Odense s výměníkem
Haas + Sohn - krbová - 6.4 kW - 150 mm - Výměník Krbová kamna ODENSE s výměníkem jsou konstruována pro spalování dřeva, ekobriket a uhelných briket prohořívacím systémem, který zaručuje velice dobré spalovací podmínky. Krbová... více »
od 19 131 Kč
Doporučení od zákazníků
Všechny recenze Odense s výměníkem
Medvídek
Přidáno: 4. února 2011
- -velká prosklená plocha i z boku, pokud neni sklo začazené je to pěkné
- -odolné sklo
- -bezpečné až na vypadávající uhlíky při přikládání
- - nedostatečný přívod sekundárního vzduchu z to plyne nedokonalé spalování, velmi mnoho sazí, štiplavý kouř z komína
- - není přívod terciálního vzduchu
- - kamna málo hřejí do místnosti kde jsou díky dvojímu opláštění
- - při přikládání unikají spaliny dvířky do místnosti, proto je prakticky nemožné spalovat hnědouhelné brikety
- - obtížné čištění výměníku
- - nutné časté čištění kamen od sazí
- - sklo se začadí pokud kamna hoří na nižší výkon
- - není plotýnka na vaření
- - malý obsah popelníku
- - prostor pod kamny není vhodný na dřevo tam Vám neuschne, navíc nebezpečí při přikládání vypadávají žhavé uhlíky dřevo dole by mohlo chytnout
Dům: 2 podlaží, kamna v přízemí,vytápěná plocha 85m2, výška stropů cca 2,3m, zdi 35cm šedé tvárnice,střecha zateplení 13cm, komín 1.rok 15x20cm délka nad kamny 6m, po vyvložkování průměr 14cm.
Tyto kamna mám od podzimu 2007, ale moc s nimi spokojen nejsem. Hlavně je to spalování díky malému
přívodu sekunárního vzduchu - jen malé otvory nad prosklénými plochami nestačí okysličovat plameny vzadu úplná absence terciálního, vzniká tak velké množství sazí a pokud netopíte na plný výkon tak se začadí i sklo. Ze zkušeností z loňské sezony, kdy jsem kamna musel čistit každý den, aby byla zachována účinost výměníku, čistění je obtížné, musíte vyčistit 8 vertikálních trubic ve výměníku,
používám štětku na lahve, saze přitom padají na ruce, hrozná práce a navíc je k nim špatný přístup.
Jednou za 14 dní jsem musel čistit 150mm kouřovod, protože vrstva sazí byla přes 3cm a jeho průsvit
zůžen na polovinu, celý komín jednou za měsíc - díky vložce!
Přikládání a topení: doporučuji cca na 10s otevřít přívod primárního vzduchu a pak co nejrychleji přiložit, sníží se tím množství spalin uniklých dvířky do místnosti, pokud je spalovaci prostor už málo žhavý dávám trochu pilin a na to dřevo, jinak dřevo nemůže chytnout a jen čoudí. Po vzplanutí nejlépe 5-10minut nechat otevřený přívod primárního vzduchu
a otevrít přívod sekunárního vzduchu, po rožhavení uzavírám přívod primárního vzduchu a kamna vydrží hřát hodinu až dvě, podle velikosti dřeva.Pokud zapomenete uzavřít přívod primárního vzduchu vyletí Vám veškeré teplo (z částí i popel) během půl hodiny do komína. Není problém spálit i více než 100kg dřeva za den. Velké špalky často neshoří úplně a pak čoudí. Nepokoušejte se spalovat vlhké dřevo, to jen čoudí. Kamna občas bouchnou, hlavně když po přiložení nemohou chytnout a dřevo silně čoudí - udělá bum a kouř máte v místnosti, skla však musím pochválit nikdy nepraskla. Popelník je opravdu malý a plochý a musí se vysypávat alespoň jednou až 2x denně. Místo hloupého prostoru pod kamny měl být větší popelník a vyšší spalovací komora.
Výměník sice funguje i se samotíží, ale jak jsem uvedl musí se často čistit a výkon má spíš do 5kW, vodní kamen není - v oběhu mám dešťovou vodu. Chybí plotýnka - v prostoru nad spalovací komorou je dvojí plech, tak se tam nic neohřeje, což je velká škoda, při výpadku proudu by se to moc hodilo. Kamna nejdou rozmontovat,aby se mohla vyčistit.
Zvažuju, že je prodám, mohla by posloužit někomu, kdo má hodně času kolem nich poskakovat a čistit je.
Mohl bych si pořídit zplyňovací kotel na dřevo, ale dát 35-40tis to se mě zas nechce. Možná ješe více
dozateplím, aby to utáhla klima.
Letos jsem si pořídil klimu a tak topím kamny jen za silnějších mrazů, kdy klima je neúčinná, to se dá, spálil jsem o 80% dřeva méně, částečně má vliv i zateplení stěn EPS15cm a 7 nových oken.
Zobrazuji 1 - 3 ze 3 recenzí