Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 08.09.2015 000 12:59 | Témata: Poradna Krbová kamna

Prosím jaka krb.kamna na drevo i na brikety record2

Dům stavěn v r.1972 bez zatepleni.okna zdvojena atypicka trojdilna dvoje a to bez izolace v 1,posch. v místnosti 6,70 a 3,80 s menší prostorem 1,94 a 3.55m. Kolik kilowat?Prosím. o radu na krb.kamna do ceny 12000Kc.A to bez výměníku.

  • Petr M.

    Petr M.

    8. září 2015

    Dobrý večer
    Jestli to dobře chápu, pak jde o vytopení dvou místností přičemž jedna má objem cca 58 a druhá cca 15,8 kubíků odhaduji-li standartní výšku stropu cca 2,3 m v součtu se tedy jedná o zhruba 73,8 (?)kubíků tedy cca 74 kubíků. Na takový objem by měla postačit kamna o výkonu 5 kw za předpokladu, že dům nebude mít příliš velké tepelné ztráty,ale jelikož se u 5kw kamen v průměru udává výhřevnost "v současné době" cca až 100-120 kubíků a dříve (stavby nebyly tolik zateplené) 90 kubíků, pak by tam mohla být i určitá rezerva, ovšem bez konkrétních tepelných ztrát jde pouze o orientační určení.

    V případě, že kamna smějí například i ty hnědouhelné brikety (třeba ty rekordy jak píšete, nebo i uhlí) můžete získat z kamen opravdu "solidní a delší výkon" (pokud jsou větší tep. ztráty)

    Ke kamnům
    Výběr je velký a uhelnými briketami (např. těmi rekordy) je umožněno topit v mnoha krbových kamnech. Aby se Vám v kamnech ale s briketami topilo dobře, tedy bez prášení do místnosti (popel) a mohla jste využít i "restart" kamen bez nutnosti podpalu je výhodnější upřednostnit kamna která mají:
    - OTOČNÝ ROŠT
    nejlépe ovládaný zvenku, při odpopelňování uzavřete dvířka řádně prohrkáte necháte odstát a pak vynesete popel=čisto doma, při mírném prohrkání a vhození nových briket spolu s přidáním vzduchu kamna znovurozjedete bez nutnosti znovu podpalovat
    - VYŠŠÍ OHNIŠTĚ to je dobré proto, aby jste mohla do kamen přiložit více briket čímž vám druhý den v popelu zůstane více žhavého na znovu rozjetí kamen
    - DOSTATEČNĚ DIMENZOVANÝ POPELNÍK, některá kamna mají popelníky příliš malé i když hn. uh. brikety smějí, manipulace s popelem může být pak nepříjemná

    Mezi levná a dobrá kamna patří některá kamna od Thormy, nebo od fi. Wamsler, u fi. Wamsler je ale nevýhodou absence ovládání roštu zvenku, lze to sice "napravit" ovšem přijdete o záruku. Možné typy od Thormy:
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Pokud by jste nechtěla být vázána pouze na hn. uhelné brikety ale
    uvítala byste vedle toho možnost také využívat kamna na uhlí (odhořívání shora, kamna se naplní uhlím zapálí nahoře nechají rozhořet seřídí se na požadovaný výkon a pak se cca 9-12 hodin již starat nemusíte, odhořívání hnědého uhlí ořech 1 shora je čisté bezobslužné spalování uhlí s minimální až nulovou kouřivostí kdy dlouho nemusíte přikládat)
    Pak mohu vřele doporučit velmi praktická, funkční kamna Kerpen 2u4p
    http://zelezarstvi-fiala.cz...
    Dále lze užít vyjma všech paliv i na uhlí také tato kamna:
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    (ta jsou od fi. ALFA plam)

    Od fi. Wamsler by byla pro vás vhodná na dřevo a brikety např. kamna Kamino 6 nostalgia:
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    jedinou nevýhodou je rošt neovládaný zevně, dvířka ale zase umožní pohodlně vložit polínko

    nebo
    http://www.koupelnyatopeni.cz...
    ovšem zase nemají zevní ovládání roštu
    Dále jsou pak kamna na uhelná paliva o vyšším jak 5 kw výkonu a to od Thormy:
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    (zejména na uhlí)
    nebo od fi. Wamsler
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    (zejména na uhlí) opět nevýhodou je absence vnějšího roštového táhla, ale jinak jak marburg tak kamina jsou velmi dobrá kamna otázkou ale je jaké jsou vaše skutečné tepelné ztráty a zda-li by jste si "nepřetápěla"

    Tím není výběr kamen na uhelné brikety vyčerpán, ale uvedené typy jsou praktické funkční a patří k "levnějším"......

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.