Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 29.04.2014 000 11:29 | Témata: Poradna Krbová kamna

Krbovky do srubu

Dobrý den, měla bych velkou prosbu. Máme dřevěný srub 4x4m, není zateplený. Nyní je tam ráno je tam kolem 5 st. Musíme tam vyřešit nějaké topení. Uvažujeme o krbových kamnech, ale přítel tvrdí, že výkon 5kw je hodně velký na tak malý prostor. Mě se moc líbí ....
https://krbova-kamna.heureka.cz...
Existuje jiné řešení ? Ale nechci elektrické. Poté bych se chtěla zeptat, jak vyřešit vývod ze srubu, v jaké vzdálenosti od srubu bychom měli postavit komín a jaké by měl mít rozměry a výšku. Velice Vám děkuji za Vaši brzkou odpověď. Jitka Malá

  • Petr M.

    Petr M.

    29. dubna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den
    Kamna výkonové třídy 5kw vytopí prostor cca 100-120 kubíků ovšem za "ideálních podmínek", tzn. "příznivý typ konstrukce stavby". (minimální tepelné úniky, zatepleno atd.) V opačném případě vytopí méně cca 55 kubíků nebo dokonce až 35 kubíků vyt. prostoru. ( velké tepelné ztráty.) Proto se u kamen jež zmiňujete udává vytápěný prostor 48-124 kubíků.
    Dále ovšem také záleží na tom, "jakým způsobem" a jakým palivem se topí. Vezmu-li to na Vámi uváděná kamna Bozen, pak budete-li topit pouze dřevem, pak po skončení přikládání a odhoření dřeva "na žhavé", dosáhnete při zavření (přivření na min) klapek pouze omezeného stáložáru cca 3-4 h +,- po té kamna vychladnou. Vlastností dřevostavby je ale malá akumulační schopnost stěn, tzn. jakmile kamna vychladnou teplota v místnosti se sníží. V aktivní fázi (přikládáme a dřevo hoří plamenem) může být ale zase problém "momentálně přetopeného prostoru". V případě kamen Bozen a jejich verzí (verona, milano II, merano, meran atd.) lze toto řešit užitím hnědouhelných briket, které jsou schopny držet dlouhý a nižší výkon kamen (stáložárný provoz) Postupuje se tak, že do kamen klasicky přikládáme dřevo spolu s hnědouhelnými briketami, (množství briket dle potřeby tepla) nastavení klapek po rozhoření poměr primár sekundár cca 1:2 tzn,. spodní růžicí nastavíme vždy o něco méně vzduchu než horními šoupaty (čisté nekouřivé a úspornější spalování) Po odplynění paliva (briket) kdy již nehoří plamenem ale jen červeně žhnou uzavřeme přívody vzduchu do kamen (primár můžeme ponechat na úplné min.) a získáme dlouhý mnohahodinový stáložárný provoz bez nutnosti obsluhy,při sníženém výkonu , což je to co v tomto případě potřebujeme tzn. "méně ale déle". Čím více bude přiložených briket tím více budou kamna hřát a naopak (variabilita v závislosti na potřebě tepla)
    Takže ano, tato kamna by se dala použít s tím, že se užije převážně dřevo a v případě potřeby hn. uhelné brikety (vzhledem k velikosti srubu, netřeba přikládat mnoho) jež zajistí delší stáložár.
    Na nižší ale delší výkon lze topit i za pomoci hn. uhlí, kdy na čistý rošt nasypete (v závislosti na potřebě tepla) "trochu" hn. uhlí ořech 1 a na něm klasicky "chvíli" zatopíte dřevem, vrstvička uhlí jenž se při zatopení vznítí pak po odplynění (odhoření na žhavé) zajistí dlouhý ale nižší výkon, pochopitelně při vyšší potřebě tepla lze naplnit víc.
    Hn, uhlí se dá užít také v případě, kdy např. "ráno vyrazíte ven" a večer se vrátíte a chatka již bude "vytopená". V tomto případě se pak může šachtička naplnit celá hn. uh. ořech jedna a zapálit shora (dřevem) po důkladném rozhoření a seřízení se pak o kamna starat nemusíte.
    Při vytápění malých prostorů jako je vámi uváděný je pak také dobré v době kdy kamna "dosahují špičky" (max. výkonu) mít kam momentálně přebytečné teplo odvětrat např. chodba, půda, atd., později ve stáložárné fázi budou uhelná paliva udržovat už jen příjemné teplo. S hnědouhelnými briketami lze i kamna "restartovat", za předpokladu, že z minulého topení je v popelu ještě dost žhavého, přihodí se nové brikety krátce proroštuje přidá vzduch spodními dvířky a "jede se znovu", bez nutnosti podpalu atd.
    Lze tedy topit dosti variabilně, doporučuji vedle dřeva koupit i hn. uhel. brikety a něco hn. uhlí ořech 1, abyste mohli kdykoliv zatopit takovým způsobem jaký potřebujete a v závislosti na ročním období. Také záleží "kdy" zatopíte, nechcete-li mít přetopeno na večer, pak užijte uhelná paliva a zatopte dopoledne, později už jen příjemné nižší teplo atd.
    Komín
    S komínem vám poradí kominík, zeptejte se v okolí sousedů. Obecně máte na výběr postavit stavebnici, nebo nerez, nebo klasiku tzn. cihla a uvnitř šamotová vložka. Kamna Bozen jsou nenáročná na tah, postačí bohatě komín průměru 160mm a účinné výšky (dle norem) tzn. od zaústění kouřovodu po vrcholek komínu 5m, může být i nižší zjistí-li se výpočtem že vyhovuje, nejlépe si pozvat kominíka poradí na místě "na míru".
    Ještě dodatek, kamna bozen jsou sálavá, což v malém prostoru může být v "aktivní fázi" nepříjemné, je tedy možné koupit tato kamna ve verzi Milano2, nebo Merano, jež jsou kamny konvekčními, (mají ještě jeden plechový plášť a vzduch proudí přirozeně mezi plášti a vyfukuje ven) Výhodou všech těchto kamen je otočný rošt tzn. kamna uzavřete včetně klapek důkladně proroštujete necháte 5-10 minut odstát pak teprv vynesete popel = čistota uvnitř bez prachu, mají plotnu, v aktivní fázi můžete vařit, výhodou kamen je i sušení promoklých věcí. Pod kamna doporučuji pořídit smaltovaný plech (lehce smetnete drobné nečistoty) Kouřovod stačí pořídit tenkostěnný a to i na uhelná paliva poslouží řadu let, lze zakoupit i smaltovaný průměr 120 mm jeho výhodou je snadná povrchová údržba (sem tam se setře suchým vlhkým h.) stálobarevnost vyšší tepelná odolnost, nemusí se natírat jako běžné kouř. Při instalaci kouřovodu je nutné uchytit koleno za odtahovým hrdlem hřebíkem nebo drátkem, viz. návod.
    Sečteno podtrženo, ano 5kw je na prostor srubu velký výkon, jak jsem však popsal výše, s určitým "přístupem" je užít lze.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      29. dubna 2014 - Petr M.

      Ještě jsem zapomněl.
      Možná by byla pro vás vzhledem k malému prostoru vhodnější tato kamna:
      http://www.obchodsezarukou.cz...

      nebo ještě lépe tato konvekční:
      http://www.obchodsezarukou.cz...
      Proč,?
      Jsou na rozdíl od kamen od thormy "zpřevodovány více do pomala", čili lze v nich topit stejně jak výše uvedeno, ale umí dávat nižší a delší výkon a to jak se dřevem tak i s uhelnými palivy, jsou úspornější na spotřebu paliva ale jsou o něco náročnější na tah komínu (především výška viz. kominík) V rámci takového využití doporučuji zatmelit (např. kamnářským tmelem) dírku vrtanou v klapce spodní vzduchové růžice. Jejich nevýhodou je absence vnějšího roštového táhla, tedy nutnost opatrně zbavovat popela (lze po záruce dovybavit táhlem a získat vnější roštování jako u modelů od thormy) Z tohoto důvodu je v záruční době lépe užít hn. uhlí ořech, jenž se před zátopem dřevem dle požadavků na teplo pod dřevo napřed vsype, nebo topit jen dřevem.
      Další možností je volit modely s výkonem nižším než 5kw např. 3 atd., s těmito kamny ale nemám os. zkušenost.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.