Poradna Kratki Koza K6 130 mm černá

Autor: | Vloženo: 08.09.2016 000 23:04 | Témata: Poradna Kratki Koza K6 130 mm černá

Délka hoření dřeva ?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na délku hoření tvrdého vyschlého dřeva těchto kamnách? Nikde jsem ji nenašel a zajímalo by mě jestli je délka hoření srovnatelná s kanadskými či norskými litinovými kamny ? samozřejmě vím tyto kamna nemají systém CB a mají jen jeden plášť. A ještě jedna otázka zdali to jsou kamna sálavá anebo konveční ? Předem děkuji za odpověd či za zkušenosti s těmito kamny.

  • 9. září 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    doba hoření je celkem těžko určitelný údaj. Ideálně je přikládat do kamen zhruba každou 1 hodinu pravidelně. Pokud se ale budeme bavit o situaci, že chcete aby kamna vydávala teplo dlouho a nevyhasla, tj. provozovat kamna na snížený výkon. Kamna budou jenom pomalu žhnout a udržovat žhavé uhlíky a k tomu teplo nakaakumulované do litiny, tak v této situaci je určitě výhodnější a účinnější systém tzv. CB spalování. Dochází tam k efektivnějšímu spalování, dá se lépe nastavit intenzita a spalování je také čistší. Pokud bychom srovnali kamna s klasickým spalováním a tzv. CB spalováním, tak doba sálání tepla z kamen může být u kamen s CB systémem až dvojnásobná, u některých typů se dá docílit i 8 - 10 hodin. Důležité je brát v potaz ale i velikost topeniště, protože doba hoření se odvíjí samozřejmě také od množství dřeva, které tam naložíte.Proto pro delší dobu hoření je lepší mít větší prostornější topeniště.
    Shrnutí je asi takové, že od kamen za cca 10 000 Kč nemůžete očekávat to samé co od kamen propracovanějších s lepší konstrukcí a kvalitnějšími materiály například za 30 0000 Kč. Pokud plánujete kamna používat v rodinném domě každý den po dobu několika měsíců ročně, vyplatí se Vám investovat do kvalitnějších kamen s lepším spalováním. Pokud kamna budete používat v domě nebo na chalupě na občasné zatopení, tak Vám stačí i levnější méně propracovaná kamna.
    Tato kamna jsou sálavá, nikoli konvekční.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.