Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 08.05.2017 000 21:57 | Témata: Poradna Krbová kamna

Krbová kamna

Dobrý den,jaké zvolit krbová kamna na občasné vytápění domku o rozloze 148m2? Budeme mít elektrické podlahové topení,ale přesto toužíme po krbových kamnech.Dělají se kombinovaná kamna jak na dřevo,tak i na brikety nebo pelety? Děkuji za info

  • Petr M.

    Petr M.

    9. května 2017


    Hezký den

    Kamna lze pro lepší orientaci rozdělit dle řady kritérií jako jsou palivo výkon konstr. řešení (např. teplovzdušná/ teplovodní ) atd.
    Dle paliva:
    1.Kamna pouze na dřevo, případně dřevěné brikety
    2.Kamna na dřevo dřevěné a uhelné brikety (nízká topeniště)
    3.Kamna na uhlí uhelné brikety případně koks či antracit tedy stáložárná paliva s možností spalovat i dřevo dřevěné brikety (hluboká respektive vysoká topeniště "šachty")
    4.Peletová kamna, vyjma dřevěných pelet se objevují i pelety lisované z uhel. prachu apod.

    Mají-li kamna na dřevo dřev. brikety sloužit k trvalejšímu vytápění je třeba volit kamna která umí délku výhřevnosti poněkud "natáhnout", tzn. volit buďto kamna s horizontální vzad protaženou komorou /jezevčík/ kde může dřevo postupně odhořívat,(např. něco ze sortimentu od fi. Jotul, či dovre) nebo sofistikovanější kamna kde dřevo hoří za nižšího přívodu vzduchu ale vyšších teplot, hoření je tak rozděleno na fázi hoření splyňování, později pozůstalé dřev. uhlíky drží déle žhavé. (nejznámnější asi kanadská kamna) Další možností jsou třeba kamna s katalyzátorem (např. od fi Dutchwest apod.) Samostatnou kapitolou jsou zděná akumulační kamna. Většinou jde o dražší, někdy velmi drahá řešení.
    Levnější , dostupnou možností "zlatou střední cestou" zvláště na občasné využití přitopení jsou kamna která vedle dřeva a dř. briket umí alespoň i hn. uhelné brikety, jež umožňují bez problému udržet kamna v chodu delší dobu (např. přez noc) U kamen na uhelné brikety je třeba dávat pozor na to aby tato měla dostatečně velký popelník a zejména pohyblivý rošt ovládaný zevně bez nutnosti otvírat dvířka = čistota v domácnosti. (např. kamna od fi.ABX Kelt, fi. Wamsler Kamino 6 nostalgia klasik tato ale nemají vnější ovládání roštu, od Thormy Filex, Merano Bozen apod. )
    Další možností jsou kamna na stáložárná paliva,(poznáte dle vysoké šachty topeniště) dnes se u nás na trhu objevují pouze ve verzi kamen násypných (stáložárná lze sehnat v bazarech např. kamna Club) Jde o skupinu kamen která dříve sloužila k trvalému vytápění domácností bez nutnosti časté obsluhy a s velkou výhřevností. Nejlepším způsobem topení je tzv. "násypný způsob" kdy se kamna naplní hn. uhlím ořech 1 (2) zapálí shora, po rozhoření a seřízení v závislosti na množství uhlí (objemu šachty) a regulaci umí pracovat samostatně od cca 9- do cca 24 hodin. (správně obsloužená bez kouře smradu) Lze ale užít i na přitopení dřevem. (např. fi.Thorma Marburg, fi. Wamsler Kamino 8 klasik, nostalgia, keramik apod., nejznámnějším zástupcem skupiny kamna "peter", petry) (vlivem špatné obsluhy a z toho plynoucím předsudkům se netěší velké oblibě, proto jsou dnes výrobci udávána jako kamna především "na dřevo")

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      9. května 2017 - Petr M.

      Při výběru je třeba pochopitelně zohlednit i výkon kamen, zda-li chcete pouze teplovzdušná kamna (viz. výše) která vytopí většinu objektu pouze za předpokladu vhodného umístění tedy "otevřené vnitřní dispozice" anebo v součinnosti s jiným tepelným zdrojem (nebo např. zase kamny) které budou stát ve vzájemně protilehlých místnostech propojených otevřenými průchody dveřmi apod. Anebo zamýšlíte teplovodní s rozvodem do radiátorů. Co dalšího od kamen požadujete např. varná plotna, nebo trouba, k občasnému přitopení s důrazem na vaření by mohl velmi dobře posloužit také sporák na TP ať již teplovzdušný či teplovodní apod. Kamna na pelety jsou samostatnou kapitolou. Jinak jde o otázku velmi širokou , před pořízením kamen doporučuji číst recenze zkušenosti uživatelů.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.