Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 29.05.2015 000 12:29 | Témata: Poradna Krbová kamna

Mají tato kamna terciální spalování?

  • Petr M.

    Petr M.

    30. května 2015

    Dobrý den

    Tak například zde uvádí, že terciální spalování nemají:
    https://www.krbova-kamna.com...

    Tato kamna jsou vybavena primárním vzduchem jež je umístěn ve spodní části dvířek a taktéž vzduchem sekundárním jež je v horní části dvířek.
    Primární vzduch je důležitý pro rozhoření paliva a určuje intenzitu hoření.
    Sekundární vzduch proudí nahoře do plamenů a dopaluje látky které se vlivem tepla uvolňují z paliva a které nestačí shořet jen působením primárního vzduchu, tím se dosahuje čistého a efektivního spalování.

    Při rozhořívání kamen se zpravidla otevřou oba vzduchy na max., v případě zhoršených tahových podmínek se sekundární vzduch může na dobu než se kamna rozhoří uzavřít.
    Po rozhoření se primárním vzdušníkem nastaví jen tolik vzduchu aby kamna plynule hořela a nehasla, přičemž sekundární vzduch je dobré otevřít vždy o něco více než vzdušník spodní (primární) zejména u dřeva.
    Později můžeme primární vzdušník zcela uzavřít a přivádět vzduch jen vzdušníkem horním sekundárním a to za předpokladu dobrého tahu komína který zajistí aby kamna nehasla, mají-li tendenci hasnout, pak vždy určité minimální množství vzduchu na spodním vzdušníku ponecháme.
    U hnědouhelných briket je na rozdíl od dřeva většinou výhodnější přivádět více primárního vzduchu , po odhoření briket na žhavé (jestliže již nechcete přikládat) můžeme sekundární vzdušník úplně uzavřít a primární nastavit na úplné minimum, hn. uh. brikety pak budou dlouho žhnout, neboť jsou na rozdíl od dřeva "stáložárným palivem". Na hn. uhelné brikety jsou ovšem výhodnější kamna vybavená otočným roštem s vnějším roštováním.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.