Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 29.09.2014 000 22:36 | Témata: Poradna Krbová kamna

Nové kamna a pořád dechtují topíme suché dříví.

V kamnech topíme ani né 2 týdny výrobek Hass-Sohn artik .Moc děkuji za radu

  • Petr M.

    Petr M.

    1. října 2014

    Dobrý den
    Odhaduji, že na vině může být nízká teplota v topeništi. To může souviset i s nižším tahem komínu, především proto, že ačkoli se již běžně v tomto období "přitápí" přesto nejsou venkovní teploty (v závislosti na geog. poloze hory,nížina atd.) zatím nízké a běžně se pohybují i kolem 15 st. s čímž souvisí i upozornění většiny výrobců krbových kamen na nutnost "upravit režim topení" v tzv. "přechodném období" (tj. jaro podzim teploty nad nebo u 15 st. celsia, je-li venku tepleji ,komíny obecně mívají nižší tah) Špatný tah a tím nemožnost řádně kamna roztopit může být způsoben i (v případě že kamna nemají externí přívod vzduchu "cpv") "velice těsnými okny a dveřmi" v tom případě je dobré nastavit jedno nebo více oken na mikroventilaci případně při roztápění zkusit otevřít "větračku", tah mohou někdy zhoršit i komínové stříšky, příliš dlouhý a zakřivený kouřovod atd.

    Jestli tomu dobře rozumím, kamna máte "krátce"není tedy na škodu zkontrolovat, zda jsou v kamnech správně uloženy deflektory ("žárolamy", jízky, desky pod místy vstupu spalin do odtahových hrdel kamen) viz. návod výrobce (posunutí při dopravě škvíra atd.)
    Pokud jste v kamnech topili již mnohokrát a vždy "byly problémy", pak zkuste také ještě znovu prohlédnout, příp. pročistit kouřovod, případně i komín. (pro jistotu,úsada= zhoršení tahu)
    Pak můžete ještě "upravit" režim topení (viz. návod). Roztápění lze praktikovat dvěma způsoby:
    1. klasicky- kousek tuhého podpalovače (nebo kousek novin. papíru) na to hrst "jemných" opravdu až vlasových smrkových třísek, trochu drobných dřívek (cca jako prst,) a raději menší střední polínka, máte-li větší kusy pak naštípat na drobnější. Přikládat jen malé množství drobného dřeva (ne polena) a ponechte hlavně ze začátku pro dobré rozhoření plně otevřený primární /spodní vzduch co jde pod rošt/ i sekundární vzduch,(co jde nahoru do plamenů) jestliže kamna "špatně" chytají již ze začátku, pak pro lepší tah horní sekundární vzduch na čas uzavřít.
    2.podpálení shora- doporučuje i výrobce kamen, výhodou je,že "nějaký čas" nemusíte kamna otvírat a "ihned" přikládat, čímž kamna a komín rychleji ohřejete a "zlepšíte tah".
    Na rošt se vyskládají polínka, ve Vašem případě bych dal raději střední až menší, vyskládejte je těsně vedle sebe, můžete zkusit i ve dvou vrstvách a na tom pak rozdělat oheň podpalovač třísky drobné větvičky drobná polínka. V tomto případě po zapálení ihned dvířka uzavřít primární vzduch na max otevřeno, horní sekundární o polovinu až třetinu přivřít (tedy v tomto případě dáte sekund. vzduchu méně než vzduchu spodního čili primárního ) a nechat řádně rozhořet. Také místo dřeva na dno topeniště můžete vyskládat dřevěné brikety, nebo je i nalámat a na tom rozdělat oheň jak výše řečeno. Briketa totiž po důkladném rozhoření žhne a dobře nahřeje komín i kamna.
    V případě nerezového komína je užití velice drobných třísek hlavně ze začátku při roztápění důležité ale i u keramického či klasického komína je vynechání fáze rozhoření pomocí jemných třísek důvodem pozdějšího "neoptimálního spalování".
    3. Později bych pokračoval klasickým postupným přikládáním menšími až středními polínky (větší polena bych vynechal nebo až úplně na konec "do žhavého) po menších dávkách častěji a postupně přivírat primární vzduch tak aby kamna hořela plynule ale nehasla,hasnou-li pak vzduchu přidejte. Sekundární vzduch bych nechal otevřený nebo jen mírně přivřel tak, aby byl vždy o něco "víc" otevřený než vzduch primární. Jakmile se v kamnech na dně ohniště vytvoří žhavá vrstva, můžete dát větší kus dřeva. Můžete také zkusit po dobrém roztopení přiložit kousek a pak třeba ještě jednu nebo dvě dřevěné brikety (dobře a dlouho drží žár)
    Máte-li na kouřovodu klapku, nechte ji stále otevřenou a přivřete ji až tehdy, když již palivo v kamnech dohořelo a jen "červeně žhne" a další přikládat již nebudete, pak tím přivřením klapky omezíte odsávání tepla do komína a teplo "akumulované v kamnech" bude hřát přez stěny kamen do interiéru.

    Shrnuto: topte drobným dřevem za dostatečného přívodu vzduchu, čím bude dřevo menší tím můžete později přivádět do kamen méně vzduchu a naopak velké poleno bez žhavé vrstvy pod sebou vyžaduje trvale více vzduchu než drobné dřevo ! Zkuste také dřevěné brikety,(nechte řádně rozhořet) s vlhkostí dřeva to bývá někdy "ošemetné", zvláště suší-li se větší polena.
    ,pokud problémy přetrvají kontaktoval bych prodejce nebo je-li možné výrobce kamen, mohli by v rámci reklamace zkontrolovat zda jsou kamna opravdu bez skrytých vad a dobře zapojena, jestli jste si kamna nechali zapojit pak nechat překontrolovat.
    Jestli máte ještě k tomu nějaký dotaz, jakýkoliv, budu-li vědět......:-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Milan Moudrý

      19. prosince 2014 - Milan Moudrý

      Přes všechna možná doporučení a vyzkoušení musím zhruba po 7 až 10 dnech topení opravdu jen brigetami kamna rozebra a vyčistit jsou ucpané pruduchy kterýmy odchází kouř do komína.V návodu je doporučeno kamna čistit vždy po sezoně(ta ale netrvá 10 dní).Denně čistíme kamna táhlem z boka jináč se to zalepí ,neustálím rorebíráním se poškozuje azb.šnura .S výhřevností a spotřebou briget jsem spokojen .Děkuji


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.