Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 17.11.2013 000 13:29 | Témata: Poradna Krbová kamna

Je možné v kamnech spalovat i černé uhlí?

Chtěla bych se zeptat, zda je možné do těchto kamen dávat i černé uhlí, nebo musím topit pouze hnědným uhlím, nebo dřevem. Pokud ano, jak moc je zkrácena životnost kamen.

  • Petr M.

    Petr M.

    17. listopadu 2013

    Dobrý den
    Ano, můžete spalovat, hnědé uhlí (ořech 1) odhoříváním shora dolů,(zapaluje se nahoře na násypu) výhodou je dlouhá výhřevnost (cca10-12 hodin do vychladnutí) nekouřivost a bezobslužnost, nebo lze míchat i s černým uhlím, lze také spalovat černé uhlí klasicky přikládáním, zde se nastaví klapky dle viz: návod, černé uhlí totiž potřebuje větší přísun vzduchu než uhlí hnědé takže problémem černého uhlí je spíše jeho "nedohoření". Také můžete topit hnědouhelnými briketami, ty se klasicky přikládají a po vyhoření kdy jen červeně žhnou, uzavřete vzduchové růžice, spodní můžete nechat na úplné minimum, kamna budou mnoho hodin pasivně sálat (+,-cca 10h) a lze je roztopit i druhý den (za předpokladu, že z předchozího topení je v popelu dostatek žhavého) jen vhozením briket nových, proroštováním a přidáním vzduchu, takto lze provozovat kamna bez nutnosti podpalu.

    V podstatě tedy můžete v těchto kamnech topit: černým uhlím, hnědým uhlím, hnědouhelnými briketami, dřevem, dřevěnými briketami.

    Co se týká životnosti, při spalování výše uvedených paliv, jakýmkoliv způsobem je dobré nenechávat spodní dvířka (vyjma roztopení) zbytečně dlouho otevřená!
    Při odhořívání uhlí shora dolů (je-li šachta plná uhlí) není dobré nechávat spodní růžici dlouhodobě na max! (toto úplně neplatí, je-li šachta plna jen do poloviny nebo třetiny, nebo pokud má komín trvale malý,slabý tah.)
    Při topení klasickým přikládáním, není dobré nakládat najednou velké množství paliva, raději méně, zejména při užití černého uhlí,(doporučené dávky paliva a intervaly přikládání viz. návod) Dodržováním těchto jednoduchých zásad by měla kamna sloužit mnoho let.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.