Poradna Thorma Filex H černá

Autor: | Vloženo: 01.01.2013 000 18:50 | Témata: Poradna Thorma Filex H černá

Jsou i na běžné hnědé uhlí.ořech?

dostali jsme je k vánocům,měly by být místo kuch.kamínek termik.Jsou na tento účel vhodné? a dá se na nich i vařit?

  • Petr M.

    Petr M.

    5. ledna 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den.
    VÝROBCE U TĚCHTO KAMEN NEUVÁDÍ HNĚDÉ UHLÍ JAKO VHODNÉ PALIVO, z tohoto důvodu je jeho spalování v těchto kamnech vzhledem k záručním podmínkám na zvážení uživatele. Nic méně principielně (funkčně) v těchto kamnech topit hnědým uhlím (ořech 1) lze, neboť jde o topidlo materiálově a konstrukčně obdobné, jako např. " Petry", rozdíl těchto topidel je více méně rozměrový a u modelu Filex H je pouze s ohledem na prosklení horních dvířek řešen jinak přívod sekundárního vzduchu, kamna Filex mají ještě na rozdíl od Kerpen 2u4p (Peter) odlišně řešen deflektor jízek. Hnědé uhlí je výhřevností podobné hnědouhelným briketám, které se z tohoto uhlí vyrábí. Výhřevnost hnědého uhlí cca 15-20Mj/kg v závislosti na lokalitě těžby.
    Výhřevnost hnědouhelných briket je cca kol 19Mj/kg, některé brikety až 20Mj. (u našich briket vyráběných v minulosti udával výrobce až 25Mj/kg) Hnědé uhlí ovšem není na rozdíl od hnědouhelných briket vhodné k přímému přikládání z důvodu vyšší kouřivosti a s tím spojené nutnosti častěji čistit komín a kouřovod, pokud se rozhodneme takto hnědé uhlí spalovat je nutné kamna dobře roztopit dřevem a hnědé uhlí přikládat po malých dávkách např.1malá uhelná lopatka nejlépe do hořících kamen, kdy přívod sekundárního vzduchu (u horních dvířek)úplně otevřeme a přívod primárního vzduchu (dole na dvířkách) přivřeme tak, aby kamna plynule hořela ale v žádném případě nehasla.
    Další uhlí lopatkou přiložíme až je předchozí lopatka již dobře rozhořelá. Pro čistější spalování uhlí je dobré k lopatce s uhlím přidat i kousek (např. malé polínko) suchého dřeva. Pokud chceme abychom nemuseli často přikládat můžeme vytvořit v šachtě kamen malý násyp uhlí k jedné straně šachty ze 3-4 lopatek tak, aby tento násyp nezakryl plochu topeniště úplně a kolem násypu uhlí v šachtě mohl volně hořet plamen. Nebo můžete zkusit v kamnech topit jako například v "Petrách".Kamna nasypte shora hnědým uhlím ořech 1 a to dle požadavků na teplo do třetiny poloviny nebo celou šachtu max.nejlépe 10 cm pod spodní okraj horních přikládacích dvířek. Nahoře na násypu rozdělejte oheň nejlépe z měkkého dřeva a dvířka ihned uzavřete ale růžici (je-li šoupátko pak můžete nechat otevřené ) na nich dejte na polovinu. Spodní dvířka můžete chvíli otevřít pro lepší rozhoření pak je uzavřete a vzd. růžici na nich nechte úplně otevřenou. Za cca 20–30 minut, jestliže kamna dobře hoří spodní vzduchovou růžici přivřete na polovinu nebo méně dle požadovaného výkonu. Neuzavírejte ji ale úplně, násyp by špatně prohořel, ale zase ji nenechte po celou dobu topení otevřenou na max. , kamna by se mohla poškodit.(pokud by se kamna příliš rozehřála pak v rámci ochrany kamen uberte vzduch spodní růžicí,tím výkon snížíte a zároveň otevřete horní sekundární přívod vzduchu, tím kamna ochladíte.) Po prohoření násypu až k roštu
    můžete spodní klapku ještě o něco přivřít chcete-li delší stáložár při nižším výkonu. Horní i spodní vzd. růžici (šoupě) lze nastavovat a tím regulovat topný výkon mnoha způsoby. Při odhořívání uhlí shora vyjma roztopení, se z komínu nekouří, nebo jen minimálně, nemusí se tudíž často čistit kouřovod a komín., většinou stačí jen jednou ročně.
    Pozor, jsou-li kamna nová pak před užitím hnědouhelných briket (příp. hn. uhlí) je nutné kamna zaběhnout tak, že v nich nejprve zatopíme opakovaně jen dřevem. Topení briketami jsem popsal v předchozím dotazu k těmto kamnům. Na horní litinové plotně lze vařit anebo v případě že jsou kamna ve stádiu stáložáru (palivo žhne ale nehoří již plamenem) je možné udržovat nápoj nebo pokrm teplý.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Marie Dvořáková

      1. února 2013 - Marie Dvořáková

      Děkuji vám za ochotu a laskavost. Mějte se hezky.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.