kamen s tradičním řešením pece či kachl. kamen. např.
    http://www.retap.cz...

    Něco málo jsem "nastínil" možností volby je více. Uvedené odkazy nemají za cíl "reklamovat" dané firmy (nemám s nimi zkušenosti) pouze ilustrovat doplňovat řečené.....


    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.