Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 04.04.2016 000 19:05 | Témata: Poradna Krbová kamna

Vyrábí se i opačné otevírání dvířek krb.kamen?

Na všech kamnech jsou kliky na pravé straně dvířek.Dřevo mám umístěno nalevo od prostoru pro kamna,proto by mi více vyhovovalo opačné otvírání,jako na původních kamnech Kora,která chci vyměnit za krbová kamna Thorma Merano.Děkuji za odpověď.

  • Petr M.

    Petr M.

    4. dubna 2016

    Dobrý večer

    Kamna podobná Thorma Merano s opačným otvíráním dvířek existují např.

    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Ovšem, kamna wamsler carla nemají vnější roštové táhlo, při proroštování je nutno otevřít spodní dvířka což je nepraktické (na podlahu může padat drobný popel) Sekundární vzduch je "přednastaven" byť je vzadu ovládání Holz /dřevo/ Kohl /uhlí/ při spalování dřeva uhel. briket či hn. uhlí (odhoříváním shora) je dobré mít páčku přestavenu vždy na polohu Holz což znamená že sekundární vzduch je otevřen. Kamna jsou koncipována jako "úsporná", pro jemnou regulaci primárního vzduchu se dřevem /po rozhoření/ je ale dobré zaslepit dírku kterou vrtá výrobce do spodní vzduchové růžice /"motýlka"/ a jež tam dříve nebyla, např. zamáznout kamnářským tmelem. (nebo si nechat "zanýtovat" apod.)
    V těchto kamnech se topí tak , že po rozhoření kdy můžete na chvíli spodní vzdušník cele otevřít se jím pak nastaví jen minimální množství vzduchu tak aby kamna plynule hořela a nehasla, což odpovídá většinou nastavení mezi stupni 0-1, stupně 2,3,4 slouží pouze k rozhoření.
    Omezeně se dá topit i hn. uhlím ořech jedna které se vsype do šachtičky na čistý rošt a oheň se klasicky rozdělá nahoře ze dřeva jakoby uhlí pod ním ani nebylo po důkladném rozhoření a seřízení se o kamna nemusíte déle starat, nicméně na tento způsob (odhořívání hn. uhlí shora) je vhodnější volit kamna s vyššími šachtami, takže uhlí zde spíše jen doplňkově.

    Pokud topíte více méně jen dřevem pak je otázka zda nevolit místo kamen s vyšší a užší šachtou jež jsou původně odvozena od násypných kamen na uhlí (Carla, Merano byť šachty jsou už "poloviční") spíše kamna se "širšími ohništi" pro lepší vkládání polínek byť mají dvířka otvíratelná na opačnou stranu např.
    http://www.eproton.cz...
    nebo
    http://www.krbylevne.cz...

    U kamen od Thormy jako Filex, Merano, Bozen apod., jsou pak vedle dřeva výhodné i hn. uhelné brikety jelikož mají vnější roštová táhla- provzdušnění za provozu, čisté odpopelňování.......

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      4. dubna 2016 - Petr M.

      https://sporak-tuha-paliva.heureka.cz...

      Praktická kamna dle fota by měla mít páčku vlevo, vedle dřeva lze užít i jako odhořívací kamna na hn. uhlí ořech 1(vsype zapálí shora) navíc mají i "tahy" ovšem pozor mají vyšší výkon 8 kw ! A jsou tedy podstatně dražší!!

      http://arpani.cz...
      Tato kamna budou spíše jen na dřevo, nevím jak je veliké topeniště, ale mají taktéž otvírání vlevo...



      Pokud by Vás k tomu ještě něco zajímalo ........, budu-li vědět ...... :-)


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.