Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 17.09.2013 000 18:29 | Témata: Poradna Krbová kamna

Proč výrobce změnil horní díl kamen ?

Zajímalo by mne proč původní horní díl s odnímatelnou plotýnkou byl zaměněn za celistvý plát. Je to z důvodu lepší těsnosti nebo jen "úspora" ? Mám kamna 2 roky a stále bojuji s jistým zápachem během topení. Děkuji za radu.

  • Petr M.

    Petr M.

    17. září 2013

    Dobrý den
    Kamna bozen a) mají šamotovou vyzdívku tmelenou, horní plotna má tálek, verze bozen b) jež se častěji nyní objevuje na trhu, má plotnu celistvou a šamoty sesazené, vyskládané. Funkčně mezi kamny rozdíl není, neboť kamna s odnímatelnou plotnou tálkem, mají pod ním těsnící šňůru. Co se týká vaření na kamnech, je sice pravda, že hladký tálek by měl teplo předávat lépe než hrubší povrch plotny, prakticky lze ale vařit na obouch. Rovněž tak "základní verze" kamen Kerpen 2u4p od níž jsou tato odvozena (či se odvíjí) existuje ve dvou provedeních podobně jako bozen a to dřívější verze a) s tálkem a tmelenou vyzdívkou a verze b) s celistvou plotnou a vyskládanými šamoty. Snad jsem to nespletl.
    Zápach při topení.
    Tento problém je dle mne způsoben užitím nevhodné barvy, dříve kamna od Thormy s tímto problém totiž neměla. Jediné co mně v této souvislosti napadlo jako možné řešení, by snad bylo původní nátěr odstranit a opatřit kamna nátěrem novým. (černé barvy na kamna jsou běžně dostupné, patří mezi dražší ale jejich spotřeba při natření dvířek a plotny není velká, zbytek se dá užít v dobře uzavřeném obalu na případné opravy nebo nátěry kouřovodů i v dalších letech.) Snad pokud má někdo kamna ještě v záruce, pak zkusit reklamovat.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      17. září 2013 - Petr M.

      Možná se mýlím, ale čistě osobně si myslím, že důvodem, proč se na trhu objevují dnes spíše kamna v provedení b) je asi ta "úspora."


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.