Poradna Kratki Koza K9 černá

Autor: | Vloženo: 15.01.2015 000 08:42 | Témata: Poradna Kratki Koza K9 černá

Jsou vhodná na uhlí ?

  • Krby Plch

    Krby Plch

    15. ledna 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    žádná krbová kamna ani krbové vložky, které mají sklo nejsou vhodné na uhlí. Při hoření síry by totiž sklo prudce zežloutlo a kamna by měly vyšší žár v ohništi.

    Hezký den

    Kamna Krby Plch

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      15. ledna 2015 - Petr M.

      Dobrý den
      Dovolím si poopravit názor, že kamna se sklem nejsou vhodná na uhlí.
      Dlouhá léta spaluji uhlí v kamnech se sklem a není žádný problém se znečištěním skla, sklo se nezanáší a čistí se jen výlučně PROČ?
      Protože je třeba aby kamna měla ŠACHTU A UHLÍ BYLO MOŽNÉ SPALOVAT ODHOŘÍVÁNÍM SHORA, šachta se naplní uhlím nejlépe hnědým ořech 1, pokud chcete spalovat tímto způsobem i uhlí černé pak volte "drobné" a míchejte s uhlím hnědým. Nahoře na násypu se rozdělá oheň a kamna se nechají dobře rozhořet, pak se spodním vzdušníkem nastaví jen tolik vzduchu aby kamna plynule odhořívala a nehasla. (sekundární vzduch se ponechá otevřen u modelů kamen s přednastaveným vzduchem u ostatních se reguluje v závislosti na délce výhřevnosti a výkonu jež chceme dosáhnout v aktivní fázi kdy kamna odhořívají plamenem se sekundární vzduch nikdy neuzavírá úplně!) Tímto způsobem se vyjma krátkého a slabého zakouření při roztopení z komínu dále nekouří kamna sklo ani kouřovod se prakticky nezanáší a kamna hřejí od zapálení po úplné vyhasnutí cca 12-17 hodin(24 hodin na minimum) (cca 3-4 hodiny odhořívají plamenem a cca 8-16 hodin je fáze stáložárná) dle množství uhlí velikosti šachty způsobu nastavení. Při odhořívání shora jsou kamna výborně regulovatelná a pokud nastavíme spodním vzdušníkem jen tolik vzduchu aby uhlí plynule odhořívalo nedojde k tepelnému přetížení kamen.Po vychládnutí je třeba cyklus zopakovat. Prakticky to ale znamená postarat se o kamna pouze 1 denně.
      MÁTE ALE PRAVDU V TOM, ŽE UHLÍ ZANÁŠÍ SKLO POKUD SE SPALUJE KLASICKÝM PŘIKLÁDÁNÍM TENTO ZPŮSOB JE PRO UHLÍ ZÁSADNĚ NEVHODNÝ PODOBNĚ JAKO PROHOŘÍVÁNÍ UHLÍ ZE SPOD. PROTO I KDYŽ VÝROBCE SPALOVÁNÍ uhlí V KRBOVÝCH KAMNECH BEZ ŠACHTY DOVOLUJE NEDOPORUČUJI TO.
      Naštěstí ale existují HNĚDOUHELNÉ BRIKETY, které jsou naopak na přikládání vhodné a při správném nastavení vzduchů nedojde ke znečištění skla lze je spalovat i v kamnech s plochými ohništi, pro ideální obsluhu kamen a jejich možný "restart" ze žhavých kousků briket je ale nejlepší aby i krbová kamna bez šachty měla otočný rošt. Briketami se topí tak že se klasicky přikládají se dřevem po odhoření na žhavé kdy jen červe. žhnou ale nehoří již plamenem a přikládat již nebudem stačí přivřít přívody vzduchu do kamen a kamna budou pasivně sálat mnoho hodin cca 10,12 +,- v závislosti na přiloženém množství atd.

      Takže pokud chce někdo krbová kamna na uhlí se sklem /výběr je bohužel omezen/ pak může volit např. tato:

      https://krbova-kamna.heureka.cz...

      nebo z 5 kw modelů tato:
      https://krbova-kamna.heureka.cz...

      nebo s menší šachtou (vyšší je výhodnější) pak :
      https://krbova-kamna.heureka.cz...

      U kamen kamino 8 nostalgia je sice otočný rošt avšak není vnější roštové táhlo, jste-li kutil lze dodělat po záruce.
      U kamen Calor A lze rovněž po záruce dodělat vnější roštové táhlo,(vnější roštování je nejlepší pro hn. uh. brikety, v případě uhlí a odhořívání shora není tak nutné) blíže si o těchto kamnech přečtěte zde:

      https://krbova-kamna.heureka.cz...

      Na odhořívání uhlí shora jsou taktéž výborná kamna bez skla, není to ale tím, že by sklo prasklo nebo se zanášelo ale tím, že kamna mají lépe řešen přívod sekundárního vzduchu čímž jsou regulovatelnější a nastavení výkonu a délky výhřevnosti je variabilnější např.
      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      atd. atd.
      VE VŠECH TĚCHTO ŠACHTOVÝCH KAMNECH SPALUJTE UHLÍ POUZE ODHOŘÍVÁNÍM SHORA, NEJLEPŠÍM PALIVEM JE HN. UHLÍ OŘECH 1, zkušení uživatelé ale užijí bez problému i kostku uhlí černé spolu s hnědým atd.
      Tato kamna umí prakticky všechna paliva, každé se spaluje jiným způsobem. Jde o výbornou levnou účinnou čistou leč "zapomenutou" alternativu.
      Pozor také na to, že i 5kw kamna dávají s uhlím poměrně značný výkon.
      Dále existují i kamna s "polovičními šachtami", ty lze taktéž užít pro odhořívání hn. uhlí shora ovšem vyšší šachty jsou pochopitelně na uhlí výhodnější např.

      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      + bozen, merano, meran, verona atd.

      K bezprašnému vsypu uhlí do kamen doporučuji hranatý násypný uhlák:
      http://www.topeni-koupelny.cz...

      Při vsypu uhlí do kamen se uhlák zanoří co možná nejvíce dovnitř nakládacího otvoru a uhlí se vsype na čistý rošt, spodní dvířka i přívody vzduchu se uzavřou, po vsypu chvíli posečkejte komínový tah odsaje "mikroprach" takže si doma nebo na chatě "nenaprášíte dovnitř."

      Možnosti variabilního nastavení a tím i efektivního nastavení kamen při odhořívání uhlí shora popíšu případně na konkrétní dotaz.
      Odhořívání uhlí shora je způsob spalování dříve uváděný v návodech výrobců výše uvedených kamen např. od Thormy běžně, Jde o velice čisté a efektivní spalování uhlí a je smutné, že se dnes neuvádí, tolik ve stručnosti.


    • Petr M.

      15. ledna 2015 - Petr M.

      P.S.
      Jinak v cizině je spalování uhlí odhoříváním v kamnech vcelku známé a i oblíbené, je také škoda, že se z našeho trhu vytratila například kamna od fi. Susler která ve svém sortimentu nabízí povětšinou "kombinovaná" (odhořívací pro uhlí, dřevo, prohořívací pro koks) kamna, která jsou vhodná zejména k trvalému vytápění.

      http://www.susler.com.tr/

      (klik na urunler přehlasované "u" a pak "soba")


  • Antonín Žák

    Antonín Žák

    15. ledna 2015

    Dobrý den, tyto kamna, Koza K9, je možno použít i na topení uhlím, kamna zakoupíte zde, cena je včetně dopravy
    http://www.gas.cz/product/:4324/
    podmínkou je použití speciálního roštu na uhlí, který můžete zakoupit zde
    www.gas.cz/product/:6675/

    Antonín Žák
    Centrum varné a topné techniky Olomouc
    http://www.gas.cz/

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.