Poradna Krbová kamna


Autor: | Vloženo: 18.12.2014 000 13:07 | Témata: Poradna Krbová kamna

Ventilátor na kamna

Dobrý den, koupil jsem kamínka Wamsler kamino classic, chtěl bych se zeptat, viděl jsem nějaké video, kde se předvádí tzv. ECOFAN nebo SMARTFAN. Dali to na horní plotýnku a po určité době (kdy se přístroj zahřál na určitou teplotu) se vrtulky začaly roztáčet a vířit ohřátý vzduch. Mohl byste mi poradit, zda tyto přístroje (celkem pěkně drahý) by fungovaly na wamsler kamino classic. Děkuji za odpověď Flossmann Příbram

  • Petr M.

    Petr M.

    18. prosince 2014

    Dobrý večer
    Prodejci u ventilátorů uvádí užití nejen u kanadských ale i jakýchkoliv jiných kamen, kde rozhodující je pouze teplota plotny, která nesmí přesáhnout určitou hranici, (u ventilátoru je max. teplota použitelnosti většinou uvedena) , pakli-že je tato hranice překročena doporučují ventilátor posunout na méně teplou část nebo úplně z kamen odstavit. Řešením by mohlo být i postavení ventilátoru na "naopak" otočený keramický talíř či plochou misku jež by měla vyšší teploty eliminovat.
    Teplota plotny u wamsler kamino classic i u jakýchkoliv jiných kamen se bude odvíjet od způsobu a fáze topení. Nejvyšší teplotu bude mít plotna v "aktivní fázi", tzn. kdy palivo v kamnech hoří plamenem ať již jde o dřevo či uhlí,(uhlí nejlépe odhoříváním shora, nejprve se vsype uhlí a posléze se zapálí nahoře na násypu,po důkladném rozhoření a seřízení na požadovaný výkon docílíme čisté mnohahodinové bezobslužné výhřevnosti, nejideálnějším palivem je hn. uhlí ořech 1,/ možno i jiné frakce či kombinace uhlí černé hnědé atp./ lze ale také úspěšně užít dřevěné do šachty vyskládané (nalámané) a pak také shora zapálené dřevěné brikety, tam se pak může stádium důkladného rozhoření většinou vynechat) ve stáložárné fázi, kdy palivo již plamenem nehoří ale jen "žhne" by nemělo "přehřátí" ventilátoru hrozit.
    Zda ventilátor pořídit či ne, se mimo individuálních požadavků odvíjí taktéž od užitého paliva, v případě užití pouze a jen dřeva, kdy délka aktivní i stáložárné fáze je podstatně kratší než při užití např. uhlí, se ventilátor může jevit smysluplně, v případě užití uhlí kdy fáze odhořívání uhlí shora čítá několik hodin (min. 3-4 +,-) a pak následuje ještě dlouhá mnohahodinová fáze stáložárná (např. 10 h, dle množství uhlí a seřízení kamen je to vždy +,- nějaké hodiny) je to vzhledem k vytopení přilehlých místností či prostorů většinou zbytečné (intenzivní sálání radiace kamen) ventilátor ovšem může napomoci "lepšímu rozložení tepla".
    Z vlastní zkušenosti, kdy k vytápění užívám především paliva uhelná však mohu říci, že vzhledem k intenzivní a dlouhodobé "radiaci" kamen je pro mně osobně užití ventilátoru zbytečné, je to ale samozřejmě na individuálním posouzení jednoho každého z nás.
    Pro "efektivnější rozložení" tepla v prostoru je ale také možné užít i běžný stropní nebo stojanový elektrický ventilátor "je-li" a to zejména v "aktivní fázi" (palivo hoří plamenem). K šíření tepla do horních částí domu např. do podkroví pak většinou stačí i obyčejné stropní průduchy bez jakéhokoliv ventilátoru.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne
    • Petr M.

      19. prosince 2014 - Petr M.

      Ještě bych si dovolil doplnit.
      Při vytápění kamny je dobré nechat v průběhu provozu kamen otevřené dveře do přilehlých místností, které chceme také vytopit, vzduch se bude pozvolně přirozeně vyměňovat, i bez ventilátoru a ve všech místnostech bude "příjemně". Pakli-že necháme dveře místnosti kde kamna topí trvale uzavřeny a jen na "chví-li" (např. jen hodinku dvě) otevřeme i do ostatních místností pak tepelné pohody nedosáhneme, v místnostech s kamny bude přetopeno a v přilehlých prostorech trvalé chladno.

      Toto pochopitelně neplatí pro vytápění zděné "vychladlé, či vymrzlé" chalupy, v tomto případě je lepší vytopit si ze začátku jen jednu dvě místnosti a až posléze nechat trvale otevřeno i do dalších místností (např. druhý den) :-)


    • Petr M.

      19. prosince 2014 - Petr M.

      P.S.
      Někdy se uvádí podstatný rozdíl mezi kamny sálavými a konvekčními, dle mých letitých zkušeností ale i sálavá kamna vytopí více jak jednu místnost úplně bez problémů a to i tak zvaně "za roh". :-)


    • Leoš

      3. ledna 2015 - Leoš

      Děkuji za odpověđ, koupil jsem na tu chatu ty kamina classic 8 kw, jsou opravdu vynikající (8080 kč i s dopravou). Za 3 dny jsem tam měl půlku popelníku. S tím hnědým uhlím, jak uvádíte, tak to tam vydrží pekelně dlouho. Kolem 10té ranní jsem nasypal kamna kyblīkem uhlí, nahoře jsem rozdělal ze dřeva oheň, nechal rozhořet a jenom ze zvědavosti, jak kamna jedou jsem dvakrát přiložil dvě prkna. Přijel jsem druhý den kolem 9tý ráno a kamina byla ještě teplá - na žhavý uhlíky jsem dal pár třísek, otevřel na cca 3 min spodní dvířka kamna začali hučet, přidám už jenom silný polena a jede se dál. Dřevo - na žhavý uhlíky dám čtyři 45 cm polena a nestarám se o to min 4 hoďky. Jsem fakt nadčený, jak malej kluk. Ještě jednou chci panu Petrovi M. MOOC poděkovat za rady a mohu tyto kamna vřele všem chatařům doporučit. S pozdravem Leoš F. Příbram


    • Jaroslav Klepal

      4. ledna 2015 - Jaroslav Klepal

      p.Leoš F. Příbram : Prosím o přesný název kamen !!! Mám o takové velký zájem Díky Jarda z Kolina


    • Petr M.

      4. ledna 2015 - Petr M.

      Zdravím vespolek :-)
      Pro pana Jardu z Kolína: Kamna o nichž se tu bavíme najdete pod označením :
      SVT-WAMSLER OF 804 KAMINO CLASSIC zde si můžete prohlédnout obrázky:

      http://www.krbova-kamna.com...

      Tato kamna se jinak vyrábí v mnoha "verzích" výkonově a principielně jsou "stejná" , neprosklená verze tedy classic má ale (dle mně) lépe řešenou regulaci vzduchu což je výhoda, nicméně i prosklené verze těchto kamen svou práci udělají, vyrábí se dokonce i ve verzi kdy jsou "kapotovaná" chcete-li "karosovaná" viz.
      https://krbova-kamna.heureka.cz...
      ( verze kamino 8, prosklená mají název nostalgia, s kachlemi keramik , "karosovaná" oplechovaná s imitací kachlíků se nazývá elite(jestli se nepletu)
      Při výběru kamen je ale také nutno zohlednit výkon a to zejména chceme-li je užít především k odhořívání hn. uhlí shora (abychom si nepřetápěli), kamino clasik mají 8 kw, existují i kamna 5kw, taktéž výborná odhořívací kamna na uhlí která mohu doporučit do menších prostorů, od Wamsleru jsou to např. kamna Calor T,S, (bez skla lepší regulace vzduchu) nebo Calor A (sklo, na odhořívání uhlí též výborná horší regulace vzduchu) Samozřejmě existují i další verze odhořívacích kamen na uhlí jež lze úspěšně užít jako kamna kamino 8 klasik i od jiných výrobců např. od Thormy 5kw Kerpen 2u4p a 7 kw Marburg (vzhledem k velikosti šachty možno brát rovněž jako 8 kw podobně jako kamino 8 klasik)
      Jediné co bych kamnům wamsler vytkl je absence vnějšího roštového táhla, to však lze dodělat. (U kamen Calor A jsem úspěšně "dotvořil") Máte-li ještě jakékoliv dotazy k těmto kamnům, klidně se ptejte :-)


    • Petr M.

      4. ledna 2015 - Petr M.

      Jsem rád pane Leoši že jste spokojen :-) Odhořívací kamna na uhlí jsou opravdu dobrá a spolehlivá kamna a existují na trhu v mnoha typech. Sám užívám 5kw modely k trvalému vytápění malého domku. Při odhořívání hn. uhlí shora, je možné nastavit pomocí šoupat i delší nižší výkon či kratší vyšší výkon, tzn. chcili dlouhý výkon pak spodním vzdušníkem nastavíme jen tolik vzduchu aby to po dobrém rozhoření plynule odhořívalo a nehaslo a horním vzdušníkem nastavíme o něco málo více vzduchu, naopak chceme-li vysoký výkon, pak spodní vzdušník nastavíme na max. otevřeno a horní na 50% nebo méně. Ale pozor! Pokud by byla kamna plná uhlí a nastavena trvale na vysoký výkon mohou se žárem poškodit, nicméně pod dohledem k vytopení vymrzlé chaty proč ne, počnou-li kamna dávat nesnesitelně nebezpečně velký výkon pak stačí spodní vzdušník nastavit na min a horní na max. otevřeno žár poklesne. Nastavení výkonu pomocí klapek je velice variabilní a je dobré se mu postupně naučit, bude to ještě k vaší větší spokojenosti!
      Pokud jste u kamen přítomen v době kdy prohoří násyp uhlí až k roštu, pak stačí přivřít primární vzdušník na úplné minimum a kamna mohou hřát bez problému i více jak 15 hodin (i 24 na min) jsou-li plná uhlí. Výkon lze též zvýšit přimísením drobnějšího uhlí černého do uhlí hnědého (nemusí být mnoho stačí 30-50% černého do hnědého)
      Otázka nastavení a provozování kamen při odhořívání je velice široká zajímalo-li by Vás ještě něco, ptejte se. I když tato kamna na to nejsou primárně určena a hrozí ztráta záruky umí efektivně paradoxně i na nižší teploty spalovat i koks prohoříváním ze spod, horní vzdušník se uzavře nebo dá na minimum, kamna se dobře roztopí dřevem hodí ze 3-4 lopatky koksu nechá se řádně rozhořet a pak se celá šachta zasype shora koksem koks 2, spodním vzdušníkem nastavíme požadovaný výkon a kamna budou pomalu příjemně sálat +,- v závislosti na nastaveném výkonu, koks bude pomalu prohořívat bez kouře ze spod nahoru aniž by se kamna žhavila, celé topení pak spočívá v dosypávání koksu občasném proroštování a vynesení popelníku = non stop provoz, musí se dbát pouze na to aby byla šachta vždy včas dosypána (koks žhne pod násypem jinak uhasne) Ale to jen na okraj. Dále kamna umí též odhořívat shora dřevěné i rašelinové do kamen vyskládané brikety, nebo lze přikládat hn. uh. brikety po odhoření na žhavé také velmi dlouhý stáložár a druhý den roztopíte ze žhavého = kontinual provoz.
      Pro čisté a rychlé naložení kamen doporučuji jednoznačně násypný hranatý uhlák:
      http://www.zbozi.cz...
      pasuje do všech výše zmíněných typů kamen, když sypete uhlí uhlák do kamen řádně zanořte vsypte vyklepte a chvíli počkejte komín odsaje mikroprach=nenaprášíte si do chalupy :-) (spodní dvířka pochopitelně těsně zavřená růžice při plnění také :-)


    • Leoš

      6. ledna 2015 - Leoš

      Jinak jsem ty kamina classic koupil na kasasová železářství, stály Kč 7290 plus doprava


    • Petr M.

      6. ledna 2015 - Petr M.

      Přesně tak, je třeba trochu "pohledat" jsou obchody, které jedna a táž kamna předražují klidně i o několik tisíc.
      Dalším kamenem úrazu je doprava, objednal jsem si kamna a došly mi "rozbitá" , stalo se to vícero lidem! Kamna ihned po převzetí kompletně prohlédnout a do té doby nepouštět dopravce pryč ! , pak lze snadno reklamovat "nepřevzít" :-)


  • Jaroslav Klepal

    Jaroslav Klepal

    4. ledna 2015

    Díky moc !!!

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne
    • Petr M.

      4. ledna 2015 - Petr M.

      Rádo se stalo, ať Vám kamínka dobře slouží ! :-)
      Petr M.


  • Alena

    Alena

    22. ledna 2015

    Dobrý den! Známý si koupil ventilátor SMARTFAN za 4 000,-. Mě se moc až na tu cenu líbil - FAKT ÚČINKUJE!!!!, ale ta cena!!! A tak jsem šla za naše luhy a háje a objednala si ho (trochu jiný) za poloviční cenu z Číny(nakupuji vesměs výrobky, u nichž je doprava zdarma). Už mi došel, funguje. Je celokovový (SMARTFAN má prý vrtuli plastovou). A ještě stránky - fakt doporučuji!!!
    http://www.ebay.com...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne
    • Leoš

      30. ledna 2015 - Leoš

      Děkuji, za odkaz Leoš Příbram


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.