Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 23.12.2015 000 01:36 | Témata: Poradna Krbová kamna

Jake kamna byste mi poradili do bytu,aby vytopily mistnost s vyskou stropu 3,20 m a byt je nad sklepem(tahne od podlahy)

Da se vytopit nadsklepni byt (i jen jedna mistnost), s vysokymi stropy 3,20 m i napr. plechovymi Thorma Kerpen na drevo a hnede uhli(tzv.Petry)? Nebo existuje i neco jineho? Na jake palivo mi doporucite? Ovsem uhli vydrzi salat i nekolik hodin bez prikladani, na rozdil od dreva... Dekuji za rady!

  • Petr M.

    Petr M.

    23. prosince 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den

    Ano, k vytopení místnosti lze využít odhořívací kamna na hn. uhlí jako např. Kerpen, je ale otázkou jak velký objem vlastně vytápíte a zda ho vytápíte kamny každodenně nebo jen občasně a zda je byt dobře nebo hůře tepelně izolován, zda kamna budou jediným zdrojem nebo jako podpora např. plynu ..ideální je znáte-li tep. ztráty dle toho se pak lépe volí výkon kamen, jinak lze určit jen orientačně.
    Co se týká konkrétně těch kerpenů pak v návodu uvádí že za ideálních podmínek vytopí cca 90 kubíků, za méně příznivých tepelněizol. vlastností pak již jen 55 kubíků a u nepříznivých tepel. izol. vlastností jen 35 kubíků U velmi dobře tepelně izolovaných objektů je naopak možné vytopit i např. sto a víc kubíků.
    Topí-li se kamny každodenně pak výkon kamen může být nižší neboť je nutné počítat s akumulací zdí (zejména u klasických materiálů cihla apod.) Jsou-li kamna jako podpora jiného zdroje tepla, pak postačí taktéž nižší výkon apod.
    Odhořívací kamna na hn. uhlí (odhořívání shora) srovnání některých typů máte např. zde:

    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Vedle 5kw kamen kerpen, calor, lze volit i např. kamna vulkan S
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Z 8 kw kamen lze volit např.
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    nebo např.
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    nebo např.
    https://sporak-tuha-paliva.heureka.cz...

    Ve všech výše uvedených typech se dá topit stylem "odhořívání hn. uhlí ořech 1 shora, (nasypete uhlí nahoře zapálíte po rozhoření a seřízení na požadovaný výkon kamna pracují nadlouho sama,z komína se nekouří po vyhasnutí se cyklus opakuje) neboť jde o kamna "násypná" s násypnými ohništi, otázkou je tedy výkon kamen.
    Výkon kamen lze stanovit také empiricky, tzn. pořídíte např. nejlevnější kamna o výkonu 5 kw (např. Kerpen) lze zakoupit i v bazaru a několik dnů za sebou v nich zatopíte např. odhoříváním uhlí shora a dle toho pak u nich zůstat nebo pořídit výkonnější např. ty uvedené 7-8kw. (výkon lze v případě potřeby navýšit přimícháním černého uhlí do hnědého) Chtělo by to konkretizovat alespoň ten objem místností tzn. výška xšířka xdélka + objemy přilehlých místností..., a také jak jsou místnosti situovány v poměru ke kamnům

    ¨Vytápět lze pochopitelně i jinými kamny než na uhlí (jakkoliv násypná kamna na uhlí považuji za vynikající) existují např. kamna na dřevo s pomalým hořením nebo kamna katalytická, zde je ale třeba sáhnout podstatně hlouběji do kapsy a tudíž je nutné co možná nejpřesněji určit výkon kamen. Na staré studené baráky, bez izolací, velké prostory s velkými tepelnými ztrátami se dle mne ale oplatí spíše kamna na uhlí, ať již v současnosti prodávaná násypná nebo z bazaru i stáložárná.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.