Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 25.09.2015 000 13:22 | Témata: Poradna Krbová kamna

Jaké potřebuji příslušnství ke kamnům. Vývod z komína je200mm.

  • Petr M.

    Petr M.

    25. září 2015

    Dobrý den
    Je-li průměr vstupu (sopouchu) do komína 200 mm, pak je třeba koupit speciální zděř jež je vlastně zároveň "redukcí" (z 200 na 120) do komína, což je vlastně taková "vsuvka" jejíž vnější průměr má 200mm a vnitřní kruhový otvor má pr. 120 a je tím připraven na zapojení kouřovodu ke kamnům. Pak záleží zda-li je komín nerez nebo keramický (šamot vložka) u keramického má pak redukce (zděř vsuvka) do komína ještě po vnějším obvodě navinutou sklokeramickou, skelnou těsnící šňůru, která umožní vsuvce v komínu při zahřátí "dilatovat" (roztahovat se a smršťovat) čímž se zabrání prasknutí keramické vložky v komínu.
    Redukce vsuvka se zasune do komínu a do ní se pak klasicky zasune kouřovod,120 mm jehož délka se upraví na míru dle vzdálenosti mezi odtahovým hrdlem kamen a místem vstupu do komína.
    Jelikož jsou na trhu kouřovody zhruba ve třech sílách plechu tenkostěnné, středně silnostěnné a silnostěnné a v různých povrchových úpravách není na škodu koupit vsuvku (200/120) zároveň i s kouřovodem 120 který na ní bude bez problému navazovat. (kouřovody jsou většinou "stavebnice" a nejlépe k sobě sedí kouřovody o stejné síle stěny a provedení)
    Pro předejití možným nedorozuměním a pozdějším problémům při nákupu redukce a kouřovodu doporučuji navštívit nejbližší železářství (kde mají i základní kamnářský sortiment) a popsat jim konkrétní situaci včetně vzdálenosti mezi středem odt. hrdla kamen a středem otvoru do komína, měli by bez problémů poradit vše co bude třeba, případně i napomoci se zapojením nemáte-li žádné zkušenosti
    Pokud do vsuvky (redukce) bude pasovat kouřovod tenkostěnný mnoho let postačí i ten,jeho výhodou je "lehkost"čili při čištění se kouřovod odpojí otvory do něj zakryjí novinami a celý se lehce vynese ven kde se "vyklepne",kouřovod středně silnostěnný 1,5mm vzhledem k životnosti dostačuje bohatě, kouřovody silnostěnné 2mm jsou k těmto kamnům bez ohledu na palivo již poněkud zbytečně předimenzované ale můžete i ty.
    U tenkostěnných kouřovodů jsou zvláště vhodné s povrchovou úpravou smalt, jsou stálobarevné nešpiní se, jsou lehké a mají o něco vyšší tepelnou odolnost než kouřovody nesmaltované, vyrábí se většinou v barvách bílá, béžově hnědá, a černá....
    Při koupi kouřovodu ale doporučuji konzultovat vzhledem k vsuvce do komína aby to bez problému pasovalo.


    Zapojení do komína se může dít několika způsoby dle toho jak Vám to prostorově vychází tzn.
    1. vodorovně napřímo jen pomocí jedné rovné trubky (vodorovně kamna-komín je-li otvor do komína přímo naproti odt. hrdlu kamen)
    2. 2x koleno 90 stupňů a svislá roura (otvor komína je nad kamny)
    3. 2x koleno 45 stupňů a rovná roura spojující kolena "šikmo" (pokud třeba chcete kamna více vysunout do prostoru)
    4. koleno 45 stupňů svislá roura koleno 90 stupňů, pokud máte vývod z komína (sopouch) v úhlu 45 stupňů atd. atd.

    Kouřovod by měl být co nejkratší je-li delší je nutno kotvit proti samovolnému vysmeknutí (drátek, objímka atd.) v místě odtahového hrdla kamen je záhodno kotvit kouřovod vždy (hřebík, vrut, drát )

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      25. září 2015 - Petr M.

      Nebo se obraťte na kteréhokoliv kominíka a nechte si kamna zapojit, je to práce ani ne na hodinku a nemusíte nic řešit.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.