Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 10.11.2014 000 19:49 | Témata: Poradna Krbová kamna

Výbėr krbových kamen

Potřeboval bych poradit s výběrem kamen na chatu. Vytápělo by se cca 80-90 m2, výška stropu 220cm, chata má kuchyň 30m2, zde bude třísložkový komín, kouřovod 200mm, výška komína 5,5 m. Obývák má 20m2 je oddělen od kuchyně zdí, ale vedle komína bude výklenek(prostě díra)do obýváku, kde bych chtěl mít kamna - teplo by šlo "snad" rovnoměrně do obou místností. Vedle kuchyně je koupelna se záchodem cca 15m2. U vstupu do chaty je přistavěná veranda cca 20m2. Chata je zateplená 14ctkou polystyrenem, nová okna, vstupní dveře - trojskla, nová podlaha (20cm štěrk,6cm extruďák, beton),na stropě bude sádroš (tam bude 20 vata), půda neobydlená - dal bych na podlahu půdy ještě v návinu 20tku vatu, plechová nezateplená střecha. A teď babo raď. Chtěl bych kamna, ve kterých by se topilo dřevem i uhlím, nevím jaký výkon by měli mít, díval jsem se na litinová kamna firmy kratki koza model 8,9, kde se topí i uhlím a cenově jsou přijatelná než drahý jotulky. Budu rád za odbornou radu, s pozdravem Flossmann Příbram.

  • Petr M.

    Petr M.

    10. listopadu 2014

    Dobrý den, večer
    Dovolil bych si reagovat na Váš dotaz, spíše z "praktického hlediska".

    K určení potřebného výkonu kamen je nejlépe znát tepelné ztráty objektu, jinak lze určit potřebný výkon jen orientačně. Při podlahové ploše cca80- 90m2 a výšce stropu 2,2m by měla kamna vytopit cca176-198 kubíků, vzhledem k zateplení objektu lze předpokládat velice dobré tepel.izol. vlastnosti chaty, na druhou stranu však chata většinou nebývá trvale obydlena, což zase o něco "snižuje" vytápěcí schopnost kamen,(nárazové topení tzn. výkon kamen může být i o něco vyšší než by jinak na uvedenou plochu "postačil") V případě kamen schopných spalovat i uhlí není ale zase takový problém prostor "rychleji nárazově" vytopit. (mrazy)
    Nyní něco málo ke kamnům a uhelným palivům.
    Obecně je uhlí jako palivo do kamen opomíjená ale velice dobrá volba. Abychom ale mohli využít "všech výhod", jež nám uhlí může nabídnout tzn. dlouhý bezobslužný provoz, snadná regulace výkonu, možnost rychlého vytopení prostoru, provoz bez zbytečného kouře z komína a čistota v domácnosti (paradoxně ale kupodivu ano), je třeba na toto palivo volit "vhodná kamna", ta se vyznačují hlubším šachtovým topeništěm, které umožňuje spalovat uhlí tzv. "odhoříváním shora" (kamna se naplní pomocí nás. uhláku uhlím nejlépe hn. uhlí ořech 1 a zapálí nahoře, po rozhoření a seřízení na požadovaný výkon získáme dle množství uhlí a nastaveného výkonu velice dlouhý např. deseti i vícehodinový výkon bez nutnosti kamna obsluhovat , díky této "technologii" stačí pak čistit komín a kouřovod cca jen 1 ročně. KAMNA S PLOCHÝMI OHNIŠTI "TYPICKY KRBOVÁ" VŠAK NA UHLÍ JAKO PALIVO VHODNÁ NEJSOU , byť výrobce spalování uhlí povolil, neboť uhlí není vhodné k přímému přikládání (kouřivost, obslužnost,)
    Proto, pokud volíme kamna s plochými ohništi,kde uhlí spalovat "lze" je výhodnější místo něj užít hn. uhelné brikety, které při přikládání nekouří a po odhoření na žhavé a snížení přívodu vzduchu do kamen jsou taktéž schopny temperovat ještě několik hodin bez nutnosti přikládat.
    Pokud tedy chcete kamna která umí nejen dřevo,dřevěné rašelinové hnědouhelné brikety ale i uhlí (odhoříváním shora) pak volte kamna šachtová, patří k levnějším ale univerzálním (všechna paliva) praktickým a spolehlivým kamnům, která jsou vhodná i jako hlavní zdroj tepla pro trvale obydlené prostory, většina šachtových kamen nemá sklo, existují ale i vyjímky, jednou z nich jsou např. kamna od fi. Wamsler, která vynikají úsporným provozem, nevýhodou je absence vnějšího roštového táhla (po záruce lze dodělat) a vyšší nároky na tah. Pro Vámi uváděný vytápěný objem by byla vhodná např.

    http://www.krbova-kamna.com...

    Přední část kamen je litinová, tato kamna mají "mnoho designových variant" např.
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Samozřejmě existují i další velice praktické modely"odhořívacích šachtových kamen" ovšem bez skla, jednou z možností jsou i kamna historická jako např.musgraves original atd.

    S kamny Kratki koza zkušenosti nemám , avšak patří spíše mezi kamna "krbová" s "plochými" ohništi, tudíž při jejich užití nebo při užití obdobných kamen s malou výškou topeniště (bez šachty) doporučuji místo uhlí užít raději hn. uhelné briketyPřed nákupem jakýchkoliv kamen je dobré číst recenze zákazníků.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      10. listopadu 2014 - Petr M.

      Ještě k tomu co jsem psal doporučuji mrknout a pročíst tuto diskuzi:
      http://www.energosfera.cz...

      Poznámka:
      V chatce máte nová "těsná" plastová okna, pokud by Vám kamna hůře "táhla" příčinou může být nedostatek spalovacího vzduchu jež přez těsná okna kamna nemohou pro spalování "přisávat", v tomto případě doporučuji dát jedno nebo více oken (dle potřeby) do režimu "mikroventilace" tzn. okno "nedopnete" necháte opravdu jen "mikroškvíry". Řešením je také externí přívod vzduchu, ovšem na to je třeba mít kamna, na druhou stranu ale pokud kamna přisávají vzduch prostřednictvím netěsných oken nebo oken v režimu "mikroventilace" pak zároveň pracují jako "jednoduchá rekuperační jednotka", tzn.kamna pomalu přisávají venkovní vzduch jenž se ohřívá odebírá případnou vlhkost z místností následně projde kamny kde se účastní spalování a komínem ven, současně se opět přisává vzduch z exteriéru, výsledkem je, že se vzduch v místnostech přirozeně postupně vyměňuje čímž si zajišťujete "zdravé vnitřní klima", jelikož je výměna vzduchu pozvolná a plynulá nemusíte větrat, stylem "otevřená okna". :-)
      (protože jinak se stejně větrat sem tam musí, k výměně vzduchu,k odstranění přebytečné vlhkosti z interiéru jež pochází z dýchání, vaření praní atd. pochopitelně pokud tam nemáte "jinou" rekuperaci)
      P.S. Častý problém starých vlhkých domů, dokud se v nich topilo kamny na TP problémy s vlhkostí lidé v podstatě "neznali" a to zejména v zimním období, jakmile ale došlo ke změně vytápění např. elektřina, plyn, dálk. ústř. topení "nastal problém", aniž by si to kdo uvědomil "odstraněním kamen" z interiéru přišli obyvatelé právě o tu "jednoduchou" ale účinnou rekuperaci, ale to jen tak pro zajímavost. :-)


    • Leoš

      12. listopadu 2014 - Leoš

      Děkuji za vyčerpávající odpověď


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.