Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 23.04.2014 000 09:21 | Témata: Poradna Krbová kamna

Výběr krbových kamen vhodných do dřevěné chaty

místnost má obsah přibližně 35 m3 a jsou k ní připojené další dvě místnosti bez dveří každá cca 30m3. Chata není zateplená a je celodřevěná, takže netěsní. Chtěla bych pak chatu využívat o víkendu v zimě, kdy je chata promrzlá. Pokud možno bych chtěla poradit krbová kamna s kachlovým obložením. Též aby se dalo vlastní cirkulací kamen vytápět i ostatní místnosti přes dveře. Děkuji

  • Petr M.

    Petr M.

    23. dubna 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den
    V současné době je na trhu velký výběr krbových kamen. Osobně mám velice dobré zkušenosti s kamny na dřevo a uhlí (uhelná paliva), kamna z této skupiny (odvozené od "klasických uhelných kamen) mohu doporučit a to zejména v případech, kdy slouží jako převážný nebo jediný zdroj tepla. Mají řadu výhod.
    Při volbě výkonu kamen je dobré znát (nechat si spočítat) tepelné ztráty, jinak lze doporučit jen orientačně. Na Vámi uváděný objem 95 kubíků za ideálních podmínek postačí kamna 5kw, ovšem vzhledem k uváděným "únikům" je možné že tento výkon nebude plně vyhovovat.
    U kamen na dřevo a uhlí je pak dále ještě ale možnost výkon v případě potřeby navýšit (uhlí, brikety= dlouhý stáložárný bezobslužný provoz) nebo také omezit, zatopíme-li např. jen dřevem (krátký stáložár 3-4h +,-), je také možné, při potřebě sníženého ale delšího výkonu užít ke dřevu něco málo hn. uh. briket, nebo před začátkem topení nasypat jen např. 1/3 výšky šachty hn. uh. ořech. 1 a na něm zatopit dřevem, po odhoření dřeva zůstane na dně šachty žhavé uhlí, jež pak dle předem vsypaného množství zajistí dlouhý a bezobslužný stáložárný ale nižší výkon kamen. Naopak v případě potřeby lze šachtu zaplnit uhlím celou a zapálit nahoře, získáme nejen dlouhý stáložár ale i poměrně vysoký výkon (bez kouře a obsluhy). Topení v "těchto typech kamen" je tedy velice variabilní. Dlouhý stáložár jež lze dosáhnout s uhelnými palivy je pak právě vhodný i do staveb s nižšími akumulačními schopnostmi (dřevostavba) nebo velkými a trvalými úniky. Možné modely pro takový způsob topení jsou např.

    http://www.obchodsezarukou.cz...

    v těchto kamnech (vzhledem k únikům) bude výhodnější topit převážně hn. uhlím odhoříváním shora - čistota bezobslužnost mnohahodinová stáložárná výhřevnost, v aktivní fázi (uhlí odhořívá) je možno na plotně vařit později ohřívat (v rámci dobré regulace zatmelit kamn. tmelem sp. dírku ve vzd. klapce)
    nebo
    http://www.obchodsezarukou.cz...
    Tato kamna se vyrábí i v provedení s horním odtahem s konvekcí (vzduch proudí mezi plášti)
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    nebo i s žádanými kachlemi
    http://www.vjrousek.cz... (platí se za kachle jsou i v červené barvě)
    Kamina 8, jsou ale výkonnější, v rámci nepřetápění by bylo vhodným palivem spíše dřevo a hn. uh. brikety na noc, v případě vyšší a delší potřeby tepla lze pak užít uhlí a nechat odhořívat viz. výše.Na dřevo a hn. uhelné brikety lze užít také tato kamna (nevhodné ale na uhlí, malá hloubka ohniště)

    http://www.vjrousek.cz...

    Otázkou je tedy výkon a palivo, v případě 5kw modelů lze výkon zvýšit a prodloužit užíváním hn.uhlí (odhořívání shora) v případě 8kw modelů by pak bylo vhodné dřevo, hn. uh. brikety (nebo podsypat pod dřevo jen malou vrstvu uhlí) a v případě potřeby dlouhého vysokého výkonu pak lze užít i uhlí. (určitá variabilita zde je)
    Kamna Wamsler jsou celkem úsporná na spotřebu paliva, umí teplo uvolňovat déle při nižším výkonu, jsou ale náročnější na tah komína a nemají vnější roštové táhlo (po záruce lze dodělat= maximální čistota v interiéru)
    Tímto není kategorie "těchto kamen vyčerpána", snažil jsem se najít kompromis mezi praktičností, pohodlnou obsluhou, dlouhým bezobslužným provozem designem a cenou. Určitým nešvarem je kvalita šamotů, týká se to ale více výrobců jinak dobrých praktických kamen.
    Další možnosti jsou "klasické krbovky" s plochými ohništi a kachlemi na dřevo a uh. brikety (např. thorma) Nebo odhořívací kamna pouze na dřevo (delší perioda přikládání) atd., cenově jsou ale dražší. Volba je samozřejmě na vás.
    Co se vytápění kamny týká, záleží na orientaci v prostoru, jsou-li zhruba uprostřed mezi dvěma místnostmi, vytopí bez problémů všechny tři, zvláště jsou-li otevřeny dveře. Sice se uvádí, že konvekční kamna "lépe" vytopí vzdálenější místnosti, osobně užívám kamna sálavá a přilehlé místnosti se vytopí bez problémů také, topím převážně hn. uhlím.
    V případě dotazů rád odpovím (budu-li vědět)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      23. dubna 2014 - Petr M.

      POZOR U TOHOTO ODKAZU JEŽ JSEM UVEDL MÁ OBCHOD UVEDEN JINÝ NÁZEV KAMEN

      http://www.obchodsezarukou.cz...

      NEJDE O KAMNA CALOR S (TA jsou bez skla též ovšem výborná kamna) nýbrž o CALOR A (calor se sklem)


    • Marta Černická

      26. dubna 2014 - Marta Černická

      Děkuji za vaše odpovědi


    • Petr M.

      26. dubna 2014 - Petr M.

      Snad jsem trochu pomohl, jinak přeji mnoho zdaru při výběru.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.