Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 30.01.2016 000 12:49 | Témata: Poradna Krbová kamna

Jaka krbova kamna vybrat

v ceně do 7000,-kč,ktera rychle vytopi chatu,průměr kouřovodu 12 cm.Vyhnout se polské výrobě.

  • Petr M.

    Petr M.

    30. ledna 2016

    Dobrý den

    Je třeba říci, že je-li chata zděná, bez průběžného vytápění vždy po několika dnech "vymrzlá" pak ji "rychle" a ihned nevytopí nárazově žádný tepelný zdroj, vždy je nutné "nějakou dobu topit", pravdou ale je, že kamna na tuhá paliva mají určitou výhodu ve schopnosti "rychleji nárazově" vytopit za přijatelnou cenu (levněji) oproti jiným zdrojům.

    Při volbě kamen je dobré vědět jakou má chata tepel. ztrátu nebo alespoň uvést objem prostoru jež chceme vytopit ten zjistíte když vynásobíte výšku šířku a hloubku místnosti tzn. např. místnost 3x3 metry krát od země po strop např. 2,2 metru=19,8 metrů kubických jedna místnost + objemy všech místností jež přiléhají k místnosti s kamny. Na základě vytápěného objemu lze stanovit požadovaný výkon kamen alespoň orientačně přičemž platí, že je-li chata užívána opravdu jen "víkendově"a topí-li se tedy nárazově ,pak může být výkon kamen o něco vyšší.
    Další důležitou věcí je uvést palivo kterým by jste chtěla topit, jsou kamna čistě jen na dřevo a dřevěné brikety, jsou kamna kde lze vedle toho užít i hn. uhelné brikety a pak jsou kamna kde lze navíc topit ještě uhlím případně i koksem přičemž zase na tato paliva kamna pracují nejlépe.

    Na dřevo mohou být vhodná pro rychlé vytopení např. kamna "trubková" válec( vodorovný) tvořený rourami jež po zatopení dole vzduch nasávají a nahoře vyfukují tato kamna lze koupit i ve vyšších výkonových třídách jsou vhodná na vytopení zejména "rozlehlejších" prostor, u chaty ale může být problém v tom, že druhý den již bude výkon příliš vysoký.

    Z vlastní zkušenosti mohu doporučit kamna "násypná" na uhlí ,prakticky lze ale topit všemi palivy, dle momentálních nároků na teplo a komfort obsluhy,(jde o princip "Irských kamen"se šachtou ) Jejich hlavní výhodu vidím (s uhlím) v dlouhém samostatném nekouřivém provozu, minimu obsluhy, dobře regulovatelném výkonu, a možnosti topit vícero způsoby s rozličnými palivi. Přednostně a nejlépe kamna pracují s hn. uhlím oř. 1, nebo s mixem. hn. uhlí + něco černého pro vyšší a delší výkon. Princip topení je jednoduchý kamna se přikládacími dvířky shora nasypou uhlím (při vsypu hranatým násypným uhlákem jež se do kamen zanoří se značně omezí prašnost /v podstatě nulová/ jelikož jemný mikroprach je odsáván prostřednictvím komínového tahu směrem z kamen a místnosti ven) a zapálí za pomoci dřeva shora, po důkladném rozhoření a seřízení na patřičný výkon se více o kamna starat nemusíte dle nastaveného výkonu objemu šachty a množství vsypaného uhlí (a druhu uhlí hnědé nebo mix. hnědé černé) kamna pracují cca od 9 do cca 15,17 hodin na minimum až např i 24 hodin +,- od zapálení do schládnutí. V součinnosti s akumulací zdí lze pak kamna obsloužit většinou jen jednou denně tzn. 1x denně kamna zbavíte popele nasypete zapálíte shora seřídíte a víc se starat vyjma občasného dohledu (bezpečnost) nemusíte.

    Se dřevem jež se klasicky přikládá je pracovní cyklus těchto kamen podstatně kratší pro jeho prodloužení lze ale užít něco hn. uhelných briket.
    S hnědouhelnými briketami se topí klasickým přikládáním tzn. kamna se roztopí nějakou dobu přikládáte brikety po dohoření na žhavé se přívody vzduchu do kamen uzavřou na min. a kamna pasivně sálají mnoho hodin až např. do druhého dne kdy se do popele hodí ze pět nových briket mírně proroštuje přidá vzduch kamna se rozhoří a cyklus se opakuje, možnost nepřetržitého kontinuálního provozu.

    K výše uvedeným způsobům topení lze užít např. tato kamna 5kw:

    http://www.krbova-kamna-thorma.cz...
    - funkčně velmi dobrá kamna, materiálově se trochu "zhoršila"

    https://www.krbova-kamna.com...
    -funkčně stejná kamna ale malinko "bytelnější" poznávacím znamením bytelnější verze je "odnímatelný vrchní kruhový tál, plotýnka"
    Pracovní cyklus těchto kamen na hn. uhlí je při nastavení na vysoký kratší výkon cca 8-9 hodin na střední výkon cca 12 hodin na minimální výkon (kdy po odhoření na žhavé cca po 3-3,5 hodinách přivřete klapky vzduchu na min. je cca 15-16 hodin, při užití uhlí hn. + příměs černého na minimum. až i téměř 24 hodin od zapálení do schládnutí v závislosti na nastavení tahu komína apod.)
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    - nevím jak je řešen přívod sekundárního vzduchu nicméně dle návodu by měl být takže taktéž užitelná kamna...
    http://www.lanordica.cz...
    malinko výkonnější kamna ovšem celkem dražší

    http://www.dufakotle.cz...
    -nevýhodou těchto kamen je absence roštového táhla čímž nedoporučuji na hn. uhelné brikety lze dodělat po záruce a taktéž je dobré zaslepit kamn. tmelem dírku ve spod. dvířkách pro jemnější regulaci

    https://www.onlineshop.cz...
    -platí to co pro calor S
    Oproti výše uvedeným kerpenům je ale zase výhodnější vyšší šachta= delší výkon na minimum cca těch 12 h průměrně cca 16 hodin na minimum až i celý den i jen s hn. uhlím ořech při minimálním nastavení jsou-li kamna plná


    Z těch výkonnějších kamen : 7-8kw
    https://www.krbova-kamna.com...
    taktéž velmi dobrá a funkční kamna

    http://www.vjrousek.cz...
    taktéž velmi dobrá kamna která vydrží jsou-li plná hn. uhlí na min. i celý den nevýhoda nemají vnější roštové táhlo

    https://www.krbova-kamna.com...
    stejná kamna ale se sklem opět nemají vn. roštové táhlo jinak jde o kamna celkem úsporná díky větším dvířkám se vlezou i větší polínka
    Tato kamna jsou tedy dražší
    http://www.vysocanka.cz...
    Bohužel podstatně dražší kamna vzadu ještě vybavena "tahy" pro vyšší účinnost ruční práce na žádost lze upravit dle potřeby uživatele, hn. uhlí je umožněno užít jako pozáruční palivo, pozor odtahové hrdlo má 130 mm lze zapojit pomocí redukce 130/120 jež se instaluje hned za odtahové hrdlo kamen.

    Čili důležité je si stanovit alespoň vytápěný objem a dle toho pak kamna volit. .Pokud je chatička velmi malá pak lze užít i kamna s polovičními šachtami na dřevo a uhelné brikety, uhlí odhořívání shora pak není tak výhodné jako u kamen s vyšší šachtou např.
    https://www.mall.cz...
    nebo
    http://www.digiboss.cz...
    nebo
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    (na dřevo brikety občasně i uhlí odh. shora, uhlí se hůře plní nižší př. otvor)
    https://krbova-kamna.heureka.cz...
    spíše na dřevo a brikety

    Podrobněji o způsobu topení v těchto typech kamen např. zde
    https://krbova-kamna.heureka.cz...

    Ten styl topení v kamnech s vyššími šachtami je asi takový po příjezdu na chatu je naplnit plná směsí hn. a černého uhlí ořech /pro vyšší výkon/ v poměru například cca 1:2 (méně černého) a zapálit shora po rozhoření seřídit na vyšší výkon tzn.na primáru (spodní klapka) více vzduchu než na sekundáru nahoře (méně vzduchu) po prohoření až k roštu stáhnout klapky na min. a nechat kamna temperovat. Druhý den lze na žhavé doložit už jen dřevo nebo uh. brikety, jsou-li nároky na teplo nižší a pokračovat přikládáním nebo kamna vyčistit opět naložit např. už jen hn. uhlím,zapálit shora, a nastavit na nižší výkon další obsluha až zase druhý den. Kamna si lze před odjezdem i předchystat, nechají se "vyjet" vyčistí popel naplní uhlím nahoru tuhý podpalovač na to dřevo kamna uzavřít a klapky také. Po příjezdu stačí kamna jen zapálit nechat za zvýšeného přívodu primárního spodního vzduchu rozhořet seřídit na pož. výkon a více se starat netřeba. Před tím než necháte kamna pracovat samostatně je třeba dohlížet na to jak kamna pracují aby jste si našla optimální nastavení klapek dle toho jak chcete aby kamna pracovala. Bez dohledu neponechávejte spodní vzdušník trvale na max. hrozí poškození kamen.
    Kamna lze volit i historická výběr je velký ceny nebývají závratné mnohdy ani po opravě, u hist. kamen bez přívodu sek. vzduchu lze provozovat i na koks postupným prohoříváním ze spod pod násypem celá obsluha je jen občas proroštovat dosypat koks a kamna mohou jet nepřetržitě, spodním vzdušníkem se nastaví jen takové mn. vzduchu aby koks plynule prohoříval nahoru ale nehasl, tímto způsobem lze provozovat rozumně bez nadměrného přetěžování kamen a přetápění, zvýšeně namáhaná je jen roštová část neboť žhavé spočívá nepřetržitě na roštu. U nových kamen nemohu doporučit byť lze také ale koks není povoleným palivem a přijdete o záruku.
    Dále lze v bazaru sehnat kamna stáložárná "spodní odhořívání" kde lze nepřetržitě topit i uhlím, nevýhodou těchto kamen je riziko zaprášení při plnění např. kamna club žiara apod.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.