Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 09.10.2013 000 12:15 | Témata: Poradna Krbová kamna

Topilo se uhlím,chci kamna na topení dřevem...střecha??

Přeji hezký den,potřebovala bych se na něco zeptat protože tomu vůbec nerozumim.Mám starý baráček a topilo se v něm starými kamny na uhlí...přála bych si nová kamna ale na dřevo a přítel mi dokola tvrdí že by se musel přestavět nejdřív komín..Nerozumím tomu,uhlí má vyšší žár...prej by mohla chytnout střecha,ale spíš je to pitomec a moula..může mi poradit někdo kdo tomu rozumí? Opravdu mi od topení dřevem může chytnout střacha? Nebo jestli je nutná nějaká kontrola a rada na místě? Děkuji moc předem za Vaši odpověď..Kroupová

  • Petr M.

    Petr M.

    11. října 2013

    Dobrý den
    Tuhá paliva jako dřevo, uhlí, dřevěné či hnědouhelné brikety se mohou a běžně také spalují současně, neboť dřevo se většinou užije alespoň jako podpal pro uhlí. Prakticky tedy není třeba mít na dřevo "zvláštní komín". Přestavbou komína ale může mít váš přítel na mysli zejména průměr sopouchu, (zjednodušeně řečeno zděř do komína do které se připojuje kouřovod kamen) který byl dříve u kamen převážně jen na uhlí menšího průměru, (např. 120mm u historických kamen i 100mm atd.) zatímco dnes u krbových kamen určených ve většině případů ke spalování pouze dřeva jsou průměry odkouření a tím i sopouchů větší např. 150mm i víc, v souvislosti s tím je třeba také zjistit zda průměr komínu nebude menší než průměr odkouření kamen, v případě že bude vyhovovat pak stačí pouze "upravit sopouch", anebo volit kamna s menším průměrem odkouření např. 120mm. Na trhu je jich dostatek, a mnoho těchto modelů umí stápět vedle dřeva i hnědouhelné brikety či uhlí. (výhoda stáložárného bezobslužného mnohahodinového provozu při spalování uhlí odhoříváním shora nebo hnědouhelných briket, jež po vyhoření mnoho hodin sálají.)
    Dále k tomu "chytnutí střechy", špatným spalováním tuhých paliv ať již dřeva (zvláště mokrého vlhkého) či uhlí se v komíně mohou tvořit úsady, které při zahoření (požár v komínu) mohou komín poškodit, případně způsobit i požár, proto je dobré nechat komín prohlédnout kominíkem a případně s ním probrat i vhodnost komína pro připojení nových kamen.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      11. října 2013 - Petr M.

      Přesněji by bylo lépe říci ,že sopouch je část komína mezi (nebo spojující)komínový průduch s odtahovým hrdlem kamen (odtahové hrdlo kamen má pak většinou prodloužení kouřovod). Nebo také jinak řečeno krátký kanál k přechodu kouře mezi komínem a kamny.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.