Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 08.04.2015 000 17:17 | Témata: Poradna Krbová kamna

Bude dostačující,že napojení bude jen z interiéru ???

kamna malibo mají totiž-nezávislý přívod (exteriér+interiér)

  • Petr M.

    Petr M.

    9. dubna 2015

    Dobrý den
    Přisávání vzduchu kamny při hoření z interiéru patří k tradičnímu způsobu řešení přívodu spalovacího vzduchu. Princip je založen na přirozené netěsnosti dveří a oken, které v "součtu" stačí bez problémů pokrýt požadovanou potřebu spal. vzduchu. Ačkoliv se tento způsob může jevit jako "neekonomický" a "zastaralý" má naopak řadu výhod.
    Vzduch se totiž v místnostech postupně obmněňuje a zároveň se z místnosti dostává i případná vlhkost. Kamna pomalu svým nasáváním vytváří v místnosti mírný podtlak čímž je netěsnostmi pomalu přisáván čerstvý vzduch který se postupně dohřívá na pokojovou teplotu je vtahován kamny kde se účastní spalování a zároveň je do místností opět přisáván vzduch čerstvý, kamna tedy pracují jako jakási jednoduchá "rekuperační jednotka", zjednodušeně řečeno.

    Dnes jsou však domy stavěny s cílem minimalizovat tep.ztráty, tudíž jsou velice těsné a rekonstruované objekty se "zatěsňují", v tomto případě je pak přívod vzduchu z exteriéru nezbytností, jelikož potřeba vzduchu pro kamna pak nelze pokrýt přirozenými netěsnostmi jež jsou buďto minimální nebo takřka nulové. V případě že je to i Váš případ, pak jedním z řešení může být ponechat jedno či více oken v režimu "mikroventilace" v podstatě postačí i velice malilinkaté škvíry okna zkrátka "nedopnem na pevno". Kamna je dobré vyzkoušet přímo na místě, pokud bude problém s roztápěním, značným zakuřováním do interiéru, kamna budou hořet "neduživě", obtížně se roztopí na plný výkon atp., pak je pravděpodobné že nemají dostatečný přívod vzduchu.

    Čili zda bude přísun vzduchu z interiéru dostačující závisí na objektu v němž budou kamna instalována.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.