Poradna ABX Pori 7 Aqua TV černá/pískovec

Autor: | Vloženo: 25.01.2016 000 20:46 | Témata: Poradna ABX Pori 7 Aqua TV černá/pískovec

Na krbová kamna ABX Pori 7 Aqua s pískovcem

Tyto kamna jsem si koupila před dvěma měsíci, bohužel nejsem spokojena, při zatápění jde vždy kouř do místnosti,můžete mi poradit co mám dělat? zkoušela jsem vše možné s klapkami ale kouř jde pořád do místnosti takže v kamnech netopím. Děkuji za radu Jana

  • Petr M.

    Petr M.

    25. ledna 2016

    Dobrý večer

    Těch příčin proč tomu tak je může být víc.
    Obecně u krbových kamen s velkými dvířky v poměru k průměru odtahového hrdla a taktéž ve spojitosti se snahou výrobce o maximální účinnost (komplikovanější výměníky, deflektory) bývá zakuřování častějším problémem zejména ještě v součinnosti se slabším tahem komínu který je ale ovlivněn promněnlivě i počasím zejména okolní teplotou příp. tlakem. (čím nižší teplota venku tím lepší tah a naopak) U kamen s výměníkem je pak ještě většinou třeba pro "optimální chod" provozovat kamna co možná nejblíže nominálnímu výkonu, nebo i něco nad něj, zkrátka kamna zbytečně "nedusit". Tolik ke kamnům obecně. Co můžete dělat:
    1. Topíte-li již nějaký čas a není-li jistota že palivo dřevo bylo suché můžete preventivně vyčistit (nechat vyčistit) komín a kouřovod
    2. Je-li v návodu uvedena nutnost čistit výměník (nevím jak je konkrétně řešen) pak vyčistit
    3. Trvají-li problémy již od prvopočátku informovat se u výrobce nebo prodejce kde jste kamna koupila na "kompletnost" zboží případně "správné sestavení" (někdy je důvodem problémů i např. špatně vložený í deflektor, poškození jež není patrné zvenku, mnohdy lze sjednat nápravu lehce)
    4. Možná jste to již zkoušela ale pokud ne doporučuji zkusit v rámci omezení kouřivosti při zátopu zatápět obráceně, shora. Na dno kamen /čistý rošt/ vyskládejte těsně vedle sebe (čili bez velkých mezer ale zase aby ze spod prošel vzduch) silnější polínka klidně na celou šířku ohniště, na ně vyskládejte druhou vrstvu o něco slabších polínek a další vrstvu ještě slabších, zkrátka vytvoříte jakousi "hraničku " několik vrstev přičemž nahoru dáte nejslabší dřívka na ně hrst suchých drobných nejlépe smrkových třísek na ně drobné větvičky (jako prst) a na to pár silnějších (cca jako dva tři prsty) dřívek a smrkové třísky podpálíte čili zatopíte stylem "shora". Po podpalu ihned dvířka uzavřete klapku do komína je-li úplně otevřít primární vzduch dle tech. listu je v pravo pod dvířky otevřít (poloha dozadu dle tech .listu) sekundární vzduch je vlevo dozadu otevřít ze začátku pro rozhoření mírně přivřít.
    Takto by se kamna měla rozběhnout bez nutnosti je v zápětí otevřít pro přiložení, než je poprvé otevřete měl by být komín již nahřátý čímž se zvedne tah.
    Stejně tak lze postupovat i s dřevěnými briketami, buďto vyskládáte vedle sebe nebo "nalámete nakrájíte nožem" na kolečka a těmi "na plocho" ohniště vyskládáte místo vedle místa a v několika vrstvách nad sebou a zapálíte rovněž shora čili nahoru třísky (těch dejte víc hrst pro rychlé nahřátí komínu) úlomky briket větší kousky briket.

    Až se dřevo nebo brikety po zapálení shora důkladně rozhoří snižte přívod vzduchu (zejména spodního primárního pod rošt) tak aby kamna plynule hořela ale nehasla horní vzduch (sekundární) pak můžete zase pootevřít více.
    Jsou-li v těchto kamnech dovoleny hn. uhelné brikety pak je dobré v průběhu topení několik např. ze 3,4 přiložit pro lepší udržení žáru ve spal. komoře.

    Při zatápění nebo topení nejsou-li kamna zapojena na centr. přívod vzduchu zvenku, dejte okna (jsou-li nová a těsná) jedno nebo více dle potřeby na mikroventilaci aby měla odkud kamna přisávat vzduch pro hoření, protože berou-li kamna vzduch z interiéru a jsou-li okna dveře příliš těsné pak v místnosti vznikne podtlak který komínový tah nepřekoná respekt. se zastaví a kamna netáhnou....

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Petr M.

      25. ledna 2016 - Petr M.

      Budete-li podpalovat shora pak nahoru pod třísky nebo drobné větvičky či dřívka zkrátka (podpal) dejte (jestli již neužíváte) místo novin papíru větší kousek ( ulomíte větší kus) tuhého podpalovače např. pe-po, ten lépe než papír zajistí rozjezd. Po zapálení kamna IHNED uzavřít (dvířka ihned uzavřít) a primár na max. více jsem již psal, rozhořívání je pozvolné méně až nulově kouřivé a déle se nemusí kamna otvírat. Pokud z jakéhokoliv důvodu plamen na poprvé uhasne zapalte znovu máte mnoho pokusů až na to přijdete bude to hračka :-)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.