Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 26.08.2015 000 21:40 | Témata: Poradna Krbová kamna

Dotaz

Dobrý den.Potřebuji radu..Rád bych se zeptal,zda se dělají kamna,co mají v sobě zásobník na uhlí + s výměníkem.Našel sem pouze jedny Dovre TAI 45/55 ale bohůžel výměník nemají.Děkuji.

  • Petr M.

    Petr M.

    27. srpna 2015

    O kamnech se zásobníkem a výměníkem nevím ale existuje velmi dobrá alternativa jde o kamna jež mají ŠACHTU A VÝMĚNÍK , šachta pak slouží jako "zásobník" paliva a kamna tak vydrží velmi dlouho v závislosti na nastaveném výkonu.

    http://www.piecepolska.pl...

    U nás se prodávají jako kamino 8 nostalgia bez výměníku ty co prodávají poláci mají zadní stěnu místo šamotem vyloženu výměníkem, jediný nešvar co bych kamnům vytkl je nutnost roštovat při otevřených spodních dvířkách ovšem to lze po záruce "upravit", jinak se dá v kamnech topit prakticky všemi palivy.

    PRINCIP SPALOVÁNÍ -ODHOŘÍVÁNÍ SHORA
    KAMNA NAPLNÍTE PLNÁ UHLÍM až po spodní okraj horních dvířek a oheň rozděláte nahoře, po důkladném rozhoření seřídíte na požadovaný výkon spodním primárním vzdušníkem nastavíte jen tolik vzduchu aby kamna plynule odhořívala ale nehasla, horní sekundární vzduch necháte otevřený.
    IDEÁLNÍM PALIVEM pro odhořívání uhlí shora je HNĚDÉ UHLÍ ořech 1, nebo i kostka ale ta se hůře shora zapaluje doporučuji nahoru na kostku nasypat vrstvu cca 5-10 cm hn. uhlí ořechu, kostka lze pak nastavit na ještě vyšší okamžitý výkon při odhořívání kamen shora než při užití ořechu. CHCETE-LI ještě vyšší výkon pak do uhlí hnědého můžete přimíchat i uhlí černé ideálně v hrubosti ořech 1 nebo ořech 2. lze ale i drobnější, černé uhlí samo o sobě není vhodné na odhořívání shora, kamna nehoří bezobslužně a optimálně.
    ODHOŘÍVÁNÍ SHORA JE ČISTÉ A BEZOBSLUŽNÉ TOPENÍ V KAMNECH nevýhodou je že topení je cyklické tzn. po vychládnutí kamen je vyčistíte a znovu nasypete kamna pak budou opět pracovat v závislosti na nastaveném výkonu cca 12 hodin +,- u kamen bez výměníku podstatně déle, pochopitelně výkon lze i prodloužit pozdějším klasickým přikládáním.
    DOPLŇKOVĚ JE MOŽNÉ KAMNA UDRŽET v chodu bez přerušení za užití koksu koks 1 (dá se i koks 2) po odhořelém uhlí kdy je v kamnech žhavá vrstva se proroštuje přidá spodní primární vzduch aby se uhlíky rozsvítili a celou šachtu nasypete shora na žhavé koksem, spodním vzdušníkem nastavíte požadovaný výkon, koks pomalu prohořívá ze spod (bez viditelného plamene) jakmile koks v kamnech sesedne dosypeme shora další koks a občas krátce proroštujeme aby se umožnil přívod vzduchu ze spod pod koksem. KOKS ALE NENÍ ZÁRUČNÍ PALIVO více namáhá rošt a výměník a jeho užití musí být rozumné, výkon nenastavujeme zbytečně velký, užití koksu je jen na osobní odpovědnosti. Koks je palivo s minimem těkavých látek lze spalovat PROHOŘÍVÁNÍM ZE SPOD, UHLÍ ZÁSADNĚ ALE ODHOŘÍVÁNÍM SHORA.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      27. srpna 2015 - Petr M.

      REGULACE VÝKONU KAMEN
      ROZHOŘENÍ -na kratší dobu nastavíme vždy vyšší výkon primární spodní vzdušník na max. otevřeno horní klapka holz kohl na holz (dřevo) tedy otevřeno.

      NASTAVENÍ NA VYSOKÝ VÝKON
      -po důkladném rozhoření se horní páčka může přesunout na kohl (zavřeno) vzduch pak budou nahoře dodávat jen otvory na spodním rámu horních dvířek spodní klapku pak otevřeme v závislosti na tahu komína více než na stupeň 1, čím vyšší ale kratší výkon chceme tím více vzduchu spodním vzdušníkem dáme
      NASTAVENÍ NA STŘEDNÍ OPTIM VÝKON
      Horní zadní klapku necháme otevřenou (nastaveno na HOLZ-dřevo) spodním vzdušníkem nastavíme tolik vzduchu aby kamna plynule hořela a nehasla, chceme-li výkon prodloužit a snížit pak spodní klapkou nastavíme jen minimální množství vzduchu nutného k tomu aby kamna plynule odhořívala ale nehasla.
      JEDNOTLIVÁ NASTAVENÍ SI NEJPRVE VYZKOUŠÍME S TÍM, ŽE KAMNA PO CELOU DOBU PRÁCE BUDEME SLEDOVAT, PAKLIŽE JE NASTAVENÝ VÝKON PŘÍLIŠ VELKÝ SPODNÍM VZDUŠNÍKEM VZDUCHU UBEREME A NAOPAK .TAKTO několikrát vyzkoušíme a nejoptimálnější nastavení si zapamatujeme anebo zapíšeme neboť každý komín má jiný tah.
      POZOR po rozhoření nesmíme ponechat spodní vzdušník na MAX. otevřeno kamna nabírají výkon postupně a mohla by se pak vysokým výkonem poškodit nebo snížit jejich životnost.
      PLATÍ ZÁSADA ŽE JSOU-LI KAMNA PLNÁ UHLÍ PAK PO ROZHOŘENÍ I PŘI NASTAVENÍ NA VYSOKÝ VÝKON NEPONECHÁVÁME NIKDY SPODNÍ VZDUŠNÍK TRVALE NA MAX. OTEVŘENO (vyjímkou je velmi špatný tah tahové podmínky , nebo pokud kamna naplníme uhlím jen do poloviny, doporučuji ale kamna v tomto případě sledovat)

      Čistota v interiéru je při vsypu uhlí dosažena díky násypnému uhláku který do otvoru kamen zanoříme vsypeme řádně vyklepneme a počkáme aby komínový tah měl možnost odsát "mikroprach" který by jinak letěl do místnosti, funguje to skvěle prakticky odzkoušeno doma žádný černý prach :-)
      Ke vsypu doporučuji tento typ uhláku, dobré je jich mít víc a nakládat vždy mimo obytné prostory=rovněž čistota v interiéru.
      (je-li klapka kouřovodu při vsypu pochopitelně otevřít a spodní dvířka a vzduchy uzavřít!)
      http://www.zbozi.cz...

      V kamnech se topí stejně jako ve stejných kamnech bez výměníku tedy v kamino 8 nostalgia (nebo klasik plná dvířka a jiné vedení sekund. vzduchu jinak stejné) s vyjímkou toho, že u kamen bez výměníku budou doby samostatné výhřevnosti vyšší neboť není třeba kamna provozovat při středním a vyšším výkonu kvůli udržení teploty topné vody, tento nedostatek lze ale šástečně sanovat i přimícháním černého uhlí do uhlí hnědého. O spokojenosti s těmito kamny (bez výměníku) a způsobech topení si můžete přečíst i zde:
      https://krbova-kamna.heureka.cz...


    • Petr M.

      27. srpna 2015 - Petr M.

      Ještě bych doplnil, výkon vzduch /voda potažmo celkový výkon je třeba si vyhodnotit dle individuálních podmínek (potřeba tepla)
      Při vyšších nárocích na teplotu v interiéru se mohou uplatnit podobně jako kotle i interiérové sporáky na TP s výměníkem a možností využití jako paliva i uhlí, jednou z mála firem která toto nabízí je fi. SVT-WAMSLER (němci továrnu prý provozují v nebo i v Maďarsku ) jež taktéž vyrábí uvedená "KAMINA" 8, viz. výše (různé varianty)
      Technologie spalování je doplněna o termostaty atd. Doby výhřevnosti při užití uhlí jsou taktéž uspokojivě dlouhé. Osobní zkušenosti s těmito sporáky nemám a cenově jde o dražší alternativu, ale upozorňuji i na tuto možnost viz. například:
      http://www.vjrousek.cz...

      Výhodou je hlavně možnost užití uhelných paliv tedy paliv "stáložárných" což bohužel dnes již mnoho firem nenabízí (v oblasti kamen převažuje dřevo, nebo jiná biomasa) při tom vhodně navržená a provozovaná kamna na uhlí splní čistotou spalování (bez kouře nebo s minimem ) tepelným komfortem s minimálními nároky na obsluhu i dnešní daleko náročnější požadavky na čistotu ovzduší i hygienickou úroveň v interiéru.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.