Poradna Jotul F 305 CB LL bílá

Autor: Jan Vopřátko | Vloženo: 29.09.2020 000 00:30 | Témata: Poradna Jotul F 305 CB LL bílá

Jan Vopřátko

F 105 vs. F 305

Dobrá den,

rád bych jako sekundární zdroj vytápění k elektrokotli použil krbová kamna Jotul do obýváku (cca 115m3) s otevřeným průchodem do chodby a nahoru na schody (dalších cca 65m3)

Celkem tedy asi 180m3, dům postaven z Porothermu 44 plněných minerální vatou a příští rok přijde fasáda 8cm polystyrenu. Na strope 45 - 50 cm foukané celulózy Climatizer plus.

Dotaz zní, je pro tento účel vhodnější pořízení kamen Jotul F 105 nebo F305?
F 305 je mi více zamlouvají kvůli vetší velikosti, na druhou stranu se bojím, aby nebyly až moc výkonné a nebylo nutné je dusit.


Moc děkuji za odpověď

  • Petr M.

    Petr M.

    5. října 2020

    Dobrý den
    K určení potřebného výkonu kamen je třeba znát tepelné ztráty vytápěných prostor, takto "od boku" vám to asi nikdo neřekne. Jsou zhruba dvě cesty, buďto si nechat ztráty spočítat, nebo postupovat "empiricky" tedy vyzkoušet. Pro účely zkoušky bych pak doporučil pořídit jakákoli jiná "levná " kamna, nejlépe na dřevo podobně jako kamna zamýšlená (třeba i ze základní řady od Jotulu i použitá např. z bazaru, aby jste při případném pozdějším prodeji příliš netratil ) , ale mohou být i obyčejné ale funkční "petry" se sekundárním spalováním (přívod vzduchu v horních dvířkách).
    Výhodou je, že zjistíte jaký výkon jaké teplo kamna dají při spálení určitého oběmu dřeva. Nevýhoda je jistá odchylka od zamýšlených kamen a to vlivem možné rozdílné účinnosti a délce stáložáru. (Protože kamna schopná delšího stáložáru mohou mít i daleko menší výkon, "princip radiátoru" = hřeje méně ale déle což je pro tepelnou pohodu výhodnější.) Zkouška s levnějšími modely kamen je zvláště vhodná pro ty, kteří ještě v kamnech nikdy netopili. Levná kamna v zachovalém stavu pak při opětovném prodeji nezpůsobí citelnou ztrátu, jako kamna "drahá".

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.