Poradna Thorma Filex H černá

Autor: | Vloženo: 12.09.2014 000 11:00 | Témata: Poradna Thorma Filex H černá

Vadi kamnum delsi vedeni do komina?

Mame ty kamna a topime v nich uhlim a strasne se zanasi musime je cistit kazdy tyden je vina na delsim vedeni trubek do komina? Mame je dlouhe 2m.A co ječ lepsi na uhli tyhle kamna nebo primo petry?

  • Petr M.

    Petr M.

    12. září 2014

    Dobrý den
    Tato kamna lze užít i na uhlí. NETOPTE ALE PROHOŘÍVÁNÍM ZE SPOD! Tzn. nasypete-li uhlí shora na žhavé dochází k velkému vývoji plynů, které se nemají jak "dopálit", navíc vrstva uhlí nad žhavou vrstvou se zahřívá a uvolňují se těkavé látky které bez užitku vyletí komínem ale ještě před tím stihnou na stěnách spalinové cesty "zkondenzovat", a tím kouřovod a komín poměrně rychle zanést.
    Prohořívání ze spod je vhodné pro paliva s minimálním obsahem těkavých látek, jako jsou koks,nebo velice kvalitní černé uhlí antracit, avšak pro hnědé uhlí je to v případě jednošachtových kamen jakými jsou např. Filex způsob nevhodný.
    Takže jak uhlím v těchto kamnech topit?
    ODHOŘÍVÁNÍM SHORA, postupuje se tak, že se násypným uhlákem na čistý rošt kamen nasype hnědé uhlí nejlépe ořech 1 (např. Bílina) Máte-li hn. uhlí kostku, čili "velké kusy", pak je pro lepší rozhoření lepší nahoru na násyp vsypat ještě vrstvu hn. uhlí ořech 1 (nebo i 2) čili "menší frakci". Ideální je ale spíše ořech. Uhlí vsypte po spodní okraj horních dvířek, čili můžete až po nebo raději mírně pod přívody vzduchu pod horními dvířky.
    Povrch násypu můžete "jemně" přetáhnout lopatkou aby byla horní vrstva uhlí rovnoměrně rozložena. NA tuto vrstvu pak vyskládejte suchá polínka průměru cca 3-4 cm (+,-) tak, aby pokryla plochu uhlí (mezery nevadí) , na to pak dejte podpal nejlépe kousek suchého podpalovače např. pepo a na něj zase pro změnu drobné nejlépe smrkové třísky na ně suché větší větvičky a drobnější polínka.
    Nyní zapalte tuhý podpalovač a IHNED UZAVŘETE HORNÍ DVÍŘKA, vzduch pod dvířky (ten pásek sekundární vzduch) nechte úplně otevřený. Spodní dvířka nechte chvíli otevřená také, pokud je tah komína dostatečný nemusíte nechávat chvíli otevřená dvířka ale NECHTE OTEVŘENÝ SPODNÍ VZDUŠNÍK NA MAX, A TO AŽ DO TÉ DOBY, DOKUD SE DŘEVO NA NÁSYPU ŘÁDNĚ NEROZHOŘÍ, PAK NECHTE JEŠTĚ NĚJAKOU DOBU ABY DOBŘE CHYTLO SHORA VSYPANÉ UHLÍ, tato fáze dobrého rozhoření je VELICE DŮLEŽITÁ, je třeba nechat kamna ŘÁDNĚ ROZHOŘET a dle tahu komína MŮŽE TRVAT od cca 10-15 až třeba do 30-40 minut.
    Kouřivost při rozhořívání u tohoto způsobu topení je malá, chcete-li ji omezit hned, stačí nechat dřevo na násypu odhořet na žhavé a pak je "poťukat" plech. lopatkou nebo pohrabáčem a rovnoměrně rozložit po ploše uhlí.
    Máme-li ROZHOŘENÍ ZA SEBOU přikročíme k seřízení kamen. DŮLEŽITÉ JE ABY SPODNÍ VZDUŠNÍK DÁVAL DLE TAHU KOMÍNA TOLIK VZDUCHU ABY nedošlo k PODKROČENÍ MINIMÁLNÍHO MNOŽSTVÍ VZDUCHU NUTNÉHO PRO ŘÁDNÉ ODHOŘÍVÁNÍ UHLÍ, tzn. vzdušník nenechávejte na MAX. po celou dobu topení ale zase ne úplně na min, kamna by měla tendenci uhasínat a byť mírně pokuřovat. Nastavení spodního vzdušníku záleží na tahu komína takové optimum +,- může být nastavení na cca POLOVINU, tzn. z poloviny otevř. a z poloviny zavřený cca 50% je-li tah komínu slabý klidně vzduchu přidejte např. 60,70, 75% atd. Pokud by se kamna moc žhavila logicky vzduchu trochu uberete. Čím více dáte spodní vzdušník na MAX. tím větší kamna dají výkon a naopak. Jakmile kamna dospějí do STÁLOŽÁRNÉ FÁZE,tzn. nálož uhlí prohoří až k roštu, můžete spodní vzdušník nastavit na MINIMUM a kamínka budou ještě dlouho hřát= stáložárná fáze, chcete-li ale výkon vyšší pak ponechte původní nastavení nebo ještě vzduchu přidejte, tím ale zkrátíte dobu stáložáru.
    Po úplném schládnutí kamna vyčistěte a znovu naložte. V přechodném období (jaro, podzim) lze také uhlí plnit jen do poloviny a na něm topit dřevem klasicky přikládáním přičemž spodní vzdušník je na min. Až již nebudete chtít přikládat pak přidáte spod. vzduš. vzduch a začne odhořívat uhlí viz. výše.
    ODHOŘÍVÁNÍ HN. UHLÍ OŘECH (1)
    VÝHODY.
    -nekouřivost, bezobslužnost, dlouhá výhřevnost, sklo se nezanáší zanese-li se očistí se samo.
    CHYBY:
    PŘEDEVŠÍM ZE ZAČÁTKU JE NUTNÉ NECHAT KAMNA DOBŘE ROZHOŘET ABY se nahoře zapálila i horní vrstva uhlí a kamna hořela plamenem!!!! Ze začátku nenechte kamna "doutnat", stane-li se že dřevo na násypu odhoří ale uhlí nechce hořet (mokré dřevo, špatně naloženo) pak klidně ještě přiložte pár polínek.
    U Uhlí černého je to obdobné s tím, že aby nekouřilo je třeba nasypat na žhavé a ještě zapálit nahoře, ze začátku se nastaví dole jen minimum vzduchu´=kamna se odplyní a až posléze se opět vzduch přidá. Černé uhlí bych popsal na dotaz, je to specifické oproti hn. uhlí a není to tak snadné jako s uhlím hnědým.
    VADÍ KAMNŮM DELŠÍ VEDENÍ DO KOMÍNA ?
    Při delším vedení je třeba počítat s delší dobou rozhoření kamen a později bude nutné ponechat spodní vzdušník na vyšší hodnotu (více vzduchu) než pokud jsou kamna na krátko, neboť delší kouřovod snižuje tah, v případě, že je napojení kouřovodem delší ale je svislé pak snížení tahu eliminuje svislý kouřovod (svislá kovová trubka po nahřátí totiž "generuje tah" ) Ideální je napojit kamna cca 1m dlouhou svislou rourou do komína jež podpoří náběh kamen.
    CO JE LEPŠÍ TATO KAMNA NEBO PETRY?
    Pochopitelně tato kamna (Filex) lze užít podobně jako petry oproti nim ale mají o něco "nižší" šachtu, což je v případě SPALOVÁNÍ HN,.UHLÍ SYSTÉMEM ODHOŘÍVÁNÍ SHORA méně výhodné. Takže pokud se chcete SPECIALIZOVAT NA TOPENÍ UHLÍM DOPORUČUJI VOLIT HN.UHLÍ OŘECH 1 (LZE I menší frakce nebo míchat s kostkou nebo jen kostku pro zkušené uživatele) A vhodná výkonově stejná (5kw) kamna jsou např. tato:

    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Kerpeny jsou výborná odhořívací kamna na uhlí, topí čistě bezobslužně na jeden vsyp hn. uhlí a odhořívání shora dosahují výhřevnosti
    cca 8-9hodin nastavíte-li odhořívání na vyšší výkon
    9-10 hodin nastavené na střední výkon
    10-12 hodin nastavené na minimální výkon
    15 hodin pokud dodatečně ve stáložárné fázi ještě snížíme přívod vzduchu přivřením sp.klapky velice malý výkon Jsou to kamna nenáročná na tah umí dávat rychlé a vysoké teplo.

    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    Také výborná kamna na odhořívání uhlí shora, pracují čistě a samostatně v průměru 15-16 hodin na minimální výkon i déle, vleze se víc jak 10kg hn. uhlí najednou, topí tedy déle a lépe se provozují na nižší výkon, s čímž souvisí jejich úspornost.

    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    Jde o stejný typ jako Calor S ale mají sklo, též výborná kamna na odhořívání uhlí shora, parametricky jako Calor S a T, s hn. uhlím dosáhnete 15-16 h a na minimum (později přivřete spodní vzdušník) můžete dosáhnout až 20 hodin temperování do cca 25 hodin úplné vychladnutí kamen. Nevýhodou na rozdíl od Calor S je horší regulovatelnost při topení dřevem, sklo se občas zanáší, pokud je užijete na odhořívání hn.uh. ořech 1´shora, sklo se čistí samo,netřeba čistit.
    Jak CALOR S tak A ale nemají vnější roštovací táhlo, lze dodělat ovšem přijdete o záruku. TAké je nutné zaslepit na spodním vzdušníku dírku co do klapky výrobce nyní vrtá jinak nedosáhnete "jemné regulace", buď kamnářským tmelem, nebo objednat druhý "motýlek" klapku ovšem bez díry do horních dvířek! Calor S,T,A, jsou náročnější na tah komína, umí dávat ale zase pomalejší a delší teplo.
    Další možné typy na odhořívání uhlí shora ve výkonové třídě 7-8kw jsou kamna Marburg nebo Camino 8 (clasik, keramik, nostalgia, mátra atd. atd.)
    Atd. atd.,těch kamen je vícero.
    Shrnuto podtrženo:
    Správně provozovaná kamna se šachtou na hn. uhlí, tzn.ODHOŘÍVÁNÍ SHORA umí:
    1.Dlouhý samostatný provoz bez obsluhy
    2. Nekouří se z komína (nebo jen neznatelně) kouřovod a komín stačí čistit cca 1 ročně.
    3. Kamna s nebo s dodělaným roštovým táhlem a užití násypného hranatého uhláku jenž se do otvoru kamen zanoří zajistí maximální čistotu v interiéru a to i ve srovnání s topení dřevem.
    4. Kamna umí všechna paliva jako je hnědé i černé uhlí, dřevo, dřevěné brikety, hnědouhelné brikety,a dokonce i koks.
    V případě koksu lze provozovat kamna skoro non-stop, v případě hn. uhelných briket lze kamna "restartovat" i za 15-24 hodin. KAŽDÝM PALIVEM SE ALE TOPÍ JINAK!!!!!!!!!!!
    V PŘÍPADĚ ZÁJMU O SPALOVÁNÍ JINÉHO PALIVA V TĚCHTO TYPECH KAMEN vzneste prosím samostatný dotaz.
    TAKŽE chcete-li kamna spíše převážně jen na to hn. uhlí,pak volte kamna se šachtou viz. výše (jsou ještě i jiná kamna se šachtou jež by byla užitelná) při správném provozování a obsluze Vám zajistí tepelný a pohodový komfort bez přikládání bez kouře a smradu z komína , čistotu v domácnosti. Napojení proveďte nejlépe svislým 1m dlouhým kouřovodem, (lze i napřímo) stačí tenkostěnný doporučuji smaltovaný bude sloužit bez problémů řadu let, bez tepelných výměníků. (ty jsou vhodnější při topení stylem přikládání tj. brikety, dřevo) Pod kamna nejlépe smaltový plech neboť nedrží "smetí", netřeba často utírat hadrou stačí smetnout. Nedílnou součástí je
    http://www.zbozi.cz...
    pasuje na všechny výše uvedené 5kw typy, uhlí naložíte vsypem během několika vteřin, pak vyklepnete a chvíli počkáte=komín odsaje mikroprach, při "tankování paliva" do kamen mějte jinak všechny ostatní klapky a dvířka tj. spodní těsně uzavřeny a klapku do komína (je-li) otevřenou. Při získání určité praxe kamna naložíte rozhoříte a seřídíte do cca 15-30 minut u kamen Kerpen 2u4p
    do cca 60 minut u kamen Calor (jsou pomalejší na "rozjezd", seřizují se později tedy po rozhoření až např. za 30 nebo 45 minut proto celkově píši do 60 minut +,-.
    U kamen bez skla máte více možností jak nastavit odhořívání anebo spalování dřeva.
    Doby kdy kamna hřejí berte +,-, nějakou tu hodinu, záleží na množství uhlí,frakci uhlí,druhu uhlí
    nastavení, tahu komína, zkrátka je zde vícero faktorů.
    Pokud máte ještě k tomuto dotaz, připomínku, námitku, něco Vám není jasné, pak se ptejte........:-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne
    • Petr M.

      12. září 2014 - Petr M.

      Ještě poznámka:
      Uvedené "časy", kdy kamna hřejí počítám od ZAPÁLENÍ do ÚPLNÉHO VYCHLADNUTÍ.
      Průběh teploty je od zapálení pozvolně vzestupný (záleží také na nastaveném výkonu) pak několik hodin setrvává a pak postupně klesá až do úplného vychladnutí.
      Také je dobré brát na vědomí že nastavím-li VYSOKÝ VÝKON zkrátím podstatně dobu stáložáru (celkovou dobu výhřevnosti) a naopak. Ze začátku v rámci rozhoření je však nutné vždy alespoň na chvíli kamna provozovat ve vyšším výkonu pak teprve můžeme seřídit na výkon nižší,.....
      Jinak hnědé uhlí nejlépe na odhořívání shora, na přikládání jsou vhodnější hn. uhelné brikety, neboť ty při přikládání nekouří (podobně jako uhlí nekouří odhořívá-li shora)


    • Petr M.

      12. září 2014 - Petr M.

      P.S.
      Jinak si napřed zkuste i ty Filexy, u nich nemám dobu výhřevnosti v případě odhoř. uhlí změřenou, dost možná je nebudete muset měnit za typ s vyšší šachtou, to ostatně hodně záleží na "individuálních podmínkách" a požadavcích, někdo je chce užívat i na dřevo a v tom případě může mít zase o něco delší polínka, Každý má jiné nároky a požadavky.
      Obecně pro všechna tato kamínka ale platí že jsou jak se dnes říká "multi fuel" , více palivová a to v pravém slova smyslu, což je nesporná výhoda všech těchto typů, lze totiž mít i vícero druhů paliva a užít to které dle momentální potřeby.


    • Kamila

      12. října 2014 - Kamila

      Dekuji moc za radu naucili ste nas v kamnech topit a jeto porfektni


    • Petr M.

      13. října 2014 - Petr M.

      Tak to jsem velice rád, že Vám byly mé zkušenosti k užitku :-)
      Odhořívací způsob dříve výrobce v návodech uváděl. Jen ještě doplním (nevím jestli jsem to již nepsal), že podobně jako s uhlím lze topit i dřevěnými briketami finančně dražší,ale na jarní a podzimní přitápění lze naplnit kamna i nalámanými dř. briketami tak, aby vyplnili pokud možno šachtičku "bez velkých mezer" a rovněž lze zapálit nahoře, průběh odhořívání je podobný jako u uhlí avšak na rozdíl od něj nastavujete "méně vzduchu" zejména na primáru (spodní růžice) , užili-li by jste např. rašelinové brikety, pak zase nastavíte spod. vzduš. více vzduchu než u hn. uhlí. V případě dalších dotazů rád zodpovím.
      :-) (budu-li vědět)


    • Kamila

      13. října 2014 - Kamila

      a rovnou jak topit v kotli od Dakonu taky poradite?


    • Petr M.

      13. října 2014 - Petr M.

      Ó to žel bohu ne, rád bych, ale s tím nemám zkušenosti, kotlů je na trhu celá řada, jednotlivé typy bývají i dost specifické, většinou jsou koncipovány jako kotle se "spodním" nebo také "bočním spodním" odhoříváním, u těchto kotlů mohu pouze doporučit před jeho plným naložením vytvořit "důkladnou" žhavou vrstvu, a pokud by šlo o kotle "jednodušší konstrukce" (např. některé viadrusy) podobně jako ta kamna, (jednošachtové) pak lze topit obdobně jako ve vašich kamnech (horním odhoříváním) a mnoho lidí i takto topí.
      Zkuste ale vznést svůj dotaz na některém z diskuzních fór, neopomeňte uvést přesný typ a výkon kotle, např.

      http://forum.tzb-info.cz...

      http://www.energoportal.cz... dakon

      http://energosfera.cz...

      http://www.dumachalupa.cz...

      atd. Jednak jsou tam tato témata dosti často diskutovaná, a také se tam objevují i sami uživatelé, kteří si předávají své zkušenosti atd.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.